IMAGINATI-VA! Asa va arata viata noastra peste 10 ani

Postat la 07 iulie 2009 4762 afişări

Nimeni dintre managerii, analistii, IT-istii sau inventatorii cu care am stat de vorba pentru articolul de fata nu pare sa imagineze Romania peste 10--15 ani ca evoluand altfel decat restul lumii; e un fel de a spune astfel ca globalizarea va supravietui cu bine crizei si, odata cu globalizarea, si noi.

  • PLATI

Unii mai fac un ban

Euro, rubla, yuan, dinar islamic sau DST-uri de la FMI? Toate au fost propuse drept variante ale monedei de rezerva clasice, dolarul american. Unii cred ca actuala criza va dobori dolarul din acest rol. Altii nu. Monedele alternative sunt banii folositi pentru a cumpara numai anumite produse. De exemplu, punctele de fidelitate pe care le ofera firmele de telefonie mobila.

Dorin Boboc, director de investitii la Allianz-Tiriac Pensii, vede posibila nici mai mult, nici mai putin decat o fuziune intre euro si dolar, intr-un termen mediu de peste 10 ani. Crede ca asa ceva s-a dorit de la bun inceput si este convins ca guvernul american si cele ale principalelor state europene nu vor sta cu mainile in san privind la amenintarea economica reprezentata de China. “China nu este o putere economica de ieri, ci de 5.000 de ani. Nu este un pericol economic trecator.” Moneda chineza, crede Boboc, chiar daca nu va detrona ca importanta dolarul, va creste foarte mult, impinsa de economia puternica. Este unul dintre motivele pentru care directorul de investitii crede ca fuziunea euro-dolar are o mare probabilitate. In fond, si UE a gandit proiectul euro tot pe o solutie prin care se poate crea o moneda unica apta sa reziste amenintarilor din Asia.

Daca ar fi asa, Romania ar putea sa nu foloseasca prea mult timp moneda unica europeana, a carei adoptare pare “iminenta” pentru Dorin Boboc, si sa treaca in 10-15 ani la “moneda unica european-americana”.

Futurologul Douglas Rushkoff introduce in discutie ideea de monede alternative pentru uzuri diferite, convins ca nu va trece mult timp pana cand oamenii vor folosi bani alternativi pentru combustibil, o alta moneda pentru mersul la mall, alta pentru vacante s.a. Sigur, nimeni nu va renunta la carduri sau banii oficiali. Dar experienta retelelor sociale in care, mai in joaca, mai in serios se cumpara si se vinde pe bani virtuali (de genul Linden dollars din Second Life) a dovedit deja ce usor pot aparea si pot functiona asemenea mijloace de plata.

In 2006, o astfel de retea sociala de pe Internet, QQ, in China, a lansat moneda QQ, ce permitea membrilor sa cumpere bunuri in retea. Moneda a inceput sa fie rapid tranzactionata, alte site-uri au inceput sa o accepte, chiar si pentru produse reale, nu doar virtuale, si rapid s-a dezvoltat o piata neagra ce schimba moneda QQ direct cu yuanul chinez. In scurt timp, de la felicitari online platine in QQ, s-a ajuns la “fetele QQ”, care acceptau sa fie platite astfel pentru discutiile intime de pe chat-uri. In 2007 se aproximau tranzactii in valoare de aproape 6,8 miliarde de yuani (un miliard de dolari) cu banii QQ. Guvernul chinez s-a vazut nevoit sa intervina, de frica inflatiei, si in 2008 au fost retrase cantitati mari de lichiditati QQ din piata.

O alta moneda alternativa s-a nascut in jurul minutelor de telefonie mobila. Kenienii folosesc serviciul numit M-PESA pentru a preschimba minutele in bani lichizi. In Kenya poti sa platesti un bun de la magazin transferand minutele pe numarul de telefon al casei de marcat. In fiecare zi, prin sistemul M-PESA se fac tranzactii in valoare de 10 milioane de dolari, ceea ce inseamna in jur de 3,6 miliarde de dolari anual, cam 10% din PIB-ul tarii. In clasamentul celor mai vizitate site-uri din lume, in top zece, alaturi de nume ca Yahoo!, Microsoft, Google sau eBay, se gaseste Craigslist.org. Lista lui Craig, are 7,5 miliarde de vizite si peste 20 de milioane de utilizatori lunar.

Veniturile site-ului sunt de 25 mil. dolari anual, insa rulajul de bani este cu mult mai mare de atat. Acelasi Rushkoff, cunoscut pentru predictiile sale privind expansiunea retelelor de socializare online, vrea sa-l convinga pe Craig Newmark, fondatorul listei, sa lanseze “craigdolarii”, ca sa dea o pilda despre lumea viitorului, in care noile forme de plata administrate virtual vor schimba economia. Iar viitorii “bani” ar putea fi cam orice, de la actualele certificate de mediu pana la unitatile de timp petrecute cu ingrijirea batranilor in Japonia.

 

Capitolul 1. Enter

MASINI: Verzi si scumpe 

PLATI: Unii mai fac un ban

RESURSE UMANE: Fle-xi-bi-li-ta-te

TELECOM: Gadgetul universal

IT: Realitatea realitatii virtuale

ENERGIE: Cu ochii in soare

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
evolutie piata financiara,
it,
mediu,
/cover-story/imaginati-va-asa-va-arata-viata-noastra-peste-10-ani-4623079
4623079
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.