EXCLUSIV: Cum s-a vazut incalzirea globala la summit-ul de la Copenhaga

Postat la 15 decembrie 2009 63 afişări

Daca lumea decide sa se salveze de la pericolul incalzirii globale, COP15, summit-ul de la Copenhaga, e prezentat ca un moment crucial: un tratat care sa stabileasca modurile de limitare a emisiilor de dioxid de carbon ar fi astfel un pasaport spre un viitor suportabil, cu aer curat si ghetari la locul lor. Reporterul BUSINESS Magazin a ajuns la Copenhaga urmarind sa inteleaga cat este adevar si cat este lobby pentru afaceri in discutiile despre mediu.

La centrul Riso, CEO al Siemens Danemarca, Jukka Pertola, spune ca pana in 2050, populatia urbana va creste cu trei miliarde de oameni la nivel global. "Pentru noi, e o oportunitate de business. E o afacere foarte importanta si suntem intr-o pozitie buna." In 2009, veniturile obtinute din produsele si solutiile din portofoliul de mediu al Siemens s-au apropiat de 23 de miliarde de euro, 30% din veniturile totale ale companiei. }inta pentru 2011 este de 25 de miliarde de euro.

Reinhold Achatz, seful diviziei de Corporate Research and Tehnologies, mi-a spus, in timp ce ma lumina cu o lampa care foloseste lumina organica (OLED, un concept despre care se crede ca va revolutiona iluminatul rezidential) ca trebuie sa inteleg un lucru: noua era a electricitatii trebuie sa fie sustenabila; trebuie sa producem eficient, sa stocam eficient si sa transportam eficient. "Energia fosila nu va disparea pentru moment, pentru ca nu avem infrastructura necesara, dar si ea trebuie eficientizata. Deci trebuie sa eficientizam sursele clasice si sa crestem sursele de energie verde." Si energia verde e peste tot in parcul Riso: parcuri eoliene, panouri solare, trenuri electrice, masini electrice, iluminare prin tehnologia LED si echipamente medicale care reduc consumul de energie.

Viitorul tuturor acestor solutii este reunirea lor intr-un sistem complex, numit "smart grid" (retea inteligenta). Sistemul pune accent pe stocarea energiei din fiecare sursa in parte, tocmai pentru ca energia regenerabila nu este continua, ci intermitenta, ingloband in sistem atat productia, cat si stocarea si consumul de energie. Energia produsa de panourile solare sau de centralele eoliene va fi stocata de niste baterii imense si transportata la fiecare consumator in parte. Masinile electrice, si ele parte din sistem, vor permite stocarea energiei, comportandu-se ca niste baterii. Cand masina va fi parcata, ea va putea retrimite energia inapoi in sistem pentru alt consumator. Masinile electrice sunt de fapt piese grele in sistem, care vor permite proprietarului sa-si incarce autovehiculul noaptea, cand pretul energiei regenerabile este scazut (pentru ca si cererea e mica) si sa vanda energia stocata de masina ziua, cand pretul energiei e la fel de mare ca si cererea.

Unul dintre cercetatorii care ne-au prezentat cum opereaza sistemul "smart grid" de la centrul Riso mi-a spus ca solutia e insa departe de a fi folosibila la scara mare. "E foarte greu de repus in functiune in cazul unei opriri. Nu poti apasa doar siguranta pentru repornirea sistemului. Iti trebuie cateva ore bune si nimeni nu-si permite sa stea fara curent atata timp, pentru ca pierde o multime de bani." Cu adidasii rupti, dar cu cravata, Oliver Gehrke, cercetator la Institutului National pentru Energie Sustenabila Riso, vorbeste despre viitor. La un moment dat, ma intreaba de unde sunt si, dupa ce pozitioneaza in minte Romania pe harta, ma intreaba retoric: "E o alta lume pentru tine, nu-i asa?". Intr-adevar.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
clima,
mediu,
summit,
Copenhaga
/special/exclusiv-cum-s-a-vazut-incalzirea-globala-la-summit-ul-de-la-copenhaga-5182599
5182599
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.