Studentii de elita - generatia pierduta a Romaniei

Postat la 08 decembrie 2009 2379 afişări

De ani buni s-a lansat ideea ca daca tinerii scoliti la cele mai bune universitati din lume – elitele noastre – s-ar intoarce sa lucreze in tara, economia Romaniei ar progresa mai repede. Insa, daca vorbiti cu studentii sau profesorii romani din strainatate, vor spune ca dorinta lor de afirmare profesionala e greu compatibila cu societatea de acasa. Si deci spera ca lucrurile vor merge mai bine. Deocamdata putini au intentia de a se intoarce, cum spune unul dintre ei, ”cu scopul de a schimba lucrurile in Romania”

Stoica este din Targu-Mures, unde a absolvit Colegiul National Papiu Ilarian. A urmat doi ani la Politehnica, in Bucuresti, la Facultatea de Automatica, iar apoi s-a transferat la MIT, unde studiaza matematica. In adolescenta fusese olimpic la matematica, asa ca mutarea nu i se pare cu totul neasteptata. "Dupa atatia ani, nu inceteaza sa ma surprinda si sa ma entuziasmeze frumusetea conceptuala a matematicii; poate acum mai mult ca in trecut", spune Stoica.

"MIT este intre cele mai puternice centre stiintifice din lume. Unii ar spune cel mai puternic", zice Stoica. Insa MIT nu confera garantii ca orice student are anvergura universitatii. Exista o tentatie naturala sa scoti in fata prestigiul locului in care esti, dar nicio scoala din lume nu poate garanta in absolut pentru nimeni; marile scoli trebuie intelese strict ca niste imense oportunitati de care poti beneficia. Important nu e atat ca ai trecut pe-aici, crede Stoica, ci ce devii trecand pe aici - "asta daca devii ceva."

El avertizeaza ca universitatile de varf sunt foarte selective. La MIT, spre exemplu, romanii sunt in general olimpici la stiinte exacte si de multe ori medaliati international. "Cei care ajung la doctorat aici (la MIT) sunt adesea cei cu studii predoctorale la alte universitati foarte bune. E aproape un fel de circuit inchis de scoli intre care studentii buni se plimba la diverse niveluri ale carierei lor", spune presedintele RSA MIT.

In orice caz, foarte multi dintre romanii care studiaza la universitatile de top din lume sunt interesati de soarta invatamantului romanesc. "N-ar fi corect sa ne imaginam ca au <evadat> definitiv si nu mai privesc inapoi", comenteaza Emanuel Stoica. Desi pare ca majoritatea vor decide sa ramana peste Ocean, exista perceptia ca in Romania lucrurile se schimba in bine. Stoica stie ca nu putem deveni o capitala stiintifica mondiala, dar nu ar vrea sa ramanem o provincie deconectata.

Nu e un secret ca multi dintre cei ce si-au facut studiile in tara in deceniile trecute au o viziune mai critica decat Steriade sau Stoica. Dorin Boboc, actualmente director de investitii al Allianz-}iriac Pensii Private, povestea pentru BUSINESS Magazin ca experienta facultatii din Romania a fost deficitara. "Nu simteam ca ma pregatesc pentru viata; tot ce invatam era mult prea teoretic si nu avea legatura cu realitatea." La finele anului II, cand avea 21 de ani (acum are 36), a plecat din tara, schimband Academia Tehnica Militara din Bucuresti cu Vaughn College of Aeronautics and Technology din New York. "Acolo sistemul de invatamant e mult mai pragmatic. Teoria e folosita pentru a ajunge la un scop practic si nu se face teorie doar de dragul teoriei", spunea el.

"In Canada se pune mare accent pe lucrul in echipa si ajungi sa inveti cum trebuie sa lucrezi intr-un mediu real de munca inca din facultate", completa Anca Podoleanu, fostul director de resurse umane al Vodafone, care astazi are propria firma de consultanta in HR, Choice Consulting. Scoala primara si gimnaziul le-a facut la New York si a urmat un MBA la Universitatea din Ottawa, Canada. Ca si Boboc, ea spune ca invatamantul romanesc nu pregateste suficient tinerii la capitolul responsabilitate individuala si colectiva: "In Romania nu stii pe cine te poti baza si lucrul in echipa este un termen cunoscut doar in multinationale".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/studentii-de-elita-generatia-pierduta-a-romaniei-5154917
5154917
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.