Previziuni despre al doilea val al crizei in Romania

Postat la 09 august 2009 90 afişări

Daca majoritatea managerilor si a analistilor se uita direct la 2010 atunci cand vorbesc de redresarea economiei dupa criza, parerile sunt oarecum impartite in privinta a ceea ce se va intampla in lunile ramase din acest an. Pentru unii, e de preferat ideea ca actuala criza e o provocare, o oportunitate de a face curatenie in companii si in modul de a gandi afacerile; pentru altii, se contureaza riscul ca in toamna somajul sa creasca mai rapid, consumul sa se reduca mai accentuat, iar creditarea sa fie si mai dificila decat acum.

BUSINESS Magazin: Dar dumnevoastra va puteti descurca fara stat? – pana acum ati facut-o.

Adrian Volintiru: Dar dumnevoastra imi puteti spune ca am atins inima ciclonului? Am senzatia ca va urma o perioada de inflatie pe toate valutele. Cam toate statele si-au epuizat mijloacele. Si daca criza se mai adanceste putin, ce se va intampla?

Adrian Stanciu: Ce ii salveaza este ca atunci cand e criza si consumul scade, procesul este deflationist.

Rozalia Pal: Cand apar primele semnale de inflatie, dobanzile de politica monetara cresc. Fed trebuie sa creasca atunci dobanzile, dar depinde cat de repede va reactiona si care sunt interesele sale. Dar s-ar putea sa lase inflatia putin mai sus, astfel incat sa erodeze putin si datoria publica.

BUSINESS Magazin: S-a atins pragul cel mai de jos in Romania, sau cand va fi atins, daca nu s-a atins deja. Cand putem vorbi de o revenire?

Rozalia Pal: Anul 2009 este un an de corectie, inca nu am trecut peste cifrele cele mai negative. Trimestrele II si III vor fi mai negative decat ce am vazut in primul trimestru. Totusi, ultimul trimestru din acest an va marca o usoara revenire, insa tot pe minus. Iar crestere economica vom vedea undeva la sfarsitul anului 2010, cu o stagnare la inceput. Acestea sunt prognozele noastre actuale. Din pacate, in acest an ne afecteaza negativ si agricultura. Sunt indicatori de comenzi noi, din Vest, pentru a doua parte a anului 2009 care ar putea sa ne dea un avant pozitiv si pentru productia industriala din Romania, pentru revenire, care se va simti abia in 2010.

Felix Enescu: Inseamna ca scenariul este ca ne vom reveni la un an dupa; criza a inceput la un an dupa americani, ne vom reveni la un an dupa ei.

Bogdan Spuza: Noi vedem o crestere a increderii. Procesul de asteptare a inceput sa se termine. Sunt persoane cu venituri mari si in special foarte tinere care au acest "drive" extrem de puternic, vad oportunitati peste tot: masini foarte ieftine, apartamente foarte ieftine. Exista aceasta parte activa a economiei care poate sa traga economia in sus. Exista segmente de consumatori foarte activi in aceasta perioada. Cred ca mai important decat a astepta Guvernul sa faca ceva este ca fiecare sa isi faca curatenie in zona sa. Acele companii si acei consumatori care vor avea incredere si se vor adapta vor castiga.

Cornelia Coman: Colegii de la banca asteapta ca undeva in al treilea trimestru al acestui an sa se atinga pragul de jos si sa inceapa o revenire usoara. N-am atins pragul de jos, anul 2009 va fi un an foarte greu, dar din 2010 incepem revenirea.

Dan Ioan Popp: S-a schimbat baza: in termeni populari, toata lumea vorbea anul trecut de un apartament de doua camere la 100.000 de euro. Astazi este vorba de 60.000. Paradoxul este ca noi putem trai la fel de bine cu un PIB mai mic, pentru ca valorile de baza cad. Zona rezidentiala va suferi de doua ori: numarul tranzactiilor va fi mai mic si valoarea totala va fi mai mica. Cred ca reculul este unul dintre cele mai drastice din toate industriile. Eu sunt insa foarte optimist, cred ca in urmatorii ani vor fi din ce in ce mai buni.

Radu Craciun: Cred ca este necesar sa despartim lucrurile in doua planuri: macroeconomistii spun ca trimestrul III va fi cel mai rau, adica scaderea in acest trimestru, an la an, va fi cea mai semnificativa, raportata la alte scaderi an la an. Asta nu inseamna ca va fi punctul de jos. Pur si simplu se schimba sistemul de referinta. Depinde la ce trimestru din anul trecut ma raportez. Daca spre exemplu am o scadere de doar 3-4-5%, poate fi pur si simplu datorita faptului ca ma raportez la un trimestru mai slab, ultimul din anul trecut. Cred ca situatia se va inrautati si in trimestrul IV, ca vom vedea in continuare somajul crescand, ca vom vedea in continuare o crestere a incidentelor de plata, ceea ce va face bancile sa fie mai precaute in activitatea de creditare, prabusirea consumului va face ca firmele sa sufere si mai mult, iar in acest context, cheltuiala publica, modul in care ea va fi facuta vor deveni esentiale. Din punctul de vedere al impactului asupra nivelului de trai al populatiei, cred ca punctul cel mai de jos va fi atins inspre sfarsitul anului. Va fi esential cum va evolua si mediul extern. Cand economia europeana va incepe sa-si revina, va mai trebui sa treaca inca 6-9 luni pentru ca economia locala sa isi revina. Si de dragul literelor, cred ca in cazul Romaniei va fi vorba de un U mai prelungit, dar cred ca inca nu am ajuns in partea de jos si acest lucru se va intampla in trimestrul IV.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
club bm,
economie,
criza,
manageri,
recesiune
/club-bm/previziuni-despre-al-doilea-val-al-crizei-in-romania-4728912
4728912
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.