Club BUSINESS Magazin: Economia albă vs. economia neagră

Autor: BUSINESS Magazin Postat la 19 iunie 2012 127 afişări

Bugetul de stat pierde anual miliarde de euro pe seama evaziunii fiscale şi a celorlalte infracţiuni economice comise pentru a ocoli plata taxelor. Invitaţii celui mai recent club BUSINESS Magazin au discutat despre metodele simple prin care statul poate contracara efectele economiei negre şi au conchis că marea evaziune şi corupţia merg mână în mână.

EMILIAN DUCA: Trebuie să înţelegem care sunt cauzele evaziunii. Birocraţia e percepută drept problemă de investitorii străini, cei români se lovesc de concurenţa neloială. Dacă joci corect, nu poţi să concurezi cu cei care joacă incorect. Mai e şi o problemă de moralitate. După atâţia ani de comunism, poporul român a învăţat să fie ascuns. Fără să generalizăm, există în mod clar o tentaţie a oamenilor care, când nu înţeleg sistemul fiscal, se fac că nu există şi se comportă ca atare. Când înţelegem aceste elemente de cauzalitate ale evaziunii fiscale, putem să ne gândim şi la soluţii. Aportul în PIB e ceva abstract. Dacă vrei să creşti ponderea veniturilor la buget, creşti taxele. De aceea s-a mărit TVA la 24%, pentru că au fost incompetenţi şi nu au reuşit să restructureze administraţia.

CRISTIAN PĂUN: Eu v-am explicat faptul că, în situaţia în care creşti taxele, nu colectezi mai mult şi, în plus, omori consumul. De aceea, după mărirea TVA, a avut loc o creştere, dar ulterior s-au strâns mai puţini bani.

RADU TIMIŞ: De la 24% colectarea pe TVA, s-a ajuns la 13,5%. A scăzut sub nivelul de dinainte. În plus, s-a redus consumul.

CRISTIAN PĂUN: În schimb, au crescut exporturile. Cum în România s-a prăbuşit consumul, producătorii au început să caute alte pieţe şi, ducându-le la export, li s-a returnat TVA. De aceea nu e neapărat rău că a scăzut la 13%.

RADU TIMIŞ: De acord, dar majoritatea exporturilor sunt plimbate până în Bulgaria şi apoi importate doar pentru a colecta TVA. Bulgaria are 74% grad de colectare, doar pentru că a existat voinţă politică, totul s-a rezolvat în doi ani de zile.

EMILIAN DUCA: Au redus numărul de administraţii fiscale de la 30 la opt, s-a simplificat sistemul de declarare, s-au eliberat persoane care plimbau hârtii în birouri pentru activitatea de control. Impozitul pe profit e de 10%. În cazul României, un exemplu clasic era cel în care se returnau bani din impozitul de venit dacă cheltuiai banii pentru renovarea apartamentului. În acea perioadă, cei care furnizau astfel de soluţii au fost obligaţi de clienţi să emită bon fiscal pentru a-şi deduce cheltuielile. Există, deci, metode astfel încât să forţezi din partea consumatorului ca să ajungi la rezultatul dorit.

RADU TIMIŞ: S-a discutat la un moment dat ca dacă un client ia bonul fiscal să i se returneze o parte pentru că participă la colectarea de taxe. Dacă te duci la sfârşit de lună cu bonurile fiscale, ar urma să primeşti bon fiscal. Asta ar determina mai mulţi agenţi comerciali să funcţioneze legal.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/club-business-magazin-economia-alba-vs-economia-neagra-9754962
9754962
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.