Unde au disparut banii bancilor?

Postat la 01 martie 2010 80 afişări

Bancherii ii acuza pe antreprenori, antreprenorii arata cu degetul inspre bancheri si stat, iar statul acuza contextul economic nefavorabil. Cine sunt vinovatii pentru slaba finantare a economiei reale si ce perspective sunt ca aceasta sa se reia? BUSINESS Magazin a cautat sa vada unde se intrerupe drumul banilor destinati economiei, plecand in sens invers, de la antreprenori spre vistieria bancilor.

Marius Stancescu, presedintele Riff Holding, un one-stop-shop cu arii de practica de la audit si consultanta pana la finantari si brokeraj de companii, e de parere ca sansele relansarii creditului in 2010 sunt reduse, pentru ca situatia de acum are explicatii logice: supraproductia a generat o nevoie de stimulare a consumului, la nivel mondial, ca si criza ce a urmat; a aparut nevoia de finantare a acestui consum, si aici au fost canalizate resursele bancilor.

Cresterea standardului de viata si masurile de protectie sociala, de multe ori nesustenabile economic, au creat dezechilibre majore; apoi "cineva a inventat sisteme de a pacali controlul si rigorile financiare, statele nu au reactionat reglementativ util, ne-am trezit invadati de finantari din surse ireale care creau obligatii reale, echilibrul a cedat si ne-am rasturnata?". Iar Stancescu crede ca am uitat sa pregatim franghiile de salvare. "Pe unii, criza ne-a prins in masinile cumparate cu bani inca nemunciti. Ni s-a spus sa ne punem centurile de siguranta, dar nu ne-au avertizat ca se poate termina benzina."

Rasvan Radu, CEO al bancii UniCredit Tiriac Romania, continua tabloul problemelor: imprudenta specifica perioadei de boom s-a reflectat si in comportamentul multor antreprenori, care si-au dezvoltat afacerile fara a-si lua masuri de precautie pentru eventuala crestere a costurilor de finantare sau pentru fluctuatiile mai ample de curs valutar. De multe ori, afirma bancherul de la UniCredit, cash-flow-ul companiei a fost folosit in investitii speculative, de genul celor imobiliare, in domenii exterioare afacerii de baza. "Bancile, la randul lor, au tolerat acest comportament in lupta lor pentru cota de piata, dar cred ca am invatat cu totii foarte multe in ultimii doi ania?", conchide Radu.

Bancherul crede ca, desi lent, cererea de credite isi revine, odata cu increderea antreprenorilor in economie si aparitia unor noi oportunitati de afaceri. Nu impartaseste ideea ca bancile nu mai sunt dispuse sa crediteze companiile. "Este adevarat ca, dupa declansarea crizei, bancile au inceput sa se uite cu o mai mare atentie la bonitatea clientilor sau a celor care solicita imprumuturi, insa politica mai prudenta este in mare parte justificata de gradul mare de incertitudine care persista in piata."

Pentru unii oameni de afaceri, relatia cu bancile nu a avut de suferit. Robert Popescu este CEO al distribuitorului de produse farmaceutice A&D Pharma, companie ce a obtinut o refinantare in valoare de 100 de milioane de euro in august 2009 - unul dintre cele mai mari credite acordate in Romania anul trecut. Creditul a fost acordat de cinci banci - Banca Comerciala Romana, BRD - Groupe Société Générale, Citibank Europe, RBS Bank si UniCredit Bank Austria - in proportii egale de 20% fiecare. Popescu crede ca finantarea afacerilor depinde in primul rand de performantele companiei si, desi contextul general joaca si el un rol important, ramane in plan secund.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/unde-au-disparut-banii-bancilor-5637111
5637111
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.