IMAGINATI-VA! Asa va arata viata noastra peste 10 ani

Postat la 07 iulie 2009 4762 afişări

Nimeni dintre managerii, analistii, IT-istii sau inventatorii cu care am stat de vorba pentru articolul de fata nu pare sa imagineze Romania peste 10--15 ani ca evoluand altfel decat restul lumii; e un fel de a spune astfel ca globalizarea va supravietui cu bine crizei si, odata cu globalizarea, si noi.

  • CARTE

Capitolul 1. Enter

Vom mai citi pe hartie sau o sa ascultam si o sa rasfoim carti electronice in mod curent? Depinde despre ce gen de carte e vorba, raspund interlocutorii BUSINESS Magazin.

Dupa toate probabilitatile, vanzarea cartilor in format electronic va creste, insa nu intr-atat cat sa afecteze tiparitura de carte. Scriitorul si jurnalistul Stelian Tanase nu crede in viitorul audiobook-urilor, despre care spune ca sunt o falsa problema a industriei de carte si ca lumea va continua sa citeasca. “Cel putin nu cred ca ele vor acapara piata de carte; vor ramane o solutie pentru lecturi specializate, de nisa.”

Nicoleta Dumitru, unul dintre actionarii librariilor Carturesti, spune ca va dura mai bine de un deceniu pentru o potentiala schimbare radicala a comportamentelor cititorilor. Pentru ca lectura sa se mute pe suport electronic este nevoie de o schimbare completa de generatie, crede ea. “Poate cei care au acum 8-10 ani si sunt obisnuiti sa-si faca temele pe computer, online si navigheaza pe internet cu aceeasi naturalete cu care jucam noi sotron, poate ei vor putea genera o astfel de schimbare.” Este adevarat insa ca atunci cand se vorbeste despre cartea electronica in perspectiva generatiilor obisnuite din copilarie cu computerul, schimbarile nu sunt asteptate din partea audiobook-urilor, ci a dispozitivelor de genul Kindle, al Amazon, sau al PRS-500 de la Sony, ce fac posibila vizualizarea textelor pe un ecran.

Cat despre cartile pe suport audio, Dumitru spune ca deocamdata nu se poate vorbi nici macar de o reprezentare semnificativa a cartilor audio, nici ca acoperire si cu atat mai putin ca vanzari. “Sunt anumite titluri apreciate pe suport audio - cele educative, conferinte tematice, eseuri, povestiri scurte, dar cred ca aici e vorba despre nise si nu despre tendinte.”

Celalalt actionar de la Carturesti, Serban Radu, crede ca audiobook-urile si e-book-urile vor continua sa fie o extensie si nu un inlocuitor al lecturii. El vede aplicabilitatea cartilor electronice in primul rand in zona educatiei: “Nu va mai fi nevoie sa cari un ghiozdan cu carti”. Dar Radu nu crede ca vom vedea o trecere de la tiparituri la cartile electronice asemanatoare cu trecerea de la CD la mp3.

O tendinta previzibila pentru cartea tiparita este includerea reclamelor in paginile cartilor.

Asa cum exista publicatii periodice care traiesc din reclama, tot asa ar putea aparea si volume cu pagini intregi de reclame (nu doar in incheiere sau in deschidere) ale unor autori foarte bine vanduti. Cartile ar putea deveni astfel mult mai ieftine si mai accesibile pentru un public mai larg.

 

MASINI: Verzi si scumpe 

PLATI: Unii mai fac un ban

RESURSE UMANE: Fle-xi-bi-li-ta-te

TELECOM: Gadgetul universal

IT: Realitatea realitatii virtuale

ENERGIE: Cu ochii in soare

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
evolutie piata financiara,
it,
mediu,
/cover-story/imaginati-va-asa-va-arata-viata-noastra-peste-10-ani-4623079
4623079
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.