Dilema antreprenorului roman: Daca nu vindeam?

Postat la 20 octombrie 2009 60 afişări

Anul este 2009 si e criza. Radu Georgescu resimte criza, pentru ca vanzarile antivirusului RAV s-au redus destul de mult. Dar altii resimt criza si mai dureros: omul de afaceri Florin Andronescu se gandeste daca nu cumva e bine sa inchida compania de credite de consum Credisson, compania LaDorna a lui Jean Valvis incearc din greu sa isi diversifice portofoliul, iar brokerul de credite Gemini Capital Consult isi dramuieste cu mare grija banii.

Asadar, banii in valoare absoluta incasati prin vanzare reprezinta astazi mai mult decat ar fi valorat RAV sub conducerea lui Radu Georgescu? "Eu cred ca da", raspunde scurt Georgescu. Cand este pusa in balanta o companie, se cantareste de fapt valoarea ei, calculata in mod normal prin multipli contabili, insa achizitia strategica depaseste latura financiara, valoarea fiind calculata din perspectiva potentialului.

Valoarea platita de Microsoft a depasit cu mult valoarea financiara. Potrivit unui calcul al lui Georgescu, in ultimii sase ani, rezultatele financiare ale RAV s-ar fi putut dubla de la an la an, cu exceptia lui 2009, cand cresterea ar fi fost de 50%. Astfel, businessul ar fi crescut de 16 ori, insa suma obtinuta a depasit multiplul de 16, iar suma investita ulterior, in alte afaceri, se traduce in venituri mai mari decat cele pe care le-ar fi putut avea astazi doar din RAV. Mai mult, in loc sa detina o singura companie, care sa poarte toate riscurile, acum Georgescu numara 5 sau 6 investitii directe, la care se adauga si investitiile financiare, o parte dintre ele valorand chiar mai mult decat valoarea atribuita RAV la momentul vanzarii (o suma estimata pe atunci de mai multe surse din piata la 19-20 de milioane de dolari). "Am obtinut, prin urmare, mai multi bani si disiparea riscului", puncteaza Georgescu.

{i a obtinut cate ceva si pe plan personal: "Sa fi acceptat pozitia de vicepresedinte pentru securitate la Microsoft nu ar fi fost ce imi doream. Motivele in favoarea mutarii ar fi toate frustrarile pe care le traim cu totii aici, in timp ce cele in defavoarea plecarii ar fi fost ca modelul de lucru nu mai era antreprenorial", spune Georgescu. Modelul in care aplicarea unei decizii poate dura si doi ani este bun, este profitabil, "dar nu e al meu".

"Socrul meu m-a intrebat de ce am vandut? Nu mergea bine? Aici exista mentalitatea ca daca ceva merge bine, trebuie sa ramana la tine. Daca fiecare sector are anumite limite in evaluarea companiilor, atunci cand oferta pe care o primesti depaseste aceste limite, de ce nu ai accepta?", spune Jean Valvis, omul de afaceri care crede ca detine un record unic in Europa: a inceput doua afaceri de la zero - ape si lactate, iar ambele au fost vandute celui mai mare producator mondial din domeniul respectiv, "pe sume exceptionale".

Sumele exceptionale reprezinta circa 120 de milioane de euro, provenite din vanzarea Dorna Apemin catre Coca-Cola Company Atlanta si Coca-Cola HBC, precum si a lactatelor LaDorna catre compania franceza Lactalis. Iar vanzarile s-au facut nu numai pe bani buni, ci si la momentul cel mai potrivit: Valvis a intrat intr-un parteneriat cu Société Générale Romanian Fund in iulie 1998, cu numai doua luni inainte de declansarea crizei financiare din Rusia, iar vanzarea LaDorna s-a realizat in vara anului 2008, cu putin timp inainte de aparitia primelor semne de criza in Romania

.

In privinta scenariului alternativ, Valvis se dovedeste destul de laconic: crede ca ar fi putut incasa mai multi bani daca ar fi avut ceva mai multa rabdare, dar apreciaza ca ar fi putut avea probleme legate de finantarea dezvoltarii companiei.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/dilema-antreprenorului-roman-daca-nu-vindeam-5013136
5013136
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.