Unde au disparut banii bancilor?

Postat la 01 martie 2010 80 afişări

Bancherii ii acuza pe antreprenori, antreprenorii arata cu degetul inspre bancheri si stat, iar statul acuza contextul economic nefavorabil. Cine sunt vinovatii pentru slaba finantare a economiei reale si ce perspective sunt ca aceasta sa se reia? BUSINESS Magazin a cautat sa vada unde se intrerupe drumul banilor destinati economiei, plecand in sens invers, de la antreprenori spre vistieria bancilor.

Dinu Malacopol, directorul executiv al operatorului Digital Cable Systems (DCS), admite ca finantari exista si ca bancile inca ofera bani. "Problema este la ce cost sunt dati respectivii bani." Malocopol spune ca putine banci au expertiza in telecomunicatii si putini bancheri inteleg cum functioneaza industria telecom: "Spre exemplu, ei nu inteleg ca noi nu avem garantii imobiliare. Noi suntem operatori, noi avem o retea pe care o putem pune garantie, dar bancile nu prea accepta, pentru ca nu stiu ce pot face cu acea retea, nu realizeaza ca o pot vinde asa cum vand si o proprietate". Chiar si cei care inteleg riscurile si oportunitatile industriei, afirma Malacopol, nu prea fac diferente intre operatori si acesta e un principiu gresit, pentru ca modelele de afaceri, piata, acoperirea, concurenta, marjele de profit sunt altele. "Deci sunt bani de dat, dar nu sunt oameni care sa inteleaga afacerile. Iar asta nu se intampla numai in telecom", subliniaza el.

Dar antreprenorii sunt oare sau au oameni care sa inteleaga gandirea bancherilor? Malacopol raspunde ca da, cel putin in ce-i priveste pe ei, la DCS. "Dar tot n-ajungem la un front comun, in primul rand din punctul de vedere al costului banilor. n momentul de fata, costul este cu cateva procente bune mai mare decat ar trebui." El crede ca o firma similara din vestul Europei, unde este concurenta mai mare si sunt alte dimensiuni ale businessului, are acces la o finantare mult mai ieftina. Mai mult, acolo investitiile consistente au fost deja realizate in mare parte, iar operatorii au nevoie de bani mai putini, in timp ce aici este exact invers. "Se cam adevereste proverbul ca bancherul iti intinde o umbrela fix atunci cand nu ploua?", se intreaba retoric Malacopol. Practic, spune directorul DCS, principiul bancilor pare sa fie aplicarea unor costuri mai mari tocmai acolo unde piata este mai saraca - "probabil ca bancilor inca le merge bine fara sa puna bani intr-o astfel de piata".

Se poate descurca fara banci un om de afaceri? Eli Davidai, unul dintre cei mai discreti milionari din Romania, alaturi de nume precum Zoltan Teszari sau Puiu Popoviciu, e cunoscut in piata pentru reticenta sa fata de indatorare. Omul de afaceri israelian a facilitat intrarea in Romania a marcilor Pepsi si Burger King, iar valoarea totala a investitiilor sale in Romania este de ordinul sutelor de milioane de euro. Filozofia lui de afaceri este sa nu faca investitii decat daca are lichiditati. "La fel fac si in viata privata. Nu conduc o masina luata in leasing si nu stau intr-o casa inchiriata", spunea Davidai in ultima discutie cu BUSINESS Magazin.

Gradul de indatorare a companiilor in care e implicat Davidai este de numai 3%, un procent infim comparat cu alte exemple, in care antreprenorii au atins pragul maxim de indatorare , de 60%. "Cele cateva procente sunt aproape egale cu zero. Oricand putem plati acea datorie", comenteaza Davidai. Doar una dintre cele 30 de companii in care este implicat a pierdut bani in 2009, restul aducandu-i profit. n 2008, a vandut, la preturi foarte bune si pentru un profit urias, aproape toate proprietatile imobiliare pe care le detinea. "Stau acum pe un munte de cash!" Pentru oameni ca el, faptul ca nici alti oameni de afaceri nu mai obtin creditare e un avantaj, intrucat businessurile lor pot deveni tinte de preluare: Davidai corespunde profilului de antreprenor care ar putea urmari oportunitati pe timp de criza.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/unde-au-disparut-banii-bancilor-5637111
5637111
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.