Zece principii pentru Guvern: repetaţi după noi

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 17 octombrie 2011 62 afişări

Îndemnul din titlu nu-i arogant, ci doar util: prins între sfaturi şi critici contradictorii, între o criză pe care o credea depăşită şi un an electoral pe care îl credea asemănător cu alţii trecuţi, Guvernului i se deschid în faţă o serie tot mai largă de opţiuni greşite, motivate fie de teamă, fie de neştiinţă. Îi va fi util deci să aibă la îndemână un ghid de principii după care să se conducă în următorul an, ghid întocmit de noi pe baza sfaturilor de la oameni de afaceri şi analişti. Evident, un astfel de ghid îi vizează în egală măsură pe politicienii de opoziţie.

7. INFRASTRUCTURĂ, AGRICULTURĂ, EDUCAŢIE.

"Agricultura ar putea fi şansa noastră, IT-ul sau orice sector productiv. Statul ar trebui să genereze resurse pentru care să concureze diversele sectoare şi să facă alocări într-un sistem transparent", rezumă Eugen Voicu de la Certinvest.

"Irigaţiii şi agricultură - aici e o problemă de aliniere a subvenţiilor la cele europene. Atâta timp cât Olanda sau Austria subvenţionează fermierul, ar trebui ca şi la noi fermierul să fie ajutat", adaugă Cătălin Olteanu de la FM Logistic. "Mai e şi o problemă de marketing: agricultura tradiţională ne dă roşii cu gust de roşii, mere cu gust de mere etc., spre deosebire de orice cumpărăm din supermarket; or, dacă statul ar reuşi să marketeze produsele naturale şi ar promova la nivel european producţia bio, am trăi cu toţii mai bine."

"Cred că prioritare pentru investiţii ar trebui să fie infrastructura, agricultura şi educatia", apreciază Florian Libocor de la BRD. "Este neplăcut să nu ai infrastructură sau să imporţi masiv alimente, dar este trist să ai un popor tot mai slab educat, ignorant cu propria istorie, din ce în ce mai puţin responsabil faţă de viitor şi din ce în ce mai pasiv şi puţin rezonant faţă de ceea ce înseamnă simbol şi valoare naţională."

8. NU NE TEMEM DE PRIVATIZĂRI.

După economistul şi profesorul universitar Cristian Păun, statul ar trebui să privatizeze complet tot ce înseamnă active productive ale statului, pe motiv că "prin ele se sifonează majoritatea resurselor de la buget", iar toate proiectele de autostrăzi, infrastructură publică şi în general ceea ce presupune bani publici să fie oferite în regim de parteneriat public - privat. Adrian Crivii de la Darian susţine că înlocuirea privatizării companiilor de stat, ca soluţie, cu numirea unor manageri veniţi din mediul privat este "o mare prostie şi semnalul că statul nu vrea să piardă controlul asupra unei părţi din economie". Cel mai categoric e Cătălin Olteanu, directorul general al FM Logistic România: "Ce e aia manager privat? Adică se ia managerul de la multinaţională şi se pune şef pe o întreprindere de stat. Apoi când vine cu planul de măsuri i se explică pe cine are voie să dea afara şi pe cine nu, ce partid să nu deranjeze etc. Eşec pe faţă!"

Aceste active ar trebui în schimb privatizate, iar statul să rămână cu "acţiunea de aur" pentru a controla unele decizii, crede Adrian Crivii (în acord cu reprezentanţii Franklin Templeton, care de mult susţin că statul îşi poate păstra controlul în deciziile unei companii şi dacă are doar o participaţie minoritară). Ar fi însă nevoie ca în paralel să existe şi autorităţi de reglementare puternice pentru sectoarele cu monopol, ca energia, transportul feroviar, adaugă managerul În opinia lui Florin Cîţu, "în afară de armată, poliţie si o parte din învăţământ şi serviciile de sănătate, totul ar trebui privatizat". Sorin Popescu, şeful ARPIM, pune pe lista de potenţiale privatizări Poşta, CFR, Tarom, dar nu şi domeniile considerate de el a fi de domeniul siguranţei naţionale (sănătatea şi energia).

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/zece-principii-pentru-guvern-repetati-dupa-noi-8873160
8873160
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.