Planurile miliardarului Ioan Niculae

Postat la 08 februarie 2010 1028 afişări

Gerul a adus din nou o criza a gazelor la combinatele lui Ioan Niculae. Cum industria chimica nu promite prea mult nici in 2010, profitul din bioetanol este singura certitudine pe care proprietarul grupului Interagro o are pentru acest an. Pariul pe bio este insa cu bataie mai lunga. Omul de afaceri spera sa castige un loc solid pe o piata care abia acum se naste in Romania.

Niculae se foloseste de acest exemplu pentru a explica miscarea pe care a facut-o cand a cumparat, la sfarsitul lui 2007, SCAEP Giurgiu Port. SCAEP a fost, in anii 2000, una dintre cele mai importante detineri pe care le avea in Romania compania austriaca Alpine. n urma cu aproximativ doi ani, Alpine a renuntat la pachetul majoritar de actiuni, care a fost cumparat de doua offshore-uri controlate de Ioan Niculae. Compania a avut anul trecut pierderi la o cifra de afaceri de aproximativ 1,8 milioane de euro.

Dar, dupa cum spune Niculae, SCAEP poate deveni foarte profitabil. "La Constanta, toate companiile operatorare din port sunt aproape de insolventa, nu se misca o macara; la Zimnicea, in schimb, se lucreaza tare, sunt comenzi, este cel mai modern port de la Dunare si va genera profit in mai putin de doi ani, pe langa ca isi va dubla cifra de afaceri de la an la an", estimeaza Niculae. Omul de afaceri crede ca in anii urmatori transportul pe apa va fi cel mai profitabil: "{i acum e profitabil: eu aduc ureea cu 10 dolari mai ieftin pe tona; la 60.000 de tone, ganditi-va ca fac totusi o economie semnificativa, cu 600.000 de dolari platesc toate salariile din Interagro".

"Transportul, barjele, pamantul sau fabricile sunt mult mai aproape de filosofia mea de afaceri", spune Niculae. Oricum, acestea si sunt acum principalele sale preocupari: agricultura si combinatele de ingrasaminte chimice, dar si transporturile, hotelurile, depozitarea de cereale si imobiliarele. Detine un portofoliu de terenuri "mai mult decat atragator", dupa cum comenteaza insusi omul de afaceri: "Dincolo de terenurile industriale, am multe terenuri bune in orase, mai ales in Bucuresti, dar deocamdata le pastrez goale, mai ales ca sunt singurele care nu cer bani (platesc doar impozit pe ele). Am si proiecte imobiliare pregatite, dar daca ma aruncam ca tampitul in urma cu doi ani sa fac mii de apartamente si mall-uri, ce faceam acum?".

Daca terenurile din orase sunt in conservare, portofoliul agricol se misca. Interagro a cultivat in 2009 o suprafata de 49.000 de hectare, dintre care o treime sunt luate in arenda, o treime sunt concesionate si cealalta treime apartine Interagro. Din punctul de vedere al suprafetei cultivate, Niculae este al doilea agricultor din Romania, dupa Culita Tarata, care a cultivat anul trecut 66.000 de hectare. Acum, Niculae nu stie daca va mai cumpara teren agricol: "Am vrut sa ma stabilizez la 50.000 de hectare si am reusit. Dar acum sunt foarte multi oameni care vor sa vanda; parca niciodata ca acum nu a fost asa de mare oferta - in fiecare zi, discut sa cumpar pamant intre 1 si 3 miliarde de lei vechi (25.000 - 73.000 de euro), de nu mai pot sa fac fata. S-a ieftinit: in 2008, il luam cu 4.500 de lei hectarul, iar acum costa 2.300 de lei sau mai putin. Mi-e mila de ei, dar daca asta e piata, ce sa fac?".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/planurile-miliardarului-ioan-niculae-5483511
5483511
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.