Studentii de elita - generatia pierduta a Romaniei

Postat la 08 decembrie 2009 2379 afişări

De ani buni s-a lansat ideea ca daca tinerii scoliti la cele mai bune universitati din lume – elitele noastre – s-ar intoarce sa lucreze in tara, economia Romaniei ar progresa mai repede. Insa, daca vorbiti cu studentii sau profesorii romani din strainatate, vor spune ca dorinta lor de afirmare profesionala e greu compatibila cu societatea de acasa. Si deci spera ca lucrurile vor merge mai bine. Deocamdata putini au intentia de a se intoarce, cum spune unul dintre ei, ”cu scopul de a schimba lucrurile in Romania”

Pentru cei ce au ajuns sa invete si sa lucreze in Vest, experientele sunt impartite. Omul de afaceri Dinu Patriciu crede ca sansele studentilor romani de a ajunge pe o pozitie inalta sunt mai ridicate in tara decat peste granite. "Calatoresc aproape zilnic, in toata lumea, si oriunde te-ai afla, tot strain esti si ca strain e mai greu sa ajungi cineva. Posibilitatile de a-ti construi o cariera sunt limitate", declara Patriciu pentru Ziarul Financiar, adaugand ca el insusi a angajat doi absolventi care voiau sa plece din Romania dupa sase luni de munca la stat - mai exact i-a angajat pe loc, chiar in aeroportul unde i-a intalnit.

Florin Mircea Iliescu, doctorandul de la Pembroke College, spune in schimb ca destul de multi tineri au ocazia sa vina la Cambridge, unde exista o comunitate de romani "foarte interesanta". Crede ca aceasta deschidere are rolul sa creeze o imagine excelenta Romaniei, "in contrapondere cu imaginea de tara bananiera pe care o creeaza majoritatea celor din domeniul public, politicieni, parlamentari sau guvernanti, care ar trebui sa reprezinte cu succes Romania si nu o fac".

E totusi discutabil daca aceasta deschidere va ajuta lucrurile sa mearga mai bine in tara. Iliescu asa spera. Ar vrea ca in educatia din Romania sa existe mai multi oameni care inteleg cu adevarat subiectul, si se gandeste la concetatenii nostri care au avut succes in mediul academic din diverse tari. "Aceasta resursa umana nu este folosita, si multi dintre ei nu sunt deloc convinsi ca au de ce sa se intoarca", sustine Iliescu. In ce-l priveste, se arata totusi moderat optimist ca lucrurile ar putea sa se schimbe in bine in urmatorii zece ani.

Donca Steriade nu poate estima cati dintre studentii romani se vor intoarce, dar nu crede ca situatia de la noi difera foarte mult fata de alte tari din Europa sau Asia. "Universitatile americane continua sa fie un magnet, cel putin pentru cei care si-au facut studiile aici", spune Steriade. Niciunul dintre studentii ei coreeni, japonezi, francezi sau nemti, nu ar prefera o slujba in tara lor unei slujbe la o buna universitate americana.

Steriade spune ca daca fosti studenti romani de la MIT din domenii ca matematica ori cibernetica se plang de dificultati la reintegrarea in mediul academic roman, inseamna totusi ca dorinta de intoarcere exista. "Propunerea de a inventa pozitii pentru ei mi se pare rezonabila, dar poate o garantie mai mare de succes ar putea s-o aiba planul de a concentra astfel de pozitii in unitati universitare cu autonomie administrativa si academica. Mi-e teama ca altfel n-o sa le fie usor celor reintorsi."

In ceea ce il priveste, Emanuel Stoica va urma cel mai probabil o cariera academica in matematica sau intr-un domeniu corelat, si nu exclude ideea de a se-ntoarce-n tara, macar temporar. Acum vine in Romania de doua ori pe an si sta cateva saptamani, dar e tot timpul la curent cu ce se intampla in tara, si la fel sunt si prietenii lui romani de acolo. Insa pe termen scurt e mai putin probabil sa se intoarca. Mai ales ca acum si familia s-a mai obisnuit cu plecarea sa. Cat despre distanta, Stoica spune ca e mai mult constiinta ca America e foarte departe, nu distanta in sine, si de cand zboara direct la Targu-Mures "ii pare mult mai usor".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/studentii-de-elita-generatia-pierduta-a-romaniei-5154917
5154917
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.