Previziuni despre al doilea val al crizei in Romania

Postat la 09 august 2009 90 afişări

Daca majoritatea managerilor si a analistilor se uita direct la 2010 atunci cand vorbesc de redresarea economiei dupa criza, parerile sunt oarecum impartite in privinta a ceea ce se va intampla in lunile ramase din acest an. Pentru unii, e de preferat ideea ca actuala criza e o provocare, o oportunitate de a face curatenie in companii si in modul de a gandi afacerile; pentru altii, se contureaza riscul ca in toamna somajul sa creasca mai rapid, consumul sa se reduca mai accentuat, iar creditarea sa fie si mai dificila decat acum.

Radu Craciun: Eu cred ca o crestere a increderii este prematura deocamdata. Daca ne uitam, vedem peste tot in lume ca bancherii centrali si-au pus toate tunurile pe schimbarea increderii populatiei, toata lumea isi doreste ca populatia sa consume. Oamenii se uita foarte mult la lideri. Daca maine oamenii gasesc un plic pe birou prin care afla si-au pierdut locul de munca, devin mult mai pesimisti. Cred ca in Romania, pana in momentul de fata, firmele au evitat pe cat posibil sa concedieze oameni. Noi ne-am uitat mai intai la IT, la marketing, la tot felul de cheltuieli pe care putem sa le reducem, orice pentru a nu disponibiliza angajati. Este posibil ca in a doua jumatate a anului sa vina partea mai neplacuta, anumite firme, in disperare de cauza, sa inceapa sa faca concedieri. De aceea nu as privi cresterea somajului ca o evolutie liniara, cu alte cuvinte, daca in prima jumatate a anului a crescut somajul cu 2,5%, la fel sa fie si in a doua jumatate a anului; s-ar putea sa creasca mult mai mult. Si atunci perceptia de risc a bancilor va fi in crestere, increderea s-ar putea sa fie alterata, iar lucrurile s-ar putea sa nu evolueze intr-o directie pozitiva pe cat de repede ne-am dori.

Cornelia Coman: Dar credeti ca vor fi restructurari si in sectorul public? Pentru ca pana acum se pare ca rata somajului este mult mai ridicata in sectorul privat decat in cel public.

Radu Craciun: Ca intotdeauna, sectorul privat a reactionat mult mai repede. As indrazni sa spun ca cu cat piata muncii va fi mai flexibila, cu atat sansele de revenire vor fi mult mai mari; se poate vedea exemplul multor tari, cu cat iti ajustezi mai repede forta de munca, cu atat iti revii mai repede din recesiune. Din acest punct de vedere, piata romaneasca nu este foarte flexibila, iar sectorul de stat cu atat mai putin, mai ales in preajma alegerilor. Acesta ar putea fi un nou element care sa faca revenirea mai dificila fiindca, daca nu concediezi in sectorul de stat, s-ar putea la un moment dat sa fii nevoit sa cresti impozitele.

Dan Ioan Popp: Lucrurile la scara mica trebuie sa le sustii si la scara mare. Oare cati dintre noi au concediat? Noi suntem o consecinta a intregului, dar suntem si o parte a sa. Pana la urma, este o chestiune de asumare a liderilor. Daca noi reprezentam o farama de leadership, daca dorim sa ne fie bine si acceptam ca lectia este si despre putina cruzime, trebuie sa ne asumam acest lucru.

Adrian Stanciu: Dar de ce credeti ca va fi mai bine macroeconomic daca ar fi concediati oameni din sectorul privat?

Dan Ioan Popp: Intrebarea este: unde este mai bine, in Spania, cu somaj 18%, sau in Romania, unde o sa traim cu somajul nostru mic? Este o chestiune de asumare, nu se poate sa-ti fie bine decat daca iti iei masuri. Liderii politici trebuie sa isi asume acest lucru cu pretul scaunului. Daca tin la scaun, nu actioneaza, iar la noi, pret de 18-20 de ani, a fost mult mai important scaunul.

Rozalia Pal: Sa nu uitam totusi ca ar fi absurd sa nu se intample aceasta corectie, se intampla peste tot. Inainte sa apara criza financiara globala, am vorbit despre supraincalzirea economiei romanesti. Ne-am gandit la o corectie si la o crestere ulterioara moderata, doar ca nu stiam cum se va intampla acest lucru. Ne-a ajutat restructurarea globala. In ceea ce priveste stoparea creditarii, nu suntem, in regiune, nici intr-un exces pozitiv, nici intr-unul negativ. La depozite pentru populatie am crescut, suntem pe primul loc in regiune in ceea ce priveste economisirea populatiei. Vorbim de crestere lunara de 2–3%. Ca o tara in dezvoltare, avem toate bazele ca sa vedem o crestere sustenabila in viitor si o revenire la normalitate, care nu inseamna o crestere anuala de 9%. Pe plan mondial au inceput deja sa apara vestile pozitive.

Adrian Volintiru: Eu as considera, in primul rand, ca statul trebuie sa se trezeasca, ONG-urile, sindicatele, toti sa se comporte ca niste actionari pe langa noi. Mediul de afaceri este alterat fiindca nu este ajutat in niciun fel de sus. Mesajul pe care il da statul este foarte important, or, eu sunt partener cu el si statul imi da deocamdata un mesaj foarte confuz. Asa cum vedem criza in Romania, putem sa-i dam multe cauze. Totusi, care este solutia sa rezistam? Factorul financiar a fost foarte mult umflat, a fost ca un balon. Se pare ca nu consumul este cel care genereaza dezvoltarea economica, ci plusvaloarea, valoarea adaugata. Si de aceea cred ca in urmatoarea perioada va trebui sa trecem de la a da o importanta foarte mare produselor financiare in zona operationalului. Nu va ganditi ca sistemele financiare vor disparea pentru totdeauna, probabil ca se vor reinventa noi sisteme financiare.

Radu Stoicoviciu: Este greu de explicat problema economica a Romaniei prin produsele derivative. La noi, in 2007–2008 a fost un balon, prea multi bani facuti prea usor, iar acum asisam la o ajustare.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
club bm,
economie,
criza,
manageri,
recesiune
/club-bm/previziuni-despre-al-doilea-val-al-crizei-in-romania-4728912
4728912
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.