Creatorul BitDefender se intoarce

Postat la 20 ianuarie 2010 129 afişări

Pentru Florin Talpes, 2010 pare sa fie raspunsul la toate intrebarile ramase pana acum in norul incertitudinii. Este anul in care incubatorul de afaceri Softwin va lansa primele produse, dar si un moment decisiv pentru evolutia solutiei antivirus BitDefender.

Directia pe care o vede nu este insa sectorul public, unde, desi numarul proiectelor ar putea fi consistent, accesul este destul de dificil, ci mai degraba sectorul privat, unde isi va gasi locul si cea de-a doua aplicatie pusa la punct de specialistii din incubatorul Softwin. Este vorba de un produs de traducere automata, dar in prima faza vor fi lansate doar componente ale acestui sistem, incepand cu un indrumar complet de gramatica si de scriere, care va fi disponibil in primul trimestru din 2010, urmat spre sfarsitul anului si de o prima versiune a aplicatiei de traducere. Deocamdata, Talpes se arata destul de rezervat in ce priveste asteptarile de reusita ale acestor doua produse, dar adauga ca "numai daca as vinde tehnologia de recunoastere biometrica, investitia ar fi recuperata".

Omul de afaceri creioneaza acum scenariile pe care le-ar putea urma BitDefender in urmatorii trei ani. Prima sageata desenata indica spre atragerea unui investitor important care sa ofere companiei fondurile necesare extinderii, urmand ca in termen de aproximativ doi ani sa fie luate in calcul alte optiuni, precum listarea la bursa, spre exemplu, o posibilitate pe care Talpes o analizeaza deja de mai multa vreme. A doua sageata indica tocmai spre o bursa internationala, fie Londra, Varsovia sau New York - plan care, daca s-ar materializa pana cel tarziu in 2011, nu ar mai justifica implicarea unui investitor.

"Planul de listare a fost complet dat peste cap de criza, situatie care m-a facut sa aman momentul pentru 2011 sau 2012", afirma Talpes, care considera ca anul acesta va fi decisiv pentru traiectoria pe care o va urma compania de solutii de securitate. Corectia s-a facut si din motive financiare, atata vreme cat multiplicatorii de venituri sau de EBITDA (profitul operational) au suferit o scadere pana la jumatate din nivelul inregistrat anul trecut. n ce priveste BitDefender, furnizorul de solutii antivirus a stat insa bine: in primele noua luni ale anului trecut a avut o crestere de 40% a vanzarilor comparativ cu aceeasi perioada din 2008, in conditiile in care cresterile au inceput inca din primul trimestru, cu 30% fata de 2008. n ansamblu, evolutia dintr-un 2009 marcat de criza economica mondiala s-a dovedit pentru BitDefender mai buna chiar si decat in anii trecuti, cand cresterea medie de la an la an nu depasea 25%.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cover story,
Florin Talpes,
Softwin,
BitDifender
/cover-story/creatorul-bitdefender-se-intoarce-5345411
5345411
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.