Cand ar putea ajunge benzina la 6 lei pe litru

Postat la 19 iulie 2010 64 afişări

Intre un baril in curs de scumpire, taxe in crestere si productie in scadere, companiile petroliere isi reduc capacitatea de rafinare si isi taie marjele de profit. Cum va arata 2010 pentru piata petrolului, cat este de aproape benzina standard la 6 lei si cum isi vor recupera petrolistii pierderile?

"Afacerile cu carburanti sunt un business ca oricare altul", spune Buzescu, explicand de ce un stat nu poate solicita un pret maximal la carburanti, dar si de ce nici companiile nu gandesc preturile ca avand vreo limita superioara. "Daca barilul se scumpeste, taxele cresc, rafinarea e din ce in ce mai scumpa si finantarile din ce in ce mai greu de obtinut, preturile vor creste. Dar nu le voi creste eu primul", spune Tampiza. Strategul Lukoil in Romania considera ca mentinerea unor preturi egale cu media pietei la pompe sunt solutia pentru a-si pastra clientii, pe care ii considera acum "singurii sai aliati".

Dar ce mai inseamna acum pret mediu la carburanti? Si, mai ales, de ce benzina e mai scumpa acum, in 2010, cand barilul e sub 80 de dolari, decat in 2008, cand barilul ajunsese la 150 de dolari? Intrebarile sunt logice si vin in primul rand din partea consumatorilor. Asta desi multi dintre ei stiu deja ca pretul barilului nu influenteaza imediat pretul la pompa, ca dolarul s-a depreciat, ca taxele au crescut. Si totusi.

La 1 octombrie 2009, cursul leu-euro depasea pentru prima data dupa anii de crestere economica nivelul de 4,2. La un calcul scurt, oricine a putut observa ca accizele - care sunt platite tot anul urmator la cursul de la 1 octombrie - vor fi mai scumpe si ca probabil preturile vor creste. Multa lume vorbea atunci ca BNR a lasat leul sa se deprecieze fata de euro la 1 octombrie pentru a atrage mai multi bani catre buget intr-o forma mascata. O noua veste venea la sfarsitul anului, cand accizele pe produsele petroliere cresteau cu aproximativ 18% incepand cu 1 ianuarie 2010, iar dupa primele saptamani ale noului an a inceput si scumpirea dolarului. In toata aceasta perioada, petrolistii au tinut pretul sus, la o medie intre 3,8 si 4,3 lei pe litru, iar toata lumea se intreba deja cand va ajunge media preturilor la carburanti la 5 lei. A venit insa sfarsitul lunii iunie, iar cresterea TVA de la 19 la 24% a dat si raspunsul la aceasta intrebare. Preturile la pompe oscileaza acum intre 4,5 si 6 lei, in cazul varfurilor de gama.

Povestea nu e lunga. Insa are un deznodamant ale carui efecte se vor lungi mai mult decat ar vrea consumatorii sau companiile petroliere. Consumatorii care deja platesc aproape 100 de dolari pentru a face un plin sau companiile petroliere care nu isi mai permit, pentru prima data in ultimii ani, sa mai vorbeasca de profit net.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cand-ar-putea-ajunge-benzina-la-6-lei-pe-litru-6585376
6585376
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.