Zece principii pentru Guvern: repetaţi după noi

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 17 octombrie 2011 62 afişări

Îndemnul din titlu nu-i arogant, ci doar util: prins între sfaturi şi critici contradictorii, între o criză pe care o credea depăşită şi un an electoral pe care îl credea asemănător cu alţii trecuţi, Guvernului i se deschid în faţă o serie tot mai largă de opţiuni greşite, motivate fie de teamă, fie de neştiinţă. Îi va fi util deci să aibă la îndemână un ghid de principii după care să se conducă în următorul an, ghid întocmit de noi pe baza sfaturilor de la oameni de afaceri şi analişti. Evident, un astfel de ghid îi vizează în egală măsură pe politicienii de opoziţie.

3. ÎN REALITATE, NU AVEM BANI.

"După părerea mea, suntem într-un moment în care mişcarea fiscalităţii este categoric nerecomandată", susţine Florian Libocor, economistul-şef al BRD. "Cred că acum trebuie să primeze ideea de stabilitate. Dat fiind contextul actual, orice modificări făcute în zona fiscalităţii au riscuri mari de a genera dezechilibre bugetare, de la nivelul companiilor până la nivelul bugetului de stat", spune el, reluând astfel o idee pe care numeroşi investitori au enunţat-o de câte ori au avut ocazia, anume că mai importantă predictibilitatea decât un cod fiscal care se schimbă tot la câteva luni, indiferent câte noutăţi favorabile ar aduce. Importantă este, în schimb, reforma fiscală, care presupune reducerea birocraţiei şi simplificarea sistemului de taxe.

Dar ne putem împrumuta în plus sau putem renegocia ţinta de deficit cu FMI, pe motiv că s-au redus estimările de creştere economică pentru 2012? "Nu cred că este oportună o renegociere a deficitului acum", spune Libocor, adăugând că dacă va fi cazul, ţinta poate fi ajustată printr-o revizuire de buget. România îşi poate permite să se împrumute exact atâta câtă finanţare poate obţine: dacă tensiunea de pe pieţele externe creşte sau dacă percepţia despre ţară este că risipeşte banii şi nu încearcă să fie disciplinată fiscal, atunci costurile de finanţare cresc, ceea ce în final contribuie la creşterea poverii datoriei. "Nu cred că România îşi permite un deficit bugetar (mai) mare în actuala criză a datoriilor suverane. Trebuie să ne păstrăm capacitatea de a împrumuta la costuri relativ rezonabile", afirmă Marius Ionescu, partener NNDKP Consultanţă Fiscală.

4. ÎN REALITATE, AVEM BANI.

Resurse pentru a face rost de bani la buget există, consideră Anca Bidian, CEO al Kiwi Finance. În primul rand, cresterea gradului de colectare a taxelor şi a impozitelor deja existente: "Colectarea taxelor, a impozitelor şi a amenzilor populaţiei este în continuare un proces foarte greoi, persoanele active trebuie să se învoiască de la serviciu ca să-şi poată plăti taxele şi impozitele la stat. Acest proces trebuie să fie extrem de la îndemână, prin informatizare şi canale accesibile de colectare (automate de plăţi electronice în locul cozilor de la ghişee)", spune Bidian.

Eugen Voicu, preşedinte al Consiliului de Supraveghere al Certinvest, propune ca sursă de creştere a veniturilor la buget impozitarea proprietăţilor (soluţie susţinută şi de economistul-şef al BNR, Valentin Lazea), "acest element putând avea şi efecte sociale, în sensul modificării structurii populaţiei din centrele oraşelor".

Dar de unde ar mai putea statul să taie cheltuieli? Anca Bidian crede ca ar trebui să vorbim în primul rând de eficientizarea aparatului de stat, atâta vreme cât multe din măsurile luate au fost practic tăieri, fără legătură directă cu funcţionarea în bune condiţii sau îmbunătăţirea serviciilor publice. "Apoi este din ce în ce mai evident că asistenţa socială ca mod de trai este pe sfârşit şi va trebui să învăţăm acest lucru."

Important însă, în asaltul asupra statului "asistenţial", este ca statul să se abţină de la impozitarea pensiilor sau "alte curbe de sacrificiu pentru cei mai slabi parteneri ai contractului social", apreciază Adrian Crivii de la Darian - măsuri care ar fi "o dovadă de laşitate şi de lipsă de soluţii pentru problemele economice".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/zece-principii-pentru-guvern-repetati-dupa-noi-8873160
8873160
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.