Ieftin: costurile mari ale pretului mic

Postat la 07 iunie 2010 44 afişări

El ieftineste, noi am ieftinit, ea are preturi scazute, ei vor si mai ieftin; altii sunt putin mai scumpi, dar au servicii mai bune. Noi cumparam doar ieftin, el spune ca e prea sarac pentru a cumpara ieftin. Lumea e plata, s-a globalizat; inseamna aceasta ca a devenit ea si ieftina? Tu cum te impaci cu ieftinul? Cum relationeaza compania ta cu lucrul ieftin? Dar cel mai important lucru este ca din ruinele consumismului de pana mai ieri si din cumpatarea de astazi se naste noua clasa de mijloc a lumii.

Pe cine angajeaza rinocerii

In ultimii 20 de ani, un atu important pentru atragerea investitiilor a fost, pentru Romania, mana de lucru ieftina. Numai ca "mana de lucru ieftina" a mentinut saracia in societate, a tinut jos puterea de cumparare, a perpetuat inegalitati sociale si a micsorat sansele la existenta decenta pentru milioane de oameni. Dand la o parte criteriul productivitatii, care face parte din alta discutie, cum ar putea scapa Romania de blestemul mainii de lucru ieftine? Calitatea lucratorilor a scazut deja, pentru ca in companii sunt preferati oameni tot mai ieftini, educati cu bani putini si platiti prost.

Costea Munteanu, profesor la ASE, crede ca economia in sine ar trebui restructurata, prin aparitia si dezvoltarea unor sectoare economice care cer oameni calificati si specializati - o forta de munca bine platita. Dar ca sa ai personal competent, bine pregatit, e nevoie de o crestere a calitatii actului educational. Costea Munteanu ofera o explicatie pentru calitatea de ansamblu a dascalilor, dar aceasta este valabila pentru multe domenii: "Rinocerii angajeaza rinoceri". Adica perpetuarea incompetentei.

Tendinta ultimului deceniu este de a recruta cadre pentru sistemul de invatamant dintre fostii studenti. "Masura in care acestia pot capata voce si pot schimba Academia de Studii Economice, de pilda, este redusa, pentru ca exista forta de contrapondere a <rinocerilor>. Iar <rinocerii> recruteaza oameni dupa chipul si asemanarea lor".

Trecerea, in circa patru ani, de la dominatia lohnului la statutul de "Detroit al Estului", prelucratori de componente auto, a fost un prim pas in imbunatatirea starii fortei de munca a Romaniei, in opinia lui Dragos Cabat. "Mai avem cativa pasi, cam trei sau patru, pana sa ajungem specialisti in IT. Exista astfel de specialisti si acum, sunt oameni valorosi, dar vorbesc de starea generala", explica Cabat. Probabil cam in 20 de ani, crede el, angajatii romani ar putea ajunge pe actualul palier al specialistului european; "ce vor produce insa europenii peste 20 de ani este o intrebare la care nimeni nu poate raspunde".

E destul de ieftin pentru tine?

Trecand la zona sacosei si a portofelului consumatorului, trebuie remarcata o alta schimbare fundamentala - manualele de marketing devin inutile.

Marketingul, inventat in sens modern de Marea Depresie din anii '30, este anulat in parte de actuala criza si de economia ieftina: consumatorul devine rezistent la cumparatura de impuls, ignora produsele asezate la capatul raftului sau la nivelul ochiului, adica reguli care au functionat cu succes timp de zeci de ani.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
ieftin,
Unilever,
Bergenbier

Citeşte pe Gandul.ro

/cover-story/ieftin-costurile-mari-ale-pretului-mic-6274933
6274933
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.