Cand ar putea ajunge benzina la 6 lei pe litru

Postat la 19 iulie 2010 64 afişări

Intre un baril in curs de scumpire, taxe in crestere si productie in scadere, companiile petroliere isi reduc capacitatea de rafinare si isi taie marjele de profit. Cum va arata 2010 pentru piata petrolului, cat este de aproape benzina standard la 6 lei si cum isi vor recupera petrolistii pierderile?

"Ce bine ar fi sa fie la fel de rau ca anul trecut!" Desi pare hilara la prima vedere, exclamatia lui Constantin Tampiza are la baza cifrele raportate de cele doua companii din Romania ale gigantului rus, reteaua de retail Lukoil Romania si rafinaria Petrotel Lukoil, care arata cam asa: "Pe Petrotel am avut anul trecut pierderi operationale de 40 mil. euro. Pe Lukoil Romania am avut EBITDA de 50 mil. euro. Puse una peste alta, am iesit bine, cu putin profit net. Anul acesta insa, nu vom mai putea avea acest echilibru si vom fi pe pierdere in total. Da Doamne sa avem macar 80% din profitul operational de anul trecut pe retail, ca sa acoperim pierderile din rafinare! Dar nu cred ca se va intampla asta, dat fiind ca acum, la jumatatea anului, suntem deja la 93% fata de anul trecut si nu avem nicio previziune de mai bine, nici macar convingerea ca vom ramane la aceleasi cifre si nu vom scadea mai mult".

Tampiza simte acum mult mai acut cat de dificil este acest moment pentru piata petrolului: daca pana acum avea responsabilitati executive doar pe partea de retail, din iunie 2010 este responsabil pentru intreaga strategie locala a grupului Lukoil. Iar 2010 va fi si primul an de posibile pierderi ale Lukoil dupa anii de crestere. Dar Tampiza se consoleaza cu faptul ca nu va fi singurul: "2010 va fi un an cu profit negativ pentru toate companiile petroliere de pe piata. Petrom va fi singurul cat de cat salvat, deoarece plateste o redeventa mai mica".

Conform contractului de privatizare, statul roman s-a angajat sa mentina pana in 2014 un nivel fix al redeventelor egal cu 3,5-13,5% din valoarea productiei anuale extrase de Petrom. Chiar autoritatile statului au adus in mai multe randuri in discutie faptul ca redeventele ar trebui majorate si aduse la un nivel comparabil cu cel platit de alte companii europene. Oficialii OMV Petrom considera insa ca o majorare a redeventei le-ar face aproape imposibila continuarea in ritmul stabilit a planurilor de investitii in upstream si astfel durata de viata a rezervelor din Romania se va scurta.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cand-ar-putea-ajunge-benzina-la-6-lei-pe-litru-6585376
6585376
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.