Planurile miliardarului Ioan Niculae

Postat la 08 februarie 2010 1028 afişări

Gerul a adus din nou o criza a gazelor la combinatele lui Ioan Niculae. Cum industria chimica nu promite prea mult nici in 2010, profitul din bioetanol este singura certitudine pe care proprietarul grupului Interagro o are pentru acest an. Pariul pe bio este insa cu bataie mai lunga. Omul de afaceri spera sa castige un loc solid pe o piata care abia acum se naste in Romania.

Un al treilea argument pe care se bazeaza Niculae in argumentatia pro-bioetanol este folosirea pamantului arabil din Romania. Afacerea in plina expansiune a biocarburantilor a acumulat la nivel mondial un nivel considerabil de critici, cea mai cunoscuta disputa fiind inca cea "food vs. fuel", adica hrana contra carburant. Adversarii carburantilor bio au pus cresterea accentuata a preturilor mancarii din ultimii ani (indicele preturilor la hrana calculat de FAO a crescut cu 140% din 2002 pana in 2008) pe seama reorientarii fermierilor catre productia de vegetale pentru carburantii bio, beneficiind de vanzare sigura si rapida. Niculae nu este insa de acord: "n 2009 si 2008, industria carburantilor nu a scazut, ba chiar s-a dezvoltat. n Brazilia de exemplu, care a ajuns la 40% consum de biocarburant, pretul pentru porumb si floarea-soarelui a scazut anul acesta la jumatate. De ce? Daca era influenta biocombustibilului, ar fi trebuit sa se mentina ridicat. Sunt suprafete imense in Romania si in lume necultivate".

Pentru a functiona la capacitate, coloana de distilare a lui Ioan Niculae are nevoie de 350.000 de tone de porumb pe an. Compania sa, InterAgro, poate asigura in jur de 100.000 de tone de porumb, iar restul de 250.000 de tone vor fi cumparate de pe piata, de la vecinii bulgari sau din Ungaria. Pe de alta parte, biocarburantii ar putea deveni, in timp, un motor pentru agricultura Romaniei: "Avem nefolosite patru milioane de hectare de teren arabil; daca macar un milion de hectare ar fi folosit pentru cultura porumbului pentru a face materie prima pentru bioetanol, PIB-ul Romaniei s-ar mari cu niste puncte bune procentuale". Acum, terenul agricol folosit pentru productia de biocarburanti insumeaza 2% din terenul agricol mondial, adica 36 de milioane de hectare in 2008. n total, in Romania se cultiva intre 2 - 2,5 milioane hectare cu porumb, fiind al patrulea producator european pe acest segment.

Oricum, Ioan Niculae s-a decis sa mearga mai departe intr-o industrie in care cred cei mai mari producatori industriali europeni: "Daca nu va merge, nu va merge. Dar poate merge si poate fi cea mai inspirata afacere pe care am facut-o vreodata".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/planurile-miliardarului-ioan-niculae-5483511
5483511
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.