Horoscop economic 2016

Autor: Iuliana Roibu, Ioana Mihai-Andrei Postat la 11 ianuarie 2016 1390 afişări

Business Magazin a ales 10 cuvinte (electoral, stabilitate, optimism, creştere, incertitudine, globalizare, migraţie, responsabilitate, inovaţie, risc) inspirate de evoluţiile din 2015 şi de aşteptările penru 2016 şi le-a trimis oamenilor din business. Aceştia, la rândul lor, au ales dintre ele cele 3 cuvinte despre care ei cred că vor marca anul în faţa căruia ne aflăm.Alegerile noastre şi motivaţiile lor reprezintă prognoza Business Magazin pentru 2016.

Nicolas Maure, PREŞEDINTE-DIRECTOR GENERAL DACIA ŞI DIRECTOR GENERAL GRUP RENAULT ROMANIA

ELECTORAL

Ţinând cont de alegerile locale şi parlamentare din 2016, de care se leagă multe aşteptări din partea populaţiei României, aşa cum au fost exprimate la alegerile prezidenţiale, în 2014, dar şi recent, după incendiul din clubul Colectiv.

CREŞTERE

Va fi datorată impactului scăderii TVA, creşterilor salariale din administraţia publică şi lucrărilor de infrastructură.

RESPONSABILITATE

Desemnarea unui guvern tehnocrat, care tratează subiectele de interes naţional în profunzime, fără intenţie politică pe termen scurt.

ANDREEA PAUL, POLITICIAN

INCERTITUDINE

Singura certitudine din 2016 va fi incertitudinea. În pofida tuturor planurilor şi a încercărilor de a prevedea sau a induce viitorul, el rămâne incert, nonliniar. Interdependenţele cresc la o viteză fără precedent. Emoţiile locale generate pot fi foarte puternice. Asta înseamnă că avem de gestionat consecinţe care nu sunt proporţionale cu cauzele, ceea ce duce la haos. Predicţiile sunt imposibile. Cea mai bună politică internă şi externă în aceste vremuri este gestionarea problemelor impredictibile care apar. În acest sens, e mai important să avem o bună guvernare, mai degrabă e nevoie de instituţii puternice decât de lideri puternici şi să punem în practică valorile în care credem.

OPTIMISM

Anul 2016 promite multe. Vom avea reduceri de taxe certe, dar şi creşteri ale veniturilor. În ultimele sondaje veţi vedea că unul din trei români se aşteaptă la o îmbunătăţire semnificativă a nivelului de trai în anul 2016.

RESPONSABILITATE

Anul 2016 va fi cred un an al schimbării. Vom avea un an al schimbărilor economice, politice, dar poate cea mai importantă schimbare va fi cea socială, o schimbare care vine din noi. Responsabilitatea a fost si punctul nodal al ultimului discurs prezidenţial din Parlament. Iată şi primele mele concluzii după discursul preşedintelui Iohannis. Ghetoizarea politicii ne obligă la inovare, creativitate şi conectare. Se spune că „din greşeli învăţăm“, dar cred că s-au făcut prea multe greşeli, într-atât de multe încât am pierdut mult timp, dar mai ales vieţi. E timpul ca România să devină mai responsabilă.

Cosmin Cosma, ANTREPRENOR

OPTIMISM

În România lucrurile încep să meargă. Evoluţia din 2015, deşi turbulentă politic şi cu o întorsătură neaşteptat de bună după evenimentul de la Colectiv, atât în plan politic, cât şi economic (printre cele mai mari creşteri din Europa), creează premisele unui optimism moderat. Dacă nu vor exista evenimente majore politice în vecinătatea României, avem mari şanse să creştem sustenabil în 2016, dincolo de campania electorală. Actualul guvern, ce nu pare orientat pe panta „pomenilor electorale“, dă încă un fundament ca anul 2016 sa fie unul caracterizat de optimism.

IRESPONSABILITATE

După valul spectaculos de procese de corupţie şi mai ales după evenimentul de la Colectiv care a arătat că uneori nepăsarea şi iresponsabilitatea pot fi fatale atât pentru victime colatorale, cât şi pentru făptaş, chiar după mulţi ani de la faptă, societatea românească, în multitudinea sa de straturi şi contexte, inclusiv economic şi politic, va fi orientată spre responsabilitate. Anul 2016 are toate premisele să instaureze o cultură a responsabilităţii în conştiinţa românească.

INCERTITUDINE

Contextele externe ale României rămân incerte. Situaţia s-a acutizat mai ales prin marile provocări ale Europei din ultimii anii: criza datoriilor suverane ale Greciei care încă nu s-a sfârşit, atitudinea agresivă şi imprevizibilă a Rusiei, pericolul foarte concret al terorismului care poate genera atentate oriunde şi oricând, criza refugiaţilor şi, nu în ultimul rând, norii unei noi crize economice globale. Incertitudinea anului 2016 vine mai degrabă din afara României şi este dată de posibilitatea unor evenimente agresive şi turbulente pe care nu le putem controla şi la care putem fi victime prin efectele de domino ale globalizării.

Adrian Crivii, PREŞEDINTE DARIAN

ELECTORAL

Anul 2016 cu un guvern tehnocrat fără o solidă susţinere va fi un an dificil şi nu vom putea fructifica la maxim efectele pozitive datorate evoluţiei favorabile a economiei româneşti din ultimii ani. Aspectul pozitiv poate fi generat dacă vor fi luate decizii de modernizare şi de eficientizare a statului şi o mai mare rigoare în utilizarea fondurilor publice, în paralel cu accesarea celor europene.

INCERTITUDINE

Motivez în primul rând prin luptele politice generate de anul electoral, dar şi prin situaţia incertă din punctul de vedere al evoluţiei externe, atât în Siria sau în Ucraina, cât şi în ceea ce priveşte problema migraţiei, care va continua probabil consistent, influenţând implicit si economia.

MIGRAŢIE

Va fi cea mai mare problemă cu care se va confrunta Europa în afara crizei economice, care se va accentua şi va pune probleme şi în relaţiile interstatale, iar tensiunile sociale vor creşte. Elementele discordante se vor accentua punând în pericol însuşi viitorul Europei unite şi libera circulaţie. Tendinţele naţionaliste, excentrice, se vor accentua, cu efectele negative de rigoare.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/horoscop-economic-2016-14959569
14959569
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.