Previziuni despre al doilea val al crizei in Romania

Postat la 09 august 2009 90 afişări

Daca majoritatea managerilor si a analistilor se uita direct la 2010 atunci cand vorbesc de redresarea economiei dupa criza, parerile sunt oarecum impartite in privinta a ceea ce se va intampla in lunile ramase din acest an. Pentru unii, e de preferat ideea ca actuala criza e o provocare, o oportunitate de a face curatenie in companii si in modul de a gandi afacerile; pentru altii, se contureaza riscul ca in toamna somajul sa creasca mai rapid, consumul sa se reduca mai accentuat, iar creditarea sa fie si mai dificila decat acum.

BUSINESS Magazin: Si sunt argumente pentru ca Romania sa atraga astfel de investitori?

Radu Stoicoviciu: Investitorii joaca in primul rand in anumite sectoare. Nu se uita neaparat numai la situatia efectiva a mediului de afaceri in care activeaza o anumite societate, ci se uita in primul rand la societatea respectiva. Aceasta poate sa indeplineasca cerintele de recuperare a investitiei si investitia se va realiza. Pot sa va confirm ca in momentul de fata exista societati in Romania care sunt urmarite de investitori interesati sa le cumpere. Bineinteles, este si o problema de pret. In Romania exista si societati care vor vinde foarte ieftin tocmai pentru a se salva.

Radu Craciun: Daca este sa ne uitam in ultimii ani, in conditiile in care aveai o crestere a vanzarilor cu amanuntul de doua cifre, aveai o crestere a consumului de doua cifre, aveai o dublare a PIB in decurs de patru ani, nici nu mai conta infrastructura. Cand aveai o piata care crestea cu doua cifre, faptul ca faceai in plus o zi pe drum nu mai conta. Situatia aceea nu se va mai repeta. Nu cred ca Romania va mai avea parte de o crestere a creditarii cu 60%, de o crestere a vanzarilor cu amanuntul cu 20% si asa mai departe. Si in aceste conditii, investitorii se vor uita si la infrastructura. Cu alte cuvinte, criteriile de selectie a Romaniei nu vor mai fi acele cifre inalte, cresteri pe care le-am avut pana acum si pe care nu le vom mai vedea niciodata, ci cu totul altele: cadru legislativ mai bun, birocratie, infrastructura… Si daca vom trai cu visul ca asa cum a mers pana acum va merge in continuare, vom constata ca investitorii nu vor mai veni.

Adrian Volintiru: Deci trebuie sa avem un guvern antreprenor, manager, asa cum nu am avut pana acum. Daca eu, ca guvern, mi-am fixat strategia, trebuie sa fiu manager, sa ajut mediul de afaceri. Dar daca eu ca guvern nu stiu ce vreau…

Cornelia Coman: Eu cred ca Romania va fi in continuare atractiva pentru investitori, forta de munca este calificata, avem un cost bun… Noi ne uitam la infrastructura, spunem ca ne trebuie restructurarea sectorului public, asteptam de la Guvern initiative, insa cred ca pe langa ce asteptam de la Guvern, ar trebui sa se intample o schimbare de mentalitate la nivelul tuturor romanilor. Si aici ma refer la cresterea responsabilitatii. Ar trebui sa facem altceva, sa nu ne mai plangem, sa nu mai asteptam statul sa vina, sa devenim cu totii un pic mai antreprenori, sa ne luam soarta in maini, sa ne gandim nu pe termen scurt, ci pe termen mediu si lung, fiindca atunci economia se va relansa.

Adrian Volintiru: Pe de alta parte, acesta este un proces pe termen lung. Eu ce fac acum pana trece criza?

Adrian Stanciu: Problema acestor masuri este ca dureaza mult pana le incepi, dar noi nici nu le-am inceput.

Adrian Volintiru: N-am inceput, dar nici timp n-avem.

Cornelia Coman: Vorbim de reforma sistemului de sanatate, de reforma sistemului de educatie…

Dan Ioan Popp: Acum cateva luni a venit seful cercetarii din Romania si a zis ca i s-a taiat bugetul, masura de criza. Stiti ce au facut finlandezii? L-au crescut. Teoria spune ca in criza trebuie sa faci doua lucruri: agricultura si cercetare, iar noi nu facem niciuna din cele doua.

BUSINESS Magazin: Chiar asa mult credeti ca va dura criza?

Dan Ioan Popp: Care criza? Cineva spunea ca suntem in criza de 20 de ani. Eu cred ca avem doua crize, una puseu si una cronica.

Adrian Stanciu: Indiferent daca dureaza mult sau putin, inovatia va fi cea care ne va scoate din criza, ci nu doar pe noi ca tara, ci ca omenire. Guvernele tuturor tarilor din lume si-au epuizat aproape complet resursele salvand banci. Nivelul de indatorare publica in Romania este foarte bun. Cred ca inovatia este solutia, la nivelul fiecaruia dintre noi de a face lucrurile diferit. Din pacate, oricat dorim sa ignoram subiectul "statul" - si eu sunt un adept al unui sistem in care statul are un rol minimal -, acesta este unul dintre momentele in care el trebuie sa intervina. Nu putem sa scoatem din discutie rolul statului in relansarea economiei. Trebuie sa incepem investitiile in infrastructura care sa ne faca mai atractivi, trebuie sa incepem reforma sistemului de educatie. Cel mai bun lucru pe care l-am putea astepta noi, ca romani, de la aceasta criza este sa ne dea cu capul de pamant ca sa facem ceva, fie si in ceasul al 12-lea, care sa ne aseze temeinic pe o traiectorie de crestere. Cred ca lumea se va intoarce la lucruri mai simple si mai solide. Vor iesi din moda instrumente financiare sofisticate si altele si ne vom intoarce la lucrurile de baza, la sosele sau infrastructura de telecomunicatii.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
club bm,
economie,
criza,
manageri,
recesiune
/club-bm/previziuni-despre-al-doilea-val-al-crizei-in-romania-4728912
4728912
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.