Cand ar putea ajunge benzina la 6 lei pe litru

Postat la 19 iulie 2010 64 afişări

Intre un baril in curs de scumpire, taxe in crestere si productie in scadere, companiile petroliere isi reduc capacitatea de rafinare si isi taie marjele de profit. Cum va arata 2010 pentru piata petrolului, cat este de aproape benzina standard la 6 lei si cum isi vor recupera petrolistii pierderile?

In 2010, cei mai multi petrolisti vor pierde, insa toti spera ca vor recupera anii urmatori, crede Constantin Tampiza: "La un moment dat, se va calma si dolarul si va incepe si activitatea economica mai puternic - atunci, orice costuri ar fi, companiile vor tine preturile in asa fel incat sa isi echilibreze balantele, pentru ca economia va merge si benzina se va vinde, chiar si scumpa".

Se poate insa si cu o atitudine mai deschisa. "Este natural ca pretul din retail sa creasca." Sadoukhas Meraliyev spunea aceasta propozitie in martie 2010. Meralyiev se referea la faptul ca rafinarea nu este un domeniu atat de profitabil cum este extractia de petrol si ca petrolistii vor sa se concentreze pe partea de extractie pentru a se putea lupta cu pierderile din rafinare si din downstream: "In ultimii ani a aparut aceasta tendinta. In mod normal, produsul finit ar trebui sa coste mai mult. In situatia actuala insa, cand pretul petrolului fluctueaza, extractia e cea mai profitabila, de fapt e singura profitabila. Normal, si retailul ar trebui sa fie profitabil".

Kazahul din fruntea Rompetrol crede ca in urmatorii ani pretul petrolului va fi in crestere si ca cei care vor detine si petrol, si capacitati de rafinare vor controla piata. Nu e bine sa ai doar petrol, spune Meralyiev: "In acest caz, clientii tai sunt doar rafinariile. Trebuie sa ai produse finite si sa le vinzi cu profit. Acesta e viitorul, iar reglajul dintre cerere, preturi si oferta se va realiza cumva. Chiar daca pretul la pompe va fi mai mare".

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cand-ar-putea-ajunge-benzina-la-6-lei-pe-litru-6585376
6585376
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.