Club BUSINESS Magazin: Economia albă vs. economia neagră

Autor: BUSINESS Magazin Postat la 19 iunie 2012 127 afişări

Bugetul de stat pierde anual miliarde de euro pe seama evaziunii fiscale şi a celorlalte infracţiuni economice comise pentru a ocoli plata taxelor. Invitaţii celui mai recent club BUSINESS Magazin au discutat despre metodele simple prin care statul poate contracara efectele economiei negre şi au conchis că marea evaziune şi corupţia merg mână în mână.

USINESS Magazin: O campanie insistentă de combatere a evaziunii fiscale au avut-o producătorii de ţigări. A avut succes?

SORANA MANTHO: Conform rezultatelor făcute publice în luna martie, nivelul contrabandei cu produse din tutun a scăzut. Un rol foarte important l-a avut menţinerea stabilităţii şi respectarea calendarului de acciză, dar şi educarea consumatorilor. Mai exact, invitaţia noastră către consumator de a achiziţiona ţigări din tutun de la producătorii. Pe piaţa de comerţ ilicit cu produse din tutun, fiecare procent câştigat în favoarea consumului legal înseamnă 30 de milioane de euro la bugetul de stat.

CRISTIAN PĂUN: Nu mai trebuie să murim în România de grija bugetului statului. Statul român este cel mai prost administrator dintre toţi cei existenţi. De ce să-i facem noi rost de bani?

RADU TIMIŞ: E şi o problemă de conştiinţă. Pe copilul american îl învaţă de mic, încă de la grădiniţă, că trebuie să plătească statului o treime din venituri.

JAN GLAS: Eu nu m-am născut în România. Noi chiar credem că taxele sunt mari aici? Eu vin din Belgia şi mă uit că acolo sunt taxele mult mai mari. Sunt multe exemple. Eu nu cred că nivelul taxelor e problema. Când am venit în România, în 1997, impozitul pe profit era de 27% şi mi s-a părut corect pentru că în Belgia era 35-40%. Acum e 16%. Dacă va scădea la 12%, eu nu cred că va ieşi economia la lumină. Cea mai mare problemă e nivelul de birocraţie: declaraţii, documente, controale inutile - trebuie să fii naiv să mergi de bună voie din piaţa neagră, în cea formală. Când ai un bar sau un mic magazin mixt şi vrei să funcţioneză legal, devine un coşmar: ai nevoie de contabil, de calculator, deci nivelul de birocraţie anulează toate speranţele. TVA nu e o problemă.

RADU TIMIŞ: Dar cât e TVA la dumneavoastră în Belgia pentru mâncare? 6-7%. În momentul când pe mâncare tu pui TVA 24%, cel mai predispus domeniu la evaziune, şi în toată Europa are taxare diferenţiată, nu e normal că mă pui pe picior de inferioritate?

JAN GLAS: Dacă scazi de la 25% la 6%, fabricile ilegale nu vor supravieţui. Ele sunt eficiente în piaţă doar din avantajul neplăţii TVA.

CRISTIAN PĂUN: În România dacă iei taxă cu taxă, s-ar putea să spui că taxele nu sunt mari, dar dacă le şi aduni, ajungi să vezi că pe muncă plătim 45,5% cumulat. Mai sus decât noi sunt doar cinci ţări. Pe TVA suntem pe locul trei în top. Ungaria, care e mai sus ca noi la TVA, are taxă pe muncă mai redusă. Avem în plus, cea mai mare inflaţie - 8% în 2010 - ceea ce duce la situaţia în care circa 70% din venitul omului ajunge la stat. Statul, deşi ia atât de mult, nu îi cheltuieşte eficient, deci mai trebuie să dai şi bani în plus pentru orice serviciu public pentru a beneficia de calitate. Dacă adăugăm şi birocraţia, România devine cea mai ostilă ţară la capitolul fiscalitate. De aceea, economisirea şi consumul sunt la pământ. De aceea nu am o grijă a statului!

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/club-business-magazin-economia-alba-vs-economia-neagra-9754962
9754962
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.