Planurile miliardarului Ioan Niculae

Postat la 08 februarie 2010 1028 afişări

Gerul a adus din nou o criza a gazelor la combinatele lui Ioan Niculae. Cum industria chimica nu promite prea mult nici in 2010, profitul din bioetanol este singura certitudine pe care proprietarul grupului Interagro o are pentru acest an. Pariul pe bio este insa cu bataie mai lunga. Omul de afaceri spera sa castige un loc solid pe o piata care abia acum se naste in Romania.

Asadar, Niculae mai cumpara terenuri agricole, dar nu atat de nevoie, cat de oportunitate. Prioritatea lui e alta acum. A decis ca Interagro sa devina un grup de firme perfect integrate: "Acum, portofoliul imi permite ca firmele din grup sa isi presteze servicii una alteia; din 2010, nicio afacere din grupul Interagro nu se va mai dezvolta decat daca va avea logica de business cu restul grupului". Bineinteles, toate firmele din grup vor ramane in piata si vor vinde produse si servicii si catre terti. "ngrasamintele merg pe terenurile Interagro, dar se vand si in piata locala, dar si la export, unde vor fi transportate prin propria flota fluviala, cerealele se vor vinde in piata, dar vor alimenta si fabrica de bioetanol, bioetanolul se va vinde clientilor, dar va alimenta si propria retea de benzinarii si asa mai departe", detaliaza Niculae planul pe care l-a pus la punct in 2009 si care a intrat pe linie dreapta din 2010.

O astfel de integrare a afacerilor poate fi facuta in vederea listarii sau a vanzarii companiei, dar Niculae nu se gandeste deocamdata la asta: "M-am gandit de multe ori la listare, dar acesta e un proiect pentru o companie perfect integrata, cum va fi Interagro in trei-patru ani". Oricum, din planul lui Niculae face parte si o viitoare evaluare a afacerii Interagro ca si business industrial, separata de detinerile sale personale: "Cred ca Interagro in sine poate ajunge un business de un miliard de euro, fara a lua in considerare terenurile, flota sau altele". Omul de afaceri estimeaza ca, acum, detine active evaluate la 1,3-1,4 miliarde de euro.

Tot in trei-patru ani, Ioan Niculae spera ca va putea fi numit si cel mai important producator de carburanti bio din estul Europei. Din ianuarie 2010, Interagro a intrat in piata cu noul sau produs, bioetanolul. Carburantii bio sunt ultimul sau pariu si unul din care crede ca va avea mult de castigat. Planurile si le-a facut deja pe termen lung si le-a facut integrat. A inaugurat in toamna anului trecut o fabrica de bioetanol, cu o investitie de 100 de milioane de euro si o productie de 80.000 de tone anual, in 2010 va cultiva o suprafata mai mare de porumb pentru a alimenta rafinaria, iar in martie va inaugura o benzinarie pilot, unde va vinde carburanti cu pana la 85% bioetanol.

Deocamdata, cu cele 80.000 de tone de bioetanol de la fabrica lui Niculae si cu cele 10.000 de tone produse la Marex Braila, detinuta de omul de afaceri Marin Moraru, Romania se situeaza pe al treilea loc in Europa de Est (Polonia produce 200.000 de tone de bioetanol, iar Ungaria 150.000). Niculae crede ca se poate mai mult: "Cred ca 90.000 de tone nu sunt de ajuns pentru Romania in acest moment, iar daca piata imi va valida productia, voi mai investi in productia unei capacitati cel putin similare". Iar daca piata se va dezvolta in continuare, Niculae vorbeste deja de parteneri financiari alaturi de care sa dezvolte si alte fabrici. Deocamdata, productia locala aproape ca acopera necesarul intern - la o piata a carburantilor de 3 milioane de tone anual, ar fi necesare cam 120.000 de tone de bioetanol. Dar nu e vorba numai de Romania: deocamdata, jumatate dintre statele europene produc bioetanol, iar importurile din Brazilia si in curand China vor acoperi piata. "Cred ca voi putea fi competitiv pentru a vinde bioetanol in Europa, deoarece preturile mele de livrare vor fi mai mici", crede Niculae, care estimeaza ca bioetanolul ar putea deveni in urmatorii ani cea mai puternica afacere a grupului Interagro. n 2010, va fi cu siguranta cea mai profitabila; Niculae estimeaza ca Bio Fuel Energy va avea anul acesta afaceri de 100-120 de milioane de euro, iar profitul net va fi de cel putin 25 de milioane de euro: "Acesta e un business unde se lucreaza cu 20-30% marja de profit, iar cum pretul bioetanolului este in crestere, ar putea fi si mai bine de atat".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/planurile-miliardarului-ioan-niculae-5483511
5483511
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.