Previziuni despre al doilea val al crizei in Romania

Postat la 09 august 2009 90 afişări

Daca majoritatea managerilor si a analistilor se uita direct la 2010 atunci cand vorbesc de redresarea economiei dupa criza, parerile sunt oarecum impartite in privinta a ceea ce se va intampla in lunile ramase din acest an. Pentru unii, e de preferat ideea ca actuala criza e o provocare, o oportunitate de a face curatenie in companii si in modul de a gandi afacerile; pentru altii, se contureaza riscul ca in toamna somajul sa creasca mai rapid, consumul sa se reduca mai accentuat, iar creditarea sa fie si mai dificila decat acum.

BUSINESS Magazin: Credeti ca programul "Prima casa" va debloca piata?

Dan Ioan Popp: Raspunsul este la banci, piata aceasta exista doar daca are sange, adica cash. Noi suntem intr-un proces foarte amplu, dar corect condus: s-a stabilit o tinta de pret, toti cei implicati au luat la cunostinta, dar mai avem un jucator fundamental care, daca nu intra in joc, e ca o incalzire fara ca sa urmeze ceva. Nu se va intampla nimic daca bancile nu isi vor juca rolul.

BUSINESS Magazin: Sunteti motivati sa intrati intr-o piata blocata?

Bogdan Spuza: Este fals sa spunem ca bancile au iesit de pe piata; aceasta s-a schimbat dramatic. Daca cineva cu un salariu de 1.000 de euro sau o familie cu un venit de 1.000 si ceva putea sa obtina in august–septembrie 2008 relativ usor un credit de 100.000 de euro, in acest moment pretul unui imprumut ipotecar, dobanda, era de 13-14%. Inainte, in general, dobanda era la 8-9%. Noua dobanda a redus din start suma la 70.000–80.000 de euro. Apoi, solicitantii nu mai aveau acelasi venit; au disparut bonusurile din evaluarea bonitatii. Mai apoi, cand o proprietate este evaluata, loan to value (procentul din imprumut acoperit de ipoteca - n.red.) s-a dus si mai jos, fiindca se asteapta ca preturile sa scada. Si toate aceste variabile au dus la limitarea imprumuturilor in aceasta perioada. Au fost banci care n-au dat niciun credit in aceasta perioada. Noi aproape ca ne-am dublat cota de piata, dand credite extrem de limitat; am reusit fiindca alte banci nu au dat credite deloc. Bani exista, situatia generala s-a modificat. La noi circula o poveste: inainte, creditul era ca apa minerala, acum este ca sampania, si trebuie sa ne adaptam la aceasta realitate. Preturile noastre la creditele ipotecare sunt exact aceleasi ca in vara trecuta, criteriile sunt insa mai restrictive, veniturile sunt mai mici. Intotdeauna vorbim de preturi in euro; daca preturile au scazut cu 20% in ultimele sase luni, au ramas de fapt aceleasi. Este o schimbare foarte mare: au fost ani cand sistemul bancar a dat 4-5 miliarde de euro in piata ipotecara; ca o comparatie, programul "Prima casa" va insemna un miliard de euro. Nu stiu daca bancile vor mai aduce un miliard, deoarece nu exista cerere si riscul este mai mare. Exista bani si bancile doresc sa-i dea dar in conditii mai restrictive, fiindca riscul a crescut.

BUSINESS Magazin: Cat din scaderea creditarii este cauzata de un efect psihologic, dincolo de conditiile mai restrictive de creditare?

Bogdan Spuza: Este si un efect psihologic, cererea pe piata pentru orice tip de imprumut este mai mica. Vedem totusi, de doua luni, o revigorare a cererii.

Cornelia Coman: Eu cred ca sunt doi factori, si cel psihologic este foarte important: unii, cei care mai au bani, asteapta sa vada ce se mai intampla pe piata imobiliara. Romanii nu stiu care le va fi viitorul financiar, sunt foarte multe incertitudini, somajul este in crestere, cum sa te mai inhami la un credit cand nu stii ce iti va rezerva ziua de maine. Si s-a simtit la finalul anului trecut si in primele luni ale acestui an si a avut un impact si asupra pietei asigurarilor de viata. Factorul psihologic este chiar important.

Bogdan Spuza: Noi urmarim mai multi indicatori care ne redau increderea populatiei. Facem un studiu in acest sens, cu GfK, si dupa sapte luni de scadere a increderii suntem in a treia luna deja de crestere a acesteia. Am plecat de foarte jos, dar este o tendinta de crestere. Acum moment vindem aproape la fel de multe credite, ca numar, ca in aceeasi perioada a anului trecut. Ca valoare este mult mai jos.

Cornelia Coman: Daca era asa, ma intreb de ce nu s-au facut tranzactii, daca s-a gasit finantare.

Dan Ioan Popp: Aici este o sinergie, poate fi pozitiva sau negativa. Sinergia a fost negativa fiindca, vorba cantecului, "asa e romanul". El nu stie sa isi faca curaj, ori mergem prea sus si suntem exuberanti, ori mergem prea jos.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
club bm,
economie,
criza,
manageri,
recesiune
/club-bm/previziuni-despre-al-doilea-val-al-crizei-in-romania-4728912
4728912
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.