Planurile miliardarului Ioan Niculae

Postat la 08 februarie 2010 1028 afişări

Gerul a adus din nou o criza a gazelor la combinatele lui Ioan Niculae. Cum industria chimica nu promite prea mult nici in 2010, profitul din bioetanol este singura certitudine pe care proprietarul grupului Interagro o are pentru acest an. Pariul pe bio este insa cu bataie mai lunga. Omul de afaceri spera sa castige un loc solid pe o piata care abia acum se naste in Romania.

Niculae face referire la inceputul anului 2009, cand - dupa acuzatia de a-l fi favorizat pe omul de afaceri cu gaze mai ieftine - ministrul economiei de atunci, Adriean Videanu, a decis acordarea de subventii pentru agricultori, fiind din nou acuzat ca il ajuta pe Niculae, caruia criza economica ii taiase toate parghiile de a exporta productia. "2009 a fost un an prost. Conditiile meteo au fost similare cu cele din 2007 sau 2008. La inceputul anului, partenerii nostri principali - Gheorghe Pogea, Adriean Videanu si Ilie Sarbu - au fost de acord sa dea ingrasaminte in iarna pentru agricultori; in ziua cand trebuia semnat proiectul, Pogea nu a mai venit si asa a omorat toata agricultura romaneasca anul trecut."

Niculae crede ca, daca va reusi sa produca luna aceasta macar jumatate dintre comenzile pe care le are, va reusi sa aiba un an mai bun decat 2009. Mai bun ca volum, dar nu la fel de profitabil ca 2007. Deja produsele se vand mai prost, pretul ureei a scazut, clientii cer reduceri. Dar este totusi bine pentru ca in piata locala competitia s-a mai redus: la sfarsitul lui 2009, Petrom a anuntat ca va renunta la Doljchim, producatorul de ingrasaminte chimice, "deoarece produsele chimice nu fac parte din obiectul principal de activitate al Petrom si ca randamentul acestor activitati in conditiile actuale si prognozate de piata este foarte scazut".

"Acum, combinatele sunt un business de care sunt multumit, e o afacere de care totdeauna lumea va avea nevoie. Au fost ani foarte prosti, au fost ani foarte buni, au fost ani exceptionali ca anul trecut in prima jumatate - atunci nici mie nu mi-a venit sa cred ce se intampla; dar nu era omenesc sa castigi profit net 40 de milioane de dolari pe luna, o treaba ca asta nu poate sa tina, poate tine cateva luni, la noi a tinut trei. Atunci, ureea a ajuns la 850 de dolari pe tona in Constanta, a fost cel mai mare pret in Romania, a tinut cateva luni, dupa aia, din 30 iunie 2008, s-a dus dracului tot."

De atunci, Niculae a acceptat ca niste zeci de milioane de euro profit net lunar este "neomenesc". Se va multumi asadar din 2010 cu "maxim 4-5 milioane euro profit net pe luna". E foarte bine si asa, comenteaza Niculae: "De fapt, este foarte bine, deoarece iti temperezi asteptarile si iti gandesti mai bine strategia".

Afacerile lui Ioan Niculae sunt acum intr-un moment de rascruce. "Devin industrias pe bune", zambeste omul de afaceri cand isi reconsidera portofoliul. n urma cu trei ani, vanzarea Asirom l-a indepartat de lumea financiara, "unde oricum nu prea mi-a placut niciodata". Spune ca se simte mult mai bine cand sta pe terasa casei sale de langa portul Zimnicea, de unde vede cum se incarca si se descarca barjele sau cum cerealele sunt mutate in silozuri. "{titi cum verifica Ceausescu daca merge economia romaneasca? Neanuntat, se urca in elicopter si mergea deasupra porturilor; daca economia mergea, macaralele se miscau, daca nu, nu."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/planurile-miliardarului-ioan-niculae-5483511
5483511
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.