Club BUSINESS Magazin: Economia albă vs. economia neagră

Autor: BUSINESS Magazin Postat la 19 iunie 2012 127 afişări

Bugetul de stat pierde anual miliarde de euro pe seama evaziunii fiscale şi a celorlalte infracţiuni economice comise pentru a ocoli plata taxelor. Invitaţii celui mai recent club BUSINESS Magazin au discutat despre metodele simple prin care statul poate contracara efectele economiei negre şi au conchis că marea evaziune şi corupţia merg mână în mână.

EMILIAN DUCA: 80% din prejudiciu e comis de 20% din agenţii economici. Comisarii sunt şi predispuşi abuzurilor pentru că au plan de amenzi. E trecut în buget şi trebuie să-şi facă norma.

IONEL BLĂNCULESCU, consultant financiar: Nici nu voiam să aud de plan de amenzi. Am introdus controlul de îndrumare la agenţii Gărzii: îl controlezi, îi spui şi te întorci. Dacă persistă în greşeală, îl amendezi. Ministerul Finanţelor are 30.000 de oameni, comisarul e subordonat şi gărzii şi ministerului, deci oriunde merge primeşte telefoane. De aceea, am scos Garda şi Vama din subordinea ministerului. Apoi, am mers la serviciile secrete şi le-am cerut toţi vameşii şi comisarii de Gardă suspectaţi de corupţie. Am primit 64 de nume de comisari, cu profilul lor, şi 200 de vameşi. I-am izolat total şi în toată comunicarea publică spuneam cu fiecare ocazie că urmăresc 64 de comisari şi 200 de vameşi. Le era frică şi de umbra lor! Săracii stăteau cu frica şi mai câştigam şi din războiul psihologic.

Am încercat în 2003, fără succes, printr-o colaborare cu oficiali ai autorităţilor SUA, să elaborăm un proiect de lege prin care să asociem evaziunea fiscală cu crima. A trecut de guvern, însă ulterior a fost eliminat din Parlament, iar Garda şi Vama au trecut înapoi la ministerul de finanţe.

CRISTIAN PĂUN: Sursa evaziunii e şi faptul că se cere şpagă. Banii daţi şpagă sunt bani negri, doar nu-ţi dă nimeni factura când dai şpagă.

IONEL BLĂNCULESCU: Concluzia este dărâmătoare. Se pierd aceste miliarde pe care noi trebuie să le suportăm: la bugetari nu cresc salariile, la pensionari nu cresc pensile, taxele cresc.

EMILIAN DUCA: Concluzia mea e aceea că marea evaziune merge mână în mână cu corupţia. Asta e cheia.

IONEL BLĂNCULESCU: Cea mai bună simbolistică a luptei împotriva evaziunii fiscale este portul Constanţa. Nimeni nu s-a atins de acest loc. Portul de mărfuri înseamnă o evaziune de circa trei-patru miliarde de euro anual, cam un sfert din total.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/club-business-magazin-economia-alba-vs-economia-neagra-9754962
9754962
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.