EXCLUSIV: Cum s-a vazut incalzirea globala la summit-ul de la Copenhaga

Postat la 15 decembrie 2009 63 afişări

Daca lumea decide sa se salveze de la pericolul incalzirii globale, COP15, summit-ul de la Copenhaga, e prezentat ca un moment crucial: un tratat care sa stabileasca modurile de limitare a emisiilor de dioxid de carbon ar fi astfel un pasaport spre un viitor suportabil, cu aer curat si ghetari la locul lor. Reporterul BUSINESS Magazin a ajuns la Copenhaga urmarind sa inteleaga cat este adevar si cat este lobby pentru afaceri in discutiile despre mediu.

Bjorn Lomborg e convins de un lucru: banii pe care lumea vrea sa-i foloseasca pentru combaterea incalzirii globale cu solutiile din momentul acesta sunt bani aruncati. El crede ca daca am investi si 100 de miliarde de dolari in cercetarea si dezvoltarea altor solutii pentru energii verzi am scapa de combustibilii fosili si am rezolva problema incalzirii globale pana in anul 2100.

Siemens e peste tot in Copenhaga. Celebrul brad din Piata Primariei, cel iluminat prin energia produsa de oamenii care pedaleaza la biciclete in jurul lui, este iluminat printr-un sistem Siemens. Atat de prezenta e compania germana in Copenhaga, incat am intrebat trei tinere, ajunse in piata pentru concertul unei formatii al carei nume mi-e imposibil de redat, daca au idee din ce tara vine Siemens. Raspunsurile au fost: Suedia, Danemarca si Danemarca.

Strazile orasului par facute si chiar cred ca sunt facute pentru biciclete. Localnicii isi cara si cumparaturile, si carucioarele bebelusilor, si copiii, si afacerile ambulante cu bicicleta. Au piste peste tot. Oriunde te uiti, vezi biciclete. In schimb, in afara celor trei SUV-uri Porsche Cayenne complet electrice (250 km/h viteza maxima, autonomie de 200 sau 150 km, in functie de temperatura, de viteza medie si de greutatea incarcata), construite - ati ghicit - de Siemens, am vazut un singur alt SUV. In rest, masini mici. Copenhaga si-a propus ca pana in 2025 sa aiba mai mult de 10.000 de masini electrice pe strazi. Fiindca pana sa spui "cea mai verde capitala europeana", poti ajunge cu bicicleta, de oriunde te-ai afla, in Piata Primariei, de-acolo la Tivoli (parcul de distractii si gradina botanica) sau la Mica Sirena, simbolul orasului.

Nu stiu exact care e relatia dintre danezi si suedezi, insa primul lucru pe care l-am auzit cand am pus intrebarea despre moneda a fost "coroana daneza e mai puternica decat cea suedeza. N-a fost tot timpul asa, dar acum e mai puternica". Cat timp ma gandeam cum de oamenii n-au construit nimic inalt in Copenhaga, cu exceptia turnurilor de catedrale (peste 95% dintre danezi sunt evanghelici luterani), am trecut in Suedia. Toate blocurile din Malmo, orasul invecinat Copenhagai, unit de capitala Danemarcei prin podul Oresund, cel mai lung pod-tunel din lume, au aceleasi luminite de Craciun in geam. Dar exact aceleasi. Pun pariu ca sunt tot beculete ecologice. Mergeam catre Turning Torso, mandria de turn rezidential din Malmo, inalt de 190 de metri si luminat prin tehnologia LED.

Era ora 22,00, Romania era singura tara din lume cu doi presedinti, si discutam tot despre eficienta energetica, despre reducerea emisiilor de carbon si salvarea lumii. De la ultimul etaj, vantul vajaia puternic pe toate holurile. Zeci si sute de beculete clipeau, care mai de care mai eficiente si mai "verzi", si se faceau calcule pentru cat s-ar reduce emisiile de CO2 daca toate casele si cladirile lumii ar fi iluminate prin tehnologii LED si OLED. S-a produs rumoare in sala cand cineva ne-a spus cat costa chiria in turnul acesta rasucit, imaginat de arhitectul Santiago Calatrava: chiar si 3.500 de euro pentru ultimul etaj. Singurul neimpresionat eram eu. La Bucuresti se plateau banii acestia pentru trei sau patru camere in zona de Nord - e drept, inainte de criza. Aici nimeni n-a vorbit de criza. La fel cum nimeni nu vorbeste la noi despre emisiile de CO2.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
clima,
mediu,
summit,
Copenhaga
/special/exclusiv-cum-s-a-vazut-incalzirea-globala-la-summit-ul-de-la-copenhaga-5182599
5182599
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.