Planurile miliardarului Ioan Niculae

Postat la 08 februarie 2010 1028 afişări

Gerul a adus din nou o criza a gazelor la combinatele lui Ioan Niculae. Cum industria chimica nu promite prea mult nici in 2010, profitul din bioetanol este singura certitudine pe care proprietarul grupului Interagro o are pentru acest an. Pariul pe bio este insa cu bataie mai lunga. Omul de afaceri spera sa castige un loc solid pe o piata care abia acum se naste in Romania.

Gazul este unul dintre marile ofuri ale lui Niculae. Anul trecut, s-a urcat in avion si s-a dus la Moscova. La Gazprom: "Am fost la Moscova sa discut despre gaz si asa m-am si intors. Atat timp cat Romania se va purta urat cu Moscova, nu vom vedea gaz direct de la ei. Anul trecut, de ziua nationala a Rusiei, la Ambasada Rusiei nu era nicio oficialitate romaneasca - erau acolo reprezentantii Americii, Germaniei, Angliei; toata lumea, dar niciun roman. Asa ca mi-au spus in fata la Kremlin: nu avem nimic cu tine, dar noi avem o relatie proasta cu Romania si nu discutam".

Nici 2010 nu va fi mai bun pentru Niculae. Ianuarie a inceput, evident, cu o criza a gazelor. De data asta insa, nu de la Gazprom. Gerul a declansat o situatie de urgenta: guvernul a decis sa foloseasca predominant gaze din productia interna pentru a nu creste facturile pentru populatie, alimentand prioritar locuintele si centralele electrice si termice.

Combinatele lui Niculae, care consuma zilnic 7-8 milioane de metri cubi de gaze (din 83 de milioane de metri cubi, cat este necesarul zilnic al Romaniei iarna) au fost primele sistate. O data pentru ca nu sunt obiective strategice, dar si pentru ca anul trecut Niculae insusi a decis sa se treaca pe lista consumatorilor interuptibili, pentru a putea beneficia de gaz mai ieftin din productia interna. De fapt, Niculae a fost anul trecut unul dintre cei mai mari beneficiari ai unui decret guvernamental prin care, timp de un an, marii consumatori industriali urmau a primi gaze din productia interna, iar consumatorii casnici doar gaze din import. Principala diferenta era in pret (gazele de import costa cam de trei ori mai mult). Decretul, care a avut ca motivatie sustinerea producatorilor industriali pe timp de criza, nu a putut fi aplicat in timpul gerului din ianuarie.

Tocmai atunci cand Niculae avea nevoie de gaz la presiune maxima. Avea comenzi cat sa lucreze cu toate instalatiile pornite, dar nu s-a putut. Acum, ca s-a mai incalzit afara si presiunea gazelor isi revine, Niculae spera sa poata recupera, desi a pierdut o luna, cea mai importanta din an pentru productia de ingrasaminte, si deja se crede urmarit de ghinion: "n fiecare an se intampla ceva. Nu mai pot face nicio previziune, depind de factorul politic, maine poimaine se opreste iar gazul si nu am ce sa mai fac". Factorul politic nu este insa tocmai cel mai mare dusman al lui Ioan Niculae: "Toata lumea ma acuza ca fac afaceri cu Videanu, dar el este un om care a inteles cum se poate face agricultura de performanta".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/planurile-miliardarului-ioan-niculae-5483511
5483511
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.