IMAGINATI-VA! Asa va arata viata noastra peste 10 ani

Postat la 07 iulie 2009 4762 afişări

Nimeni dintre managerii, analistii, IT-istii sau inventatorii cu care am stat de vorba pentru articolul de fata nu pare sa imagineze Romania peste 10--15 ani ca evoluand altfel decat restul lumii; e un fel de a spune astfel ca globalizarea va supravietui cu bine crizei si, odata cu globalizarea, si noi.

  • TELECOM

Gadgetul universal

In urmatorii ani, telefonul isi va continua metamorfoza de la un terminal mobil cu care putem vorbi intr-un fel de briceag elvetian capabil sa faca de toate. Sau macar si altceva decat poate face azi.

Mihnea Serbu, senior product manager al Orange Romania, arunca o privire in trecut pentru a vorbi despre viitor. In 1973, spune el, cand Motorola a inventat telefonul mobil, aparatul trebuia doar sa trimita si sa primeasca apeluri. Singura asemanare cu telefoanele mobile de azi era aceea ca functionau fara fir. “Putem spune acelasi lucru si despre telefoanele viitorului: singura asemanare cu cele din ziua de astazi este aceea ca vor fi in continuare mobile.” In rest, telefonul isi va continua transformarea odata cu tehnologia: camera, memoria interna, ecranul, dimensiunile si utilizarea.

Astfel, spune Mihnea Serbu, vom avea de-a face cu un calculator portabil: “In viitorul apropiat vom vedea un telefon care va face parte din familia calculatoarelor, avand procesor, memorie video sau hard disk”. O alta tendinta pe care mizeaza Serbu este rafinarea sistemelor de operare - o evolutie inceputa cu Palm, continuata cu Windows si Symbian si acum completata de Apple si Android. “Vom avea telefoane care se sincronizeaza cu calculatorul OTA (“over the air” - in medii wireless), care au grija de sanatatea noastra (verifica pulsul si presiunea arteriala), care ne dau sfaturi cum sa traim mai bine s.a.”

Internetul si GPS-ul sunt doua tehnologii pe care telefoanele le vor folosi in mod curent, pentru necesitati ce merg de la reperarea prietenilor in oras pana la localizarea magazinelor de unde se pot cumpara cele mai ieftine produse. Deja putem viziona emisiuni de televiziune de pe terminalul mobil, insa aceasta tendinta se va accentua pe masura ce sunt depasite restrictiile tehnologice legate in special de compatibilitatea echipamentelor sau de dimensiunile ecranului.

 

“In ziua de azi, principalul impediment este faptul ca pe un ecran de maximum 4 inci nu se poate vedea o emisiune la fel de bine ca pe un ecran TV de 32 de inci”, spune senior product managerul de la Orange. Printre solutiile posibile se numara “TV out”, o rezolvare simpla, deja existenta, ce permite folosirea telefonului pe post de receptor tv conectat la un televizor, sau proiectoarele “Pico” atasate la telefon pentru ca imaginea tv sa poata fi redata pe orice suprafata plana aflata in preajma utilizatorului.

Probleme asemanatoare intervin si pentru citirea textelor, chiar si a cartilor, de pe telefonul mobil. Nu e clar inca daca pentru lectura vor putea fi gasite rezolvari la fel de eficiente ca pentru vizionarea filmelor sau a emisiunilor tv, tinand cont ca la ora actuala putini considera ca lectura unei carti pe calculator e mai comoda pentru ochi decat cea pe hartie. Ideea unui telefon-computer-gadget care sa poata satisface o parte cat mai mare din nevoile de comunicare si divertisment ale consumatorului ramane insa tentanta.

 

Capitolul 1. Enter

MASINI: Verzi si scumpe 

PLATI: Unii mai fac un ban

RESURSE UMANE: Fle-xi-bi-li-ta-te

TELECOM: Gadgetul universal

IT: Realitatea realitatii virtuale

ENERGIE: Cu ochii in soare

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
evolutie piata financiara,
it,
mediu,
/cover-story/imaginati-va-asa-va-arata-viata-noastra-peste-10-ani-4623079
4623079
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.