De ce nu va ajunge euro la 5 lei

Postat la 12 iulie 2010 92 afişări

Cat va fi cursul de schimb peste sase luni? N-avem de ce sa ne temem nici de data aceasta de un euro la 5 lei, insa din recesiune tot nu iesim, sustin bancherii, care prevad ca economia va incheia anul cu o scadere de 2-3% sau chiar mai mult.

Marius Ghenea, presedintele firmei Fit Distribution, care opereaza magazine online de electronice, continua ideea, cu constatarea ca intr-o economie unde mare parte a preturilor de consum sunt ajustate in functie de euro, de la energie la serviciile telefonice, desi forta de munca si mare parte din costurile operatorilor sunt sustinute in lei, o depreciere notabila a leului n-ar face decat sa stimuleze inflatia pana la un nivel "nemaivazut in Romania". Singurul avantaj pentru o crestere a euro la inceputul sezonului de toamna ar fi, din acest punct de vedere, calculul accizelor (pe baza cursului de la 1 octombrie), insa si asa, cu o TVA majorata si in lipsa eforturilor de a combate contrabanda la produsele cu accize mari (tigari, alcool, petrol), "pare clar ca statul va incasa de fapt accize din ce in ce mai mici, chiar daca se amageste ca incasarile vor creste".

O prima concluzie practica din astfel de calcule o formuleaza Constantin Tampiza, coordonatorul strategiei de dezvoltare a Lukoil Rom'nia, si anume ca "totul, inclusiv evolutia cursului,†va depinde de cat de repede va aplica Guvernul masurile promise si ce efecte vor avea acestea" si ca pentru moment trebuie sa admitem ca deficitul bugetar va mai creste, inflatia la fel, consumul va continua sa mearga in jos si creditarea la fel.

Si tot lui ii apartine cea de-a doua concluzie, cu bataie mai lunga: "Ne asteapta, ca europeni,†cativa ani care vor cere masuri dure de stabilizare a sistemului macroeconomic, in care se vor cristaliza o serie de principii legate de cheltuielile asigurate din buget, nu se vor mai face cheltuieli politice speculative, deoarece este o presiune insuportabila asupra sistemului privat, si asta nu are cum sa dureze". Evident, nu e deloc o consolare nici pentru cei care asteapta o relansare economica rapida, nici pentru cei ce vor ca situatia sa se transeze printr-un curs "eliberat". Si nici pentru cei care, vorba presedintelui, cer un curs "convenabil".

---

La acest articol au contribuit Anca Arsene - Barbulescu, Ana Raduta, Iuliana Roibu si Catalin Stefancu

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/de-ce-nu-va-ajunge-euro-la-5-lei-6530877
6530877
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.