Previziuni despre al doilea val al crizei in Romania

Postat la 09 august 2009 90 afişări

Daca majoritatea managerilor si a analistilor se uita direct la 2010 atunci cand vorbesc de redresarea economiei dupa criza, parerile sunt oarecum impartite in privinta a ceea ce se va intampla in lunile ramase din acest an. Pentru unii, e de preferat ideea ca actuala criza e o provocare, o oportunitate de a face curatenie in companii si in modul de a gandi afacerile; pentru altii, se contureaza riscul ca in toamna somajul sa creasca mai rapid, consumul sa se reduca mai accentuat, iar creditarea sa fie si mai dificila decat acum.

Radu Stoicoviciu: Sunt de acord ca incepand de acum, in urmatorul an vom vedea cel mai rau moment. Vom vedea niste transformari deosebite, in sensul peisajului corporativ, care se va schimba foarte mult; multi jucatori ar putea sa dispara si sa fie inlocuiti cu altii.

Shachar Shaine: Cred ca fetita mea, de sapte ani, stie mai bine decat noi. Daca ma uit la prognozele despre cursul valutar, acum un an, in octombrie de fapt, estimarile indicau un curs de 3,8–3,9 lei/euro. Nimeni nu a sesizat actualul curs. Un alt mare semn de intrebare este legat de stabilitatea politica din Romania. Aici nu sunt sigur ce va fi. Din alt punct de vedere, cine a fost bogat si a avut un milion de euro inainte acum are 500.000, si a ramas bogat la un nivel mai mic. Cine a fost inainte in Romania a facut bani si trebuie sa inteleaga ca in orice business exista perioade cand nu faci bani. Daca ai venit pe termen lung, nu te deranjeaza daca un an, doi, trei nu ai ROI de 50%, si 2-3% e bun. Si nu poti lua investitie de 200 de milioane de euro si sa pleci.

Cornelia Coman: Compania pe care o reprezint activeaza in afaceri pe termen lung. Au venit aici pierzand bani in primii cinci ani de activitate, urmand ca undeva, in viitor, sa faca si profit si sa-si recupereze investitia. Revenind la optimism, este extrem de important.

Adrian Volintiru: Nici nu poti sa ii minti.

Cornelia Coman: Nu trebuie sa mintim, ci sa…

Adrian Volintiru: Atunci sa o definim altfel: nu ca o criza, ci ca o mare provocare.

Dan Ioan Popp: Si in cazul nostru, numarul tranzactiilor este aproape acelasi ca acum un an, numai ca valoarea lor este cu 25% mai mica. Optimismul a revenit.

Alin Tapalaga: Incasarile noastre au scazut in trei luni cu 55%. Cati dintre dumnevoastra ar rezista trei luni cu o astfel de scadere? Daca acum nu vin specialistii din Guvern, care sa gaseasca solutii la nivel macroeconomic, o sa ajungem ca Ungaria, unde 30% dintre dealeri au intrat in faliment in ultimele doua luni. Eu consider ca sistemul bancar trebuie sa ne ajute, fiindca trebuie sa avem leasing si credit. Noi am vandut, la nivel de grup, undeva la peste 10.000 de masini, 5.000 de masini, si nu am avut un singur retur la leasing, la cele vandute in acest an. Un al doilea punct este la Guvern: programul de reinnoire a parcului auto. In Germania a avut succes fiindca s-a lansat intr-o cantitate suficienta, cu bani suficienti, la toate masinile posibile. La noi s-au alocat 60.000 de cote, intai persoanele fizice, apoi cele juridice, usor in leasing… Efectul s-a deteriorat, programul nu si-a mai atins scopul. Probabil ca rata de succes la noi va fi de 30–35%. Punctul minim il vad undeva in prima parte a anului trecut.

Adrian Stanciu: Una dintre problemele pe care le avem cu totii este ca economiile libere au tendinta de a se ambala si pozitiv, si negativ. In mod cert, vad ca exista un risc ca criza sa se termine mai tarziu decat dorim. S-ar putea sa asistam la reveniri de scurta durata. Pe de alta parte, criza nu este uniforma, nu arata la fel in toate industriile. Eu cred ca, pe cat de puternic si de repede a fost lovita o industrie, pe atat de repede isi va reveni. Dupa ce momentul de soc va trece si va aparea un pic de optimism, lucrurile vor reincepe sa se aseze. Din pacate, nu avem o gandire pe termen lung si asta ne va expune riscului de a nu mai avea poate niciodata cresterea puternica de anii trecuti. Ma astept, pe considerente empirice, la o revenire in trimestrul II din 2010, la un an dupa americani.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
club bm,
economie,
criza,
manageri,
recesiune
/club-bm/previziuni-despre-al-doilea-val-al-crizei-in-romania-4728912
4728912
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.