Cum se fac 200 de milioane de euro pe an din ŞAORMA

Postat la 26 noiembrie 2012 720 afişări

E ieftina, pare sanatoasa si foarte comod de mancat, in pauza de masa sau chiar pe drum. In plina criza, afacerile cu saorma infloresc.

In aceste conditii, nu trebuie sa mire intentia grupului de a mai deschide anul acesta inca trei saormerii Bundetot, "cu sau fara sport-bar, in functie de situatie". Iar pana la detronarea Dristor Kebab din pozitia de lider nu va mai fi decat un pas, pentru ca, spre deosebire de saormari, cei doi asociati ai City Grill stiu ce inseamna sa opereze eficient si sa controleze un lant de 13 restaurante.

Intr-un potential razboi Dristor - Bundetot pentru suprematia pe piata lanturilor de saormerii, castigatorii siguri sunt furnizorii. Pentru inceput, producatorii de lipii. Mirotex si Pain D'or sunt doua companii detinute de familii libaneze, care controleaza impreuna aproape toata piata de paine libaneza din Romania.

Dupa cum spune operatorul uneia dintre cele mai mari saormerii, cele doua firme isi impart piata si "nu se calca pe picioare". "Daca lucrezi cu una dintre companii si vrei sa treci la cealalta, nu o poti face inainte de a trece o perioada de sase luni in care iti cumperi lipiile din supermarket." Sau, asa cum spune alt saormar, "daca nu iti plac produsele unuia dintre cei doi si vrei sa treci la celalalt, trebuie mai intai sa explici motivele pentru care faci acest lucru si sa fii acceptat".

Activitatea producatorilor de lipii a crescut crescut an de an, cot la cot cu consumul de saorma, iar afacerile cumulate ale celor doua companii au depasit 10 milioane de lei (peste 3 milioane de euro) in 2008, conform datelor de la Ministerul Finantelor. "Acum doi ani foloseam doua tone si jumatate de faina pe zi. Am trecut apoi la trei tone, apoi la 3,5, iar acum am ajuns sa producem zilnic paine (lipii si chifle - n. red.) din peste patru tone de faina", spune Alaa Nassar, director de vanzari la Mirotex.

Firma cu sediul in cartierul Giulesti detine o fabrica despre care Nassar afirma ca a necesitat o investitie de peste un milion de euro pana acum si unde se produc zilnic peste 6.000 de pachete cu cate 10 lipii. Sau, cu alte cuvinte, circa 20 mil. lipii pe an, din care peste doua treimi merg in provincie.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cum-se-fac-200-de-milioane-de-euro-pe-an-din-saorma-10350812
10350812
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.