De ce nu va ajunge euro la 5 lei

Postat la 12 iulie 2010 92 afişări

Cat va fi cursul de schimb peste sase luni? N-avem de ce sa ne temem nici de data aceasta de un euro la 5 lei, insa din recesiune tot nu iesim, sustin bancherii, care prevad ca economia va incheia anul cu o scadere de 2-3% sau chiar mai mult.

Nici o depreciere mai mare, asadar, desi toti bancherii aduc in discutie aceiasi factori de risc la care se va fi gandit si Eugen Radulescu, de la situatia politica greu previzibila la cea de pe pietele externe si de la capacitatea statului de a aduce sub control deficitul bugetar pana la ritmul iesirii din criza.

"Iesirea mai lenta din criza ar putea slabi leul in comparatie cu celelalte monede europene", considera Dan Bucsa, economist-sef al Bancpost, apreciind ca economia Romaniei isi revine mai greu decat celelalte din regiune, pentru ca este mai putin deschisa decat cele din tari ca Ungaria, Cehia sau Slovacia si deci exporturile contribuie mai putin la revitalizarea economica, iar in al doilea rand cererea interna este mai slaba dec't in Polonia, singura tara europeana care a evitat recesiunea.

Reprezentantul Bancpost apreciaza ca desi industria isi revine, ajutata de cererea externa, celelalte ramuri importante (serviciile si constructiile) vor fi afectate de reducerea veniturilor, majorarea taxelor si pesimismul consumatorilor si al managerilor. Astfel incat ne asteapta un al doilea an de recesiune: "estimarea preliminara pentru 2010 arata o contractie economica de aproximativ 2,5-3%", iar in 2011 economia va creste "probabil", dar rata de crestere va fi inferioara celei din restul UE, avand in vedere investitiile straine directe slabe si situatia financiara fragila a firmelor si a populatiei.

Nu e nici pe departe o estimare singulara. Vlad Muscalu, economist in cadrul ING Bank, e inca si mai pesimist, fiindca deja vede si anul 2011 in recesiune. "O contractie de 3% pare probabila pentru acest an, in contextul masurilor de austeritate ce pun presiune asupra consumului privat. Abordarea problemei fiscale va continua probabil si in anul urmator, cand ne asteptam la o contractie de 2,2%. Acest mediu fiscal incert va descuraja probabil investitiile." Melania Hancila, sefa departamentului de cercetare si strategie de la Volksbank Romania, precizeaza la randul sau ca banca a revizuit previziunea de la -1% la -3%, "deoarece doar industria ar putea avea o evolutie pozitiva in 2010".

Si Matei Paun, managing partner al firmei de consultanta pentru fuziuni, achizitii si finantari BAC Investment, are in vedere o restrangere a PIB mult peste estimarile oficiale, posibil chiar de 3-3,5%, din cauza cererii interne slabe, a fiscalitatii inasprite si a marjei limitate de crestere a exportului.

Reprezentantii Intesa Sanpaolo Bank preconizeaza o scadere a PIB de 2,5% anul acesta si de 0,5% la anul. Pe o pozitie asemanatoare se situeaza Rozalia Pal, economist-sef al UniCredit Tiriac Bank, care estimeaza o scadere cu 2,5%, insa apreciaza ca productia industriala, "probabil sustinuta de redresarea exporturilor, va limita scaderea economica, plasandu-se in continuare pe un trend pozitiv". Meral Omer, director de trezorerie al bancii Libra, anticipeaza pentru 2010 o restrangere a PIB cu peste 1,5%, iar pentru 2011 o crestere de 0-1%.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/de-ce-nu-va-ajunge-euro-la-5-lei-6530877
6530877
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.