IMAGINATI-VA! Asa va arata viata noastra peste 10 ani

Postat la 07 iulie 2009 4762 afişări

Nimeni dintre managerii, analistii, IT-istii sau inventatorii cu care am stat de vorba pentru articolul de fata nu pare sa imagineze Romania peste 10--15 ani ca evoluand altfel decat restul lumii; e un fel de a spune astfel ca globalizarea va supravietui cu bine crizei si, odata cu globalizarea, si noi.

  • IT

Realitatea realitatii virtuale

Visul unor locuinte si birouri inteligente continua sa-i preocupe pe cei care isi imagineaza evolutia tehnologiei in viitor. Calauzit minut cu minut de tehnologie si conectat constant la internet, omul viitorului pare un fel de rotita intr-un angrenaj virtual mereu mai cuprinzator.

Alexandru Costin, director general al Adobe Romania, face un exercitiu de imaginatie si ne relateaza o zi din viata lui. Este ziua de marti, 11 iunie 2019. “La ora 7, casa se trezeste. Mi se porneste televizorul din dormitor cu imagini din natura si cu o muzica suava. Sunt atentionat de o voce placuta ca azi am o zi dificila, cu multe sedinte virtuale si pentru care trebuie sa ma pregatesc. Asteapta raspuns 559 de e-mail-uri. Ma trezesc si ma uit spre televizor. Acesta intelege ca sunt eu si ca ma uit la el si incepe sa-mi arate principalele cinci stiri care ma intereseaza, pentru ca si-a construit un profil cu ce tipuri de stiri si emisiuni urmaresc zilnic. Apoi imi prezinta un sumar al zilei de astazi: sunt trei ferestre in calendar si imi sugereaza alternative pentru fiecare dintre ele. Ma spal pe dinti, ma cantaresc si pe baza informatiilor, casa imi recomanda ce voi manca astazi. Imi introduce in calendar si 20 de minute de alergat pe banda. Ma conformez si trec la efort. In timp ce exersez, navighez pe internet si urmaresc proiectate pe perete alte stiri care ma intereseaza. Vad si mesaje scrise si e-mailuri pe acelasi perete. Trec la dus si in timp ce ma spal, casa imi recita cateva lucruri interesante din e-mail. Dictez o serie de notite, si e-mail-urile se transmit automat catre colegii mei.

Continuu in biroul de acasa. Biroul arata simplu, cu un ecran tactil mare pe masa si un proiector pe perete. Nu exista nicio hartie. Pot transfera documente direct pe birou, atingand ecranul tactil (exact ca la masa Microsoft) si interactionand cu el. Cred ca o sa am si o tastatura sau alt dispozitiv de tastat si un pointer ca la jocul Wii pentru ecranul pe care am proiectat alt spatiu de lucru. Casa imi programeaza diverse conferinte cu colegi ale caror imagini virtuale imi sunt proiectate pe peretele din birou si impreuna cu care rezolv diverse probleme de serviciu. Continuu cu sedintele timp de patru ore, apoi incep sa rezolv lucrurile ce nu implica interactiune umana. Folosesc motoare de cautare avansate care imi raspund la diverse intrebari si imi furnizeaza datele pregatite pentru a ma ajuta sa iau decizii (ca Wolfram Alpha sau la fel de noul Google Squared - dar aplicate la datele companiei). Imi termin munca pe ziua de azi si casa imi sugereaza sa ies in oras cu prietenii mei. Mobilul este doar o extensie a casei si ma conduce prin GPS spre restaurantul unde ne intalnim sa luam masa.

Ma intorc in dormitor. Casa imi trece in revista cateva stiri importante si alte lucruri intamplate pe e-mail. Raspund verbal. Apoi mi se sugereaza un film ca sa ma relaxez, film rulat direct de pe internet.Adorm. Casa ma observa si stinge luminile si proiectorul.”

 

Costin crede ca in toate domeniile si in special in IT, suntem intr-un moment de rascruce, cand viteza cu care se acumuleaza cunoasterea si se aplica inovatiile a devenit exponentiala. “O comparatie relevanta s-ar putea face intre timpul necesar dezvoltarii unui sistem ca Oracle cu 20 de ani in urma si viteza cu care se pot face acum aplicatii la fel de complexe in luni de zile (generatia aplicatiilor web 2.0, miscarea open source).” El crede ca aceasta accelerare va continua zeci de ani de-acum inainte: “Sunt sigur ca va exista in timpul vietii mele profesionale inca o revolutie la fel de mare cum au fost tranzistorul sau circuitul integrat”. Nanotehnologiile si dezvoltarile cuanticii vor permite softuri din ce in ce mai apropiate de puterea de calcul umana, iar internetul isi va consolida rolul de liant al vietii digitale.

 

Capitolul 1. Enter

MASINI: Verzi si scumpe 

PLATI: Unii mai fac un ban

RESURSE UMANE: Fle-xi-bi-li-ta-te

TELECOM: Gadgetul universal

IT: Realitatea realitatii virtuale

ENERGIE: Cu ochii in soare

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
evolutie piata financiara,
it,
mediu,
/cover-story/imaginati-va-asa-va-arata-viata-noastra-peste-10-ani-4623079
4623079
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.