Unde au disparut banii bancilor?

Postat la 01 martie 2010 80 afişări

Bancherii ii acuza pe antreprenori, antreprenorii arata cu degetul inspre bancheri si stat, iar statul acuza contextul economic nefavorabil. Cine sunt vinovatii pentru slaba finantare a economiei reale si ce perspective sunt ca aceasta sa se reia? BUSINESS Magazin a cautat sa vada unde se intrerupe drumul banilor destinati economiei, plecand in sens invers, de la antreprenori spre vistieria bancilor.

Oportunitati si antreprenori care sa le urmareasca au fost inca de la inceputul lui 2009, cand managerii de fonduri de investitii aveau birourile pline de dosare ale companiilor scoase la vanzare. Si atunci erau aceleasi probleme care blocau tranzactiile: fondurile nu intrau in noi actionariate pentru ca isi concentrau resursele catre propriul portofoliu, asa cum au facut si bancile cand au pastrat lichiditatile pe cat posibil, iar companiile care voiau sa preia unul sau altul dintre concurenti, pentru cota de piata, fie nu primeau bani de la banca, fie primeau niste bani prea scumpi.

Ionut Dumitru, director general al Raiffeisen Bank Romania, crede ca lucrurile s-au schimbat in bine de atunci si ca la ora actuala sunt multe companii finantate de banci. Dumitru precizeaza ca multi antreprenori au renuntat la proiecte, au consolidat si restructurat altele si s-au adaptat astfel la cerintele pietei. Dar unii au actionat dupa un scenariu extrem de pesimist si nu mai dezvolta proiecte noi, in consecinta nu mai merg nici la banca sa ceara finantare. Si iarasi am ajuns de unde-am plecat, la reducerea abrupta a cererii solvabile de credite. Alta situatie, spune Dumitru, e cea in care antreprenorul depune foarte putine eforturi pentru restructurarea operationala si pentru a creste eficienta afacerii sale, dar se asteapta ca banca sa finanteze la acelasi nivel si in aceleasi conditii ca in 2008.

Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania, spune in stilul sau caracteristic, scurt si la obiect, ca bancile au fonduri si sunt si dispuse sa acorde finantari. Semnele de intrebare, spune el, privesc eligibilitatea clientilor, corectitudinea proiectelor de afaceri si valoarea garantiilor. La capitolul constrangeri se grabeste sa adauge si numarul mare al insolventelor, precum si faptul ca procedura de insolventa este nefavorabila bancilor. "n primele patru luni ale lui 2009, cauza pentru putinele finantari a reprezentat-o lipsa de lichiditati", afirma Diosi. Ulterior, companiile au fost afectate si mai mult de contractarea pietelor, atat interne, cat si externe, fapt ce a condus la deteriorarea rezultatelor lor si la scaderea cererii de credite. Diosi spune insa ca bancile au inceput sa acorde imprumuturi inca din ultimul trimestru al lui 2009, iar OTP are clienti din toate ariile de business. Nu crede ca ar trebui sa mai avem ca reper nivelul finantarilor din 2007 si inceputul lui 2008, pentru ca acesta nu era tocmai sanatos - "nu vom mai vedea un astfel de nivel al creditarii, dar, incepand din trimestrul al treilea al lui 2010, vom avea valori apropiate de normal". Si Diosi se bazeaza in prognoza sa pe apetitul in crestere al antreprenorilor pentru tranzactii si dezvoltare, deoarece companiile bune au acum oportunitati de extindere .

Problemele par putine si raspunsurile simple, dar nu e chiar asa. Avem pe de-o parte, asa cum indica Ionut Dumitru, o cerere solvabila inca redusa, si nu sunt sanse mari ca aceasta cerere sa-si revina prea curand. Avem apoi ratele dobanzilor la lei foarte ridicate, deci banii sunt inca scumpi, desi odata cu reducerea dobanzii de politica monetara de catre BNR, tendinta este de scadere. Astfel ca problema principala a creditarii, daca ii intrebi pe bancheri, este cererea solvabila redusa - numarul dosarelor finantabile. Iar acest numar a tot scazut, pentru ca standardele de creditare ale bancilor au fost mult ridicate. Dumitru spune ca foarte multe companii au inca probleme financiare serioase si nu sunt bancabile. "Exista insa si firme care pot primi finantare; de regula, sunt companiile care traverseaza o o perioada de revigorare a afacerii, de multe ori bazata pe cresterea comenzilor de export", explica bancherul de la Raiffeisen. n cazul unor companii, modelul de business pe care il urmeaza nu mai este viabil. Modelul de afaceri bazat pe un consum exagerat finantat pe credit nu pare sa mai fie de viitor. De aceea, afirma Ionut Dumitru, companiile trebuie sa se adapteze noului context economic post-criza, in care consumul finantat pe datorie probabil isi va pierde mult din contributia la cresterea economica.

Daca cineva se mai asteapta la ritmurile din 2007-2008 de crestere a creditelor, va fi dezamagit, pentru ca are asteptari nerealiste: o crestere moderata, indica Dumitru, de 5-10%, e mai aproape de realitatea anului 2010. Dar firmele care au supravietuit anului de criza au stiut sa se adapteze, sa se restructureze si chiar sa se dezvolte, au avut si au sanse sa obtina finantari. Ele vor fi castigatoarele crizei, explica Ionut Dumitru: "o intreprindere care a supravietuit acestei perioade si are un model de afaceri adecvat noului context economic postcriza este un client interesant pentru orice banca".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/unde-au-disparut-banii-bancilor-5637111
5637111
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.