Studentii de elita - generatia pierduta a Romaniei

Postat la 08 decembrie 2009 2379 afişări

De ani buni s-a lansat ideea ca daca tinerii scoliti la cele mai bune universitati din lume – elitele noastre – s-ar intoarce sa lucreze in tara, economia Romaniei ar progresa mai repede. Insa, daca vorbiti cu studentii sau profesorii romani din strainatate, vor spune ca dorinta lor de afirmare profesionala e greu compatibila cu societatea de acasa. Si deci spera ca lucrurile vor merge mai bine. Deocamdata putini au intentia de a se intoarce, cum spune unul dintre ei, ”cu scopul de a schimba lucrurile in Romania”

Cel mai greu i-a fost sa intre la facultatea la care dorea. "Am aplicat in clasa a 12-a si nu am fost admis nicaieri", isi aminteste suceveanul, asa ca si-a luat un an liber incercand sa candideze la cat mai multe scoli. Intre timp a facut cateva cursuri la Politehnica, la Bucuresti, si curand a fost admis la Bard College, cu o bursa completa. "Doar dupa alti doi ani am reusit sa ma transfer la MIT, locul unde voiam cel mai mult sa ajung."

Vezi aici tarile cu cei mai multi studenti straini.

Si tot acolo isi doreste sa ramana si mai departe, pentru ca nu intrezareste oportunitati de a face cercetare in domeniul energiei in Romania. Pentru el, Romania nu este deloc "the land of choice", asa cum o prezentam noi prin programul turistic, ci o tara unde multi concetateni sunt intoleranti si ignoranti. "Stiu ca exista cartiere luxoase din care orasul pare curat, ca avem scoli private bune unde-ti poti educa copiii, dar pentru a trai asa trebuie sa ignori problemele din jur." L-am rugat sa-mi spuna cati dintre prietenii si colegii aflati in aceeasi postura se gandesc sa revina in tara. Poate unul sau doi, "cu scopul bine definit de a schimba lucrurile in bine in Romania." Estimativ, crede ca aproximativ 20% dintre studentii romani se gandesc serios la revenire.

Florin Mircea Iliescu, doctorand la Pembroke College, Cambridge, unde studiaza antropologia biologica, spune ca la universitatea britanica sunt momentan in jur de 50 de romani. Acum cinci ani nu erau mai mult de zece. Cei mai multi fac studii postuniversitare si majoritatea s-au orientat catre stiinte, pentru ca e mai usor sa primesti bursa in stiinte, biologie, electronica sau chimie. Cu toate acestea, sunt cativa care studiaza acum filozofie, psihologie sau teologie. Si el are bursa. Dintre colegii lui, afirma Iliescu, cei mai multi vor ramane in Anglia. Sau poate vor pleca altundeva, insa putini se vor intoarce acasa, pentru ca in domeniile pentru care se specializeaza momentan nu prea au ce sa faca in tara.

Click aici pentru profilul studentului roman.

Atat comunitatea de afaceri, cat si guvernantii isi doresc sa gaseasca parghii prin care sa poata determina repatrierea specialistilor formati in afara granitelor. Problemele apar insa in momentul cand ne imaginam posturile pe care ar putea reveni acesti tineri. Statul a acordat, intre 2004 si 2007, aproximativ 150 de Burse Speciale Guvernul Romaniei (BSGR), 100 de studenti terminand programul. Studentii erau conditionati de revenirea in tara, in posturi de conducere din mediul public, pentru o perioada de trei-cinci ani. Deocamdata se pare insa ca doar 20 de studenti lucreaza in mediul public local, si nici pentru Duduta, nici pentru prietenii cu care a discutat, astfel de burse nu sunt foarte tentante. Si nu sunt, crede el, pentru ca e greu sa alegi la 18 ani ce vrei dori sa faci intre 22 si 28 de ani.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/studentii-de-elita-generatia-pierduta-a-romaniei-5154917
5154917
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.