Cand ar putea ajunge benzina la 6 lei pe litru

Postat la 19 iulie 2010 64 afişări

Intre un baril in curs de scumpire, taxe in crestere si productie in scadere, companiile petroliere isi reduc capacitatea de rafinare si isi taie marjele de profit. Cum va arata 2010 pentru piata petrolului, cat este de aproape benzina standard la 6 lei si cum isi vor recupera petrolistii pierderile?

De fapt, dupa cum spune Tampiza, "puterea de cumparare a romanului a obligat petrolistii sa lucreze la pretul de supravietuire, iar companiile petroliere merg unele in functie de altele, trebuie sa te adaptezi". Iar cum pe piata mondiala, dar in special europeana de rafinare, marginea de rafinare a scazut in medie cu 30%, efectele acestui fapt se vor resimti, evident, in pret: "Rafinariile care au capacitate sub 5 milioane de tone sunt sortite sa aiba pierderi foarte mari in acest an", crede Tampiza, constient fiind ca prin asta se refera la toate rafinariile din Romania. Petrotel Lukoil rafineaza 2,5 milioane de tone si, dupa cum spune Tampiza, nu are in plan reducerea de productie ("depozitam daca nu avem cerere, iar daca nu mai incape nici in depozite, exportam"), Petromidia rafineaza 4 milioane de tone si de asemenea nu are in plan reducerea productiei, iar Petrobrazi - rafinaria OMV Petrom - a lucrat in acest an cu o rata redusa de utilizare a rafinariilor, de 52% - "rafinaria Arpechim fiind oprita din motive economice de la jumatatea lunii ianuarie pâna la sfârsitul lunii februarie", dupa cum spun oficialii companiei.

Reducerea capacitatii a fost insa planificata de la sfarsitul anului 2009, mai arata datele comunicate de OMV Petrom: "Decizia Petrom privind structura viitoare a activitatii de rafinare a avut in vedere nivelul foarte scazut al marjelor de rafinare, precum si perspectivele negative pe termen mediu, determinate de excedentul de capacitate din România si Europa. Prin urmare, capacitatea rafinariei Petrobrazi va fi ajustata de la 4,5 pâna la 4,2 mil tone/an, pentru a corespunde nevoilor Petrom de a procesa titeiul din productia autohtona". Pentru a obtine marje mai bune, grupul austriac a decis si alocarea a 750 mil. euro pentru modernizarea Petrobrazi.

Reducerea capacitatii poate fi insa o solutie pentru perioada urmatoare, mai ales daca volumele vandute vor ramane pe un trend descrescator. Farrukh Khan, partener in cadrul departamentului de Audit al Deloitte Romania, crede ca petrolistii vor fi nevoiti sa se adapteze: "Nu am vazut nimic concret inca, dar exista posibilitatea ca activitatea de rafinare in ansamblu sa mai scada in Romania - sa fie redusa capacitatea totala - in contextul in care marile rafinarii isi vor adapta capacitatea la conditiile pietei". Khan crede ca modificarile din sistemul de taxare, precum cresterea accizei sau cresterea TVA, vor duce la cresterea costurilor de business si companiile vor fi nevoite sa se uite la reorganizare de orice fel: renuntarea la activitati noncore, masuri de eficientizare a structurii de costuri de pe intreg lantul de formare a valorii (value chain) - de la intretinere si planificare a productiei pana la managementul stocurilor si al fortei de munca -, renegocieri cu furnizorii, strategii de optimizare a taxelor, dar si management mai bun al fluxurilor de lichiditati. "Se merge inapoi la origini: in ultimele 18 luni, companiile s-au uitat la portofoliul de proiecte, toate au fost reanalizate, la unele s-a renuntat sau vor fi reluate in alta forma; cand a fost vorba de proiecte urgente, s-a gasit o solutie, dar, deoarece este foarte dificil acum sa stii cum va merge piata, trebuie sa lucram cu datele existente", spune Khan.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/cand-ar-putea-ajunge-benzina-la-6-lei-pe-litru-6585376
6585376
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.