De ce nu va ajunge euro la 5 lei

Postat la 12 iulie 2010 92 afişări

Cat va fi cursul de schimb peste sase luni? N-avem de ce sa ne temem nici de data aceasta de un euro la 5 lei, insa din recesiune tot nu iesim, sustin bancherii, care prevad ca economia va incheia anul cu o scadere de 2-3% sau chiar mai mult.

O perspectiva acceptata de toata lumea e ca Romania, din moment ce a intrat mai tarziu decat alte tari in criza economica, va si iesi mai tarziu decat ele din criza; intamplarea face insa ca momentul actual sa fie, psihologic vorbind, cum nu se poate mai nefericit, intrucat pe de o parte avem in jurul nostru tari care pe rand ies din recesiune, iar pe de alta parte, la noi, restructurarea sectorului bugetar si majorarea TVA, masuri adoptate numai dupa ce autoritatile s-au trezit in luna mai ca raman fara bani la buget, indeparteaza clar sansele de redresare a economiei in urmatoarele luni. Perceptia veche, abia adormita in anii dinainte de criza, ca suntem pe cale sa devenim iarasi un fel de "oaie neagra" a Europei, tinde deci sa se recompuna.

Institutul pentru Studii Economice Internationale de la Viena (WIIW) considera, in raportul de saptamana trecuta asupra Europei Centrale si de Est, ca economia Romaniei va scadea cu 1% anul acesta, dupa care la anul va reveni la un plus de 1,5%, inferior celorlalte state din regiune, cu exceptia Letoniei si a Lituaniei. Romania ar urma sa fie una dintre cele trei tari din Est unde recesiunea continua si in 2010, cu diferenta esentiala insa ca economia lor s-a prabusit cu cele mai mari rate din Europa (Lituania - scadere de 15% in 2009, dupa care ar urma o scadere de 1,5% anul acesta; Letonia - minus 18% in 2009, minus 3,5% in 2010). In prognoza sa din martie, WIIW considera inca posibila o crestere zero pentru Romania in 2010, urmata de o redresare cu 3% la anul.

Am dat exemplul WIIW pur si simplu pentru ca e vorba de cel mai recent raport, insa am fi putut cita si altele in acelasi sens, in primul rand prognoza de la inceputul lunii trecute a Bancii Mondiale, ce sustine ca Romania si Letonia au ramas singurele tari din Est pentru care se asteapta anul acesta scadere economica (0,5%, respectiv 3,5%). Probabil ca la ora cand cititi acest articol, FMI isi va fi actualizat si el prognoza, neschimbata din primavara, cand dadea ca plauzibila o crestere a PIB de 1,3% pentru Romania.

Cat priveste explicatiile, devine destul de limpede ca ele se leaga acum cu precadere de intarzierea restructurarii in sectorul bugetar (reducerea cheltuielilor, restructurarea aparatului birocratic si o reechilibrare a veniturilor) si de lipsa unor stimulente pentru economie, fie ele fiscale, fie investitii de la buget ori cu bani europeni. Toate au devenit imposibile, atata vreme cat toate eforturile se duc acum spre economisire si colectare, iar unicul scop al politicii Guvernului a devenit incadrarea in tinta de deficit de 6,8% negociata cu FMI. Altfel, in teorie, economia Romaniei ar avea resurse sa-si revina, exact asa cum isi revin si vecinii.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/de-ce-nu-va-ajunge-euro-la-5-lei-6530877
6530877
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.