Revoluţia tehnologică din organigramă: actualii CIO, viitorii CEO?

Autor: Ioana Matei Postat la 22 august 2016 4022 afişări

Revoluţia tehnologică din organigramă: actualii CIO, viitorii CEO?

În 2011 a făcut saltul la Adecco, pe poziţia de IT manager, urmat de implicarea sa şi la nivel zonal (EE şi MENA) în coordonarea unor proiecte ce vizau inovaţia în materie de aplicaţii mobile. „Această perioadă este şi cea care şi-a pus amprenta pe formarea şi definirea mea ca manager, având exemple de oameni deosebiţi în managementul local de la care am învăţat foarte multe, iar unii dintre ei mi-au fost chiar modele în ceea ce îmi doream să devin profesional.“ În prezent, Marius Soceanu se declară fericit pe poziţia în care activează, unde este apreciat deopotrivă de managementul local, dar şi de cel global şi unde crede că „mai am de demonstrat pentru a face pasul către următorul nivel, dar pe termen lung probabil că acesta va fi cursul natural al lucrurilor.“

IT managerul de la Adecco e de acord că în contextul în care piaţa este într-o continuă schimbare din punctul de vedere al inovaţiei, rolul directorilor de IT s-a schimbat mult. Potrivit lui, în aceste condiţii o strategie de tăiere a costurilor ar însemna îndreptarea spre o capcană. „Trendul este de a menţine sub control costurile de IT, dar totodată concentrarea este spre a investi în inovaţie, în infrastructură, pentru a fi cu un pas în faţa concurenţei sau cel puţin de a ţine pasul cu ea.“

Marius Soceanu observă că în ultimii 3-4 ani directorii de IT au fost implicaţi mai mult în strategia de business a companiilor şi mai puţin pe partea operaţională, iar priorităţile lor sunt îndreptate în prezent spre dezvoltarea continuă a platformelor prin care celelalte departamente livrează serviciile de profil clienţilor, cât şi oferirea unor servicii către client care să aducă valoare adăugată beneficiilor deja oferite anterior. 

Oferă ca exemplu de proiecte strategice implementate de el dezvoltarea de soluţii mobile: a lansat aplicaţia pentru iOS şi Android ce permite urmărirea joburilor postate de colegii săi din departamentul de recrutare, ce le-a permis să fie cu un pas înaintea celor de la Bestjobs şi e-jobs, a căror activitate se concentrează pe acest segment. Totodată, spune că a revoluţionat website-ul companiei cu ajutorul echipei de marketing şi cu ajutorul „unor băieţi foarte smart ce se ocupă de web design“. În prezent, el se concentrează pe dezvoltarea platformei Employ Time Management, ce va fi disponibilă în varianta de mobil şi care înlesni folosirea ei. 

Reprezentantul Adecco observă că tendinţa raportării directe către CEO se aplică mai ales companiilor mici şi mijlocii, dar într-o măsură mai mică şi multinaţionalelor. „În cazul companiilor mari, există o structură matricială de raportare, iar directorii de IT raportează de regulă către CFO, CEO şi CIO-ului grupului. Dar este clar că interacţiunea lor cea mai frecventă este cu managmentul local (CFO si CEO) şi de multe ori se rezumă la strategia de business a companiei, de inovaţie şi de adaptare a serviciilor trendului din piaţă pentru a se menţine în top“, explică Soceanu. Pentru el, principalele provocări sunt „balansarea costurilor versus investiţii şi încercarea de a respecta bugetul iniţial aprobat de către grup, în condiţiile în care businessul este unul foarte dinamic şi în orice moment pot apărea 10-20 de oameni în plus sau 1-2 puncte de lucruri noi, dar şi multe alte situaţii ce îţi pot pune la încercare abilităţile financiare“.

IT-ISTUL RECRUTAT DE DOUĂ MULTINAŢIONALE

După ce a fost director de IT pentru Europa de Sud-Est al grupului agroalimentar francez Danone, Aurelian Sin a fost recrutat de producătorul american de componente auto Federal‑Mogul Holdings Corporation. Acum este IT director pentru regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, unde compania are afaceri de 1,7 miliarde de euro.

Potrivit lui Sin, responsabilităţile funcţiei sale pentru o afacere de o asemenea dimensiune se concentrează pe înţelegerea, în primul rând, a modului în care funcţionează businessul. „Doar aşa poate avea o contribuţie la dezvoltarea şi succesul organizaţiei, precum şi la optimizarea proceselor din interiorul ei. Mai mult, în ziua de azi IT-ul are un rol major în transformarea companiilor, prin urmare un profesionist în domeniu trebuie să ştie cum să folosească tehnologia în beneficiul businessului, cum să traducă o idee într-un proiect şi cum să gestioneze această tranziţie.“ La acestea se adaugă calităţile de lider: un manager din IT trebuie să ştie să creeze şi să dezvolte o echipă, să fie mentorul acesteia în drumul ei către performanţă. 

Şi Aurelian Sin face parte din categoria privilegiată a celor care şi-au început cariera cu pasiune. „Mi-au plăcut foarte mult calculatoarele, inteligenţa artificială, să lucrez cu ele şi să le pun în slujba oamenilor. Prin urmare am ştiu de la început că asta vreau să fac“, povesteşte el. A intuit, de asemenea, şi potenţialul domeniului, rolul major pe care tehnologia informaţiilor îl va avea în societatea noastră. „Şi cred că am luat decizia corectă, având în vedere revoluţia tehnologică prin care trecem şi impactul pozitiv pe care îl are aceasta asupra dezvoltării economiei, asupra calităţii vieţii în general.“ 

În cadrul companiei pe care o reprezintă, rolul IT-ului este recunoscut ca fiind strategic, astfel că CIO-ul este membru în boardul de directori, cu raportare directă la CEO. De asemenea, rolul de IT director EMEA face parte şi din echipa de leadership  EMEA, ce implică participarea la deciziile strategice ale companiei. „Cred că aceasta este poziţionarea corectă a CIO-ului, având în vedere valoarea adăugată pe care IT‑ul o poate aduce companiilor“, spune Sin. El observă că într-adevăr, IT-ul s-a transformat dintr-o funcţie de suport, cu precădere pentru departamentul financiar, într-una care aduce valoare pentru întreaga organizaţie. „Mai ales pe partea de transformare a companiilor, a proceselor lor, prin folosirea tehnologiei ca instrument de dezvoltare a afacerii. Prin urmare, rolul IT-ului este de a contribui în mod direct la rezultatele financiare ale companiilor prin crearea şi implementarea de soluţii.“ 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.