Horoscop economic 2016

Autor: Iuliana Roibu, Ioana Mihai-Andrei Postat la 11 ianuarie 2016 1390 afişări

Business Magazin a ales 10 cuvinte (electoral, stabilitate, optimism, creştere, incertitudine, globalizare, migraţie, responsabilitate, inovaţie, risc) inspirate de evoluţiile din 2015 şi de aşteptările penru 2016 şi le-a trimis oamenilor din business. Aceştia, la rândul lor, au ales dintre ele cele 3 cuvinte despre care ei cred că vor marca anul în faţa căruia ne aflăm.Alegerile noastre şi motivaţiile lor reprezintă prognoza Business Magazin pentru 2016.

Dan Şucu, PREŞEDINTE MOBEXPERT

OPTIMISM

Ne-am aflat, pentru o perioadă lungă de timp, într-o furtună perfectă, dacă pot spune aşa. Clienţii noştri au avut de luptat cu costuri împovărătoare de credit, venituri mai mici, cheltuieli care cresc şi un sentimentul de nesiguranţă pentru ziua de mâine. Nu aveam motive să fim optimişti, atâta timp cât clienţilor noştri nu le mergea bine. Acum, pentru a continua metafora, am intrat într-un teritoriu de vreme bună. Există o serie de lucruri care se suprapun pentru a da un sentiment de optimism: dobânzi mai mici care conduc spre un cost mai mic cu ratele la bancă, creşteri de salarii care se suprapun peste o scădere de TVA (la alimente şi, de la 1 ianuarie, la restul produselor), o ieftinire a benzinei şi motorinei, dată de scăderea preţului petrolului. Toate acestea duc nu doar la venituri disponibile mai mari, dar şi la un sentiment de încredere a clienţilor. În plus, vedem un optimism serios în zona imobiliară: există apartamente libere disponibile acum la preţuri accesibile şi o groază de proiecte rezidenţiale, pe tot cuprinsul ţării, ce au şanse mari să fie finalizate în 2016.

CREŞTERE

Cred că ne aflăm pe o pantă ascendentă. Cred că multe dintre frânele creşterii au fost eliberate. Vedem acest sentiment de optimism în magazinele Mobexpert: când clienţii au încredere în ziua de mâine, sunt dispuşi să investească. În consecinţă, suntem optimişti în legătură cu următorii câţiva ani şi credem că vom vedea o perioadă de creştere semnificativă.

RESPONSABILITATE

Este şi va fi firul roşu, indiferent de curba optimismului şi creşterii. Până la urmă, orice afacere este o promisiune. Ea rămâne neschimbată, în vremuri bune sau mai puţin bune.

Andrei Gosu, DIRECTOR GENERAL ASCENDIS

CREŞTERE

Mare parte din mediul de afaceri românesc se aşteaptă la o perioadă de creştere. Mulţi dintre managerii cu care am interacţionat vorbesc despre recrutări în contextul dezvoltării afacerilor. Ştim cu toţii că sunt zone ale României în care cererea de forţă de muncă este mai mare decât oferta.

GLOBALIZARE

Globalizarea este o mare oportunitate pentru România. Sunt exemple de antreprenori români care au început să se uite curajoşi spre alte pieţe. Cel mai uşor este, bineînţeles, în domeniul tehnologiei şi al producţiei industriale, dar şi agricultura, serviciile sau turismul au potenţial fantastic.

INOVARE

Inovarea ar trebui cumva inclusă în programa şcolară, alături de programare. Ar fi bine ca tinerii să fie educaţi să înţeleagă că, la un moment dat, pentru a avea succes, trebuie să te desprinzi de calea bătătorită.

RALUCA ŢINTOIU, DIRECTOR GENERAL NN PENSII ŞI PREŞEDINTE AL ASOCIAŢIEI PENTRU PENSIILE ADMINISTRATE PRIVAT DIN ROMÂNIA (APAPR)

2016 va fi un an de ajustare pentru industria pensiilor private obligatorii ca urmare a deciziei guvernului de a creşte contribuţia pentru acestea cu doar 0,1 puncte procentuale până la 5,1%, sub nivelul de 6% prevăzut de calendarul iniţial de creştere şi sub cel de 5,5% planificat de guvernul precedent. Pentru românii de vârstă medie, care sunt participanţi la sistemul privat de pensii, amânarea acestei creşteri înseamnă o micşorare a pensiilor lor obligatorii viitoare. Regula generală pentru investiţiile pe termen foarte lung, cum sunt cele în fondurile de pensii, este că pentru sumele depuse în aceste fonduri randamentul investiţiilor se compune.

În ansamblu, industria va continua creşterea şi în acest an, chiar dacă într-un ritm mai lent decât aşteptat şi sistemul de pensii private obligatorii va avea o evoluţie sustenabilă şi în următorii ani. Evident, mizăm că devierea din 2016 va fi corectată în perioada imediat următoare.

Factorii necesari pentru a sprijini evoluţia sustenabilă a sistemului privat de pensii sunt predictibilitatea şi stabilitatea bugetară, dar mai ales cea legislativă în următorii ani, industria având un grad ridicat de dependenţă faţă de mediul politic.

George Neacşu, FONDATOR SENATOR WINES 

ELECTORAL ŞI NU PREA

Dacă există creştere economică, există şi consum. Este important ca acest consum să se îndrepte către produse şi servicii locale. Capitalul autohton trebuie sprijinit de către guvernanţi.

OPTIMISM

Am reuşit după doi ani de străduinţă, investiţii şi muncă să pătrundem cu vinurile româneşti pe pieţe mari. Vorbesc de China şi Rusia. Este important pentru noi să mergem şi spre vest, spre Europa şi America. Şi aici am făcut paşi importanţi. 2016 trebuie să confirme aceste direcţii. Este la fel de important la ca noi în ţară soiurile noastre tradiţionale, pe care le promovăm sub numele Monşer, să fie înţelese la adevărata lor valoare. Românii trebuie să ştie că Băbeasca Neagră sau Zghihara sunt soiuri de struguri româneşti, vechi şi sunt la fel de bune ca soiurile internaţionale. Pare că există un astfel de trend în piaţă, deci 2016 poate să fie un an bun.

RESPONSABILITATE

Este un cuvânt care ar trebui să caracterizeze 2016. Şi asta la toate nivelurile: economic, politic şi mai ales guvernamental. Dar şi în plan extern. Dacă toată lumea ar fi puţin mai responsabilă, s-ar schimba multe - în bine - în ţara noastră.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/horoscop-economic-2016-14959569
14959569
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.