Unde au disparut banii bancilor?

Postat la 01 martie 2010 80 afişări

Bancherii ii acuza pe antreprenori, antreprenorii arata cu degetul inspre bancheri si stat, iar statul acuza contextul economic nefavorabil. Cine sunt vinovatii pentru slaba finantare a economiei reale si ce perspective sunt ca aceasta sa se reia? BUSINESS Magazin a cautat sa vada unde se intrerupe drumul banilor destinati economiei, plecand in sens invers, de la antreprenori spre vistieria bancilor.

Unii antreprenori s-au plans ca, la dobanzile actuale, refinantarea unui credit mai vechi este prea scumpa. Popescu spune ca aceasta depinde de strategia fiecaruia. "n cazul A&D Pharma, noua linie de credit ne ajuta sa pastram pozitia strategica, sa depasim provocarile mediului economic actual si sa captam cresterea anticipata a industriei farmaceutice din centrul si estul Europei." Deci, daca ai nevoie de bani pentru a-i pompa in dezvoltare, s-ar zice ca banii nu sunt nici prea scumpi si ca nici nu lipsesc.

Piata farmaceutica are nevoie de bani pentru a se proteja de intarzierile de plata din sistem. n afacerile farmaceutice, blocajul financiar si-a aratat cel mai des coltii, pentru ca intarzierile cu care Casa de Asigurari le plateste farmacistilor au crescut de la 90 la 180 de zile sau chiar mai mult de atat.Ovidiu Buluc, presedintele distribuitorului Farmexim si actionarul majoritar al retelei de farmacii Help Net, considera totusi ca pentru companiile mari nu e dificil sa obtina o finantare sau refinantare nici macar in vremurile actuale. "Intervin o serie de modificari fata de perioadele de boom economic, in sensul ca finantatorii sunt acum mult mai atenti si verifica in amanunt toate operatiunile firmei", spune Buluc. Au crescut deci si termenele de accesare a banilor, iar bancile au devenit restrictive si in raport cu valoarea sumelor acordate. Cu toate acestea, spune Buluc, la Farmexim nu au fost probleme la finantari.

n imobiliare, cam aceeasi poveste. Iulian Dascalu, omul de afaceri roman cu cele mai mari investitii in malluri (patru malluri in tara), dezvolta acum un ansamblu urbanistic in zona centrala a Iasiului, pentru care a obtinut deja finantarea necesara. El apreciaza ca tocmai caracterul multifunctional al ansamblului Palas i-a dat posibilitatea de a adapta proiectul la conditiile pietei. "Pe viitor, astfel de proiecte mixte vor starni interesul bancherilor, dar de finantare vor beneficia doar acelea unde dezvoltatorul si-a demonstrat experienta pe piata si, astfel, gradul de risc e mai scazut", afirma Dascalu. El e convins ca finantatorii apreciaza astazi experienta investitorilor imobiliari atat in dezvoltarea proiectelor, cat si in operarea optima a acestora. Ingo Niessen conduce biroul local al dezvoltatorului Sonae Sierra in Romania. Sonae Sierra e printre cei mai mari proprietari si administratori de centre comerciale din lume, iar in Romania are in plan dezvoltarea a trei centre comerciale, in Bucuresti, Craiova si Ploiesti. Cel mai avansat proiect este cel de la Craiova, Adora Mall, din a carui suprafata a fost deja inchiriat 60-70%. nainte de criza, un procent de preinchiriere de 40% era suficient pentru obtinerea unei finantari bancare.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/unde-au-disparut-banii-bancilor-5637111
5637111
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.