IMAGINATI-VA! Asa va arata viata noastra peste 10 ani

Postat la 07 iulie 2009 4762 afişări

Nimeni dintre managerii, analistii, IT-istii sau inventatorii cu care am stat de vorba pentru articolul de fata nu pare sa imagineze Romania peste 10--15 ani ca evoluand altfel decat restul lumii; e un fel de a spune astfel ca globalizarea va supravietui cu bine crizei si, odata cu globalizarea, si noi.

  • PIATA MUNCII

Fle-xi-bi-li-ta-te

Felul cum vom lucra in viitor va depinde in mod evident de sanatatea economiei mondiale. Insa cererea pentru productivitate si eficienta va creste, indiferent de context.

Ultima jumatate de an a adus schimbari notabile in zona resurselor umane. Salariile au inghetat sau sunt in scadere, raportul de forte s-a schimbat in favoarea angajatorilor, iar ratele de fluctuatie a personalului au scazut, la fel ca si pretentiile angajatilor. Consultantii in resurse umane sustin ca piata muncii va ramane la fel si in urmatorii ani, chiar daca economia isi va reveni.

“Sunt multe schimbari care afecteaza domeniul resurselor umane, incepand cu procese mai dure de selectie la angajare, negocierea mai dura a salariului si reducerea fluctuatiei de personal”, spune Dragos Gheban, business development manager in cadrul firmei de consultanta in resurse umane Catalyst Recruitment Solutions. In plus, “lipsa performantei nu mai este tolerata”, apreciaza Gheban, referindu-se la orientarea mai pronuntata spre eficienta proceselor interne si eficienta angajatilor.

Vlad Stan, cunoscut pentru lansarea fondului de investitii in start-up-uri online Seed Money, crede ca viitorul este al companiilor mici sau al companiilor care vor sti sa ofere libertate si motivatii extraordinare de viata propriilor angajati. “Cred ca in viitor nu vei mai putea plati angajatii pentru un numar de ore lucrate, ci pentru proiecte, iar cei mai eficienti isi vor valorifica timpul la maximum.” Stan spune ca vor disparea sediile cu mii de angajati care lucreaza la computere, iar echipele vor lucra din orice mediu isi doresc.

Un alt fenomen, potentat de criza, dar care oricum se manifesta ca tendinta, este trecerea de la contractele permanente la cele de colaborare. “Acest trend a inceput deja si criza va grabi evolutia spre contracte flexibile in anumite domenii unde activitatea este usor de impartit in responsabilitati clare, usor masurabile, dar va mai dura pana ce se va extinde catre domenii de activitate cu procese complexe”, sustine Dragos Gheban.

 

 

Trecerea spre acest sistem de lucru va presupune insa si adaptarea proceselor interne ale companiilor. Majoritatea colaborarilor se fac pentru proiecte singulare: avantajul este flexibilitatea, atat pentru companii - pot avea acces la specialisti foarte buni fara sa fie nevoite sa incheie un contract de munca pe perioada nedeterminata, ceea ce se traduce intr-un control mai bun al costurilor - cat si pentru specialisti, ce pot alege doar proiectele care ii intereseaza.

Flexibilitatea va permite si cresterea numarului celor ce isi cauta un al doilea loc de munca. Potrivit studiului Employers of Choice 2009, realizat de Catalyst Solutions in parteneriat cu DaedalusMildwardBrown, 70,7% dintre participanti au raspuns cu “probabil” si “foarte probabil” cand au fost intrebati daca si-ar cauta un al doilea loc de munca, cu program redus, pentru a-si spori veniturile.

“Orientarea spre proiecte in afara jobului este tot o tendinta care preceda criza, iar mediul actual nu face decat sa-i creeze premisele pentru a deveni un fenomen durabil in anumite domenii”, crede Gheban. Pe termen scurt, tinerii isi vor incheia studiile fara sa se mai angajeze in timpul facultatii. Astfel, varta primei angajari va creste, deoarece numarul mare de absolventi nu va mai fi complet absorbit de piata.

 

Capitolul 1. Enter

MASINI: Verzi si scumpe 

PLATI: Unii mai fac un ban

RESURSE UMANE: Fle-xi-bi-li-ta-te

TELECOM: Gadgetul universal

IT: Realitatea realitatii virtuale

ENERGIE: Cu ochii in soare

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
evolutie piata financiara,
it,
mediu,
/cover-story/imaginati-va-asa-va-arata-viata-noastra-peste-10-ani-4623079
4623079
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.