Creatorul BitDefender se intoarce

Postat la 20 ianuarie 2010 129 afişări

Pentru Florin Talpes, 2010 pare sa fie raspunsul la toate intrebarile ramase pana acum in norul incertitudinii. Este anul in care incubatorul de afaceri Softwin va lansa primele produse, dar si un moment decisiv pentru evolutia solutiei antivirus BitDefender.

Primele masuri in vederea unui plan de listare la bursa au fost luate din 2007, cand BitDefender a fost separata ca entitate juridica de restul grupului Softwin. A urmat procesul de auditare realizat de Ernst & Young. "Odata ce va fi finalizat auditul si pentru 2009, vom fi pregatiti pentru procesul de listare, ramanand doar sa decidem daca asta este sau nu cea mai buna optiune", sustine omul de afaceri, fara a preciza insa un pret corect pentru afacerea sa.

O evaluare a companiei a fost facuta in urma cu trei ani, cand BitDefender a fost implicata intr-o tranzactie prin care a vandut un pachet mai mic de 7% din actiuni unui grup format din sapte investitori, in schimbul a 7 milioane de dolari (4,8 milioane de euro). Astfel, compania de securitate informatica a fost evaluata la cel putin 100 de milioane de dolari (aproape 70 de milioane de euro), o suma care astazi se situeaza sub asteptarile actuale ale multora, printre care poate chiar ale investitorilor care asteapta un exit profitabil din afacerea BitDefender. "Nu ii vad insa nerabdatori sau presati sa vanda", spune Talpes despre cei sapte noi actionari, in frunte cu Horia Manda, personaj implicat in functii de conducere in fondurile de investitii Romanian-American Enterprise Fund (RAEF) si Balkan Accesion Fund (BAF), cunoscute pentru investitiile financiare realizate. De altfel, implicarea in BitDefender a ramas strict financiara.

Acelasi gen de investitori cauta Talpes si pentru urmatoarea runda de finantare, asa incat sa poata sustine cresterea companiei intr-o perioada economica inca dificila, fara sa se abata de la strategia de a extinde BitDefender dincolo de granitele Romaniei, unde este cel mai mare furnizor de solutii de securitate, cu afaceri de peste 15 milioane de euro in 2008, conform datelor publicate pe Ministerul de Finante. Or, in conditiile in care se stie ca Talpes a fost destul de des la masa negocierilor in ultimii ani, o tranzactie ar putea fi mai aproape de realitate decat se asteapta industria.

La inceputul anilor '90, Talpes de-abia intra in domeniul securitatii informatice. Bulgaria era pe atunci sursa de virusi in regiune, iar tintele de atac erau companiile care lucrau pe computere. "Eram frecvent afectati in Softwin, iar solutiile din piata erau greoaie si se actualizau odata la cateva luni, asa ca am inceput sa dezvoltam propria solutie", povesteste omul de afaceri, care detinea pe atunci cateva zeci de computere.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
Florin Talpes,
Softwin,
BitDifender
/cover-story/creatorul-bitdefender-se-intoarce-5345411
5345411
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.