Bomba demografica - asa arata viitorul Romaniei

Postat la 10 noiembrie 2009 658 afişări

Pe agenda viitorului presedinte si a urmatorului guvern ar trebui sa se afle, la loc de frunte, si problema demografica, pentru ca mandatele lor reprezinta perioada cand se mai poate face ceva pentru dezamorsarea problemei demografice a Romaniei. Este o bomba cu ceas, in care timpul se masoara in vieti omenesti.

De o strategie demografica ar trebui sa se ocupe, in Romania, Comisia Nationala pentru Populatie, organism interministerial aparut pe hartie in 2004 si infiintat in 2005, subordonat prim-ministrului si aflat tehnic sub tutela Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Activitatea comisiei s-a desfasurat cu intermitente, depinzand de desele schimbari de conducere la ministere. Acum, desigur, comisia este din nou numai pe hartie.

Avem in acest mod de lucru un detaliu de model cultural caracteristic Romaniei. Model cultural care s-a schimbat considerabil in perioada comunista si cea post-revolutionara, trecand de la familia interbelica cu multi copii la cea moderna, cu cel mult doi copii. Sigur ca economicul si grija zilei de maine au fost si sunt obstacole in evolutia demografica, dar trebuie tinut cont si de modelul familiei active, preocupata de cariera, de castig, de calatorii si mai putin de perpetuarea speciei. Iar de la cariera si castig la "capcana fertilitatii scazute", model identificat de profesorul Wolfgang Lutz de la Institutul Demografic din Viena, este numai un pas. Capcana a fost studiata de Lutz in Germania, unde oamenii pur si simplu nu-si mai doresc copii, influentati de societatea de consum.

De fapt, copii mai fac, empiric vorbind, doar oamenii care cred in Dumnezeu. Musulmani, hindusi, amishi - exista zone importante din populatia lumii unde valorile familiale includ o casa plina de copii. La noi sau in Europa, care este relatia bisericilor cu indemnul biblic "cresteti si va inmultiti"?

Mihail Brinzea, coordonatorul Departamentului pentru Educatie si Formare pentru Dezvoltare, Pace si Reconciliere din cadrul Asociatiei Ecumenice a Bisericilor din Romania, spune ca, in ultimele doua decenii, bisericile europene au devenit constiente si au actionat, in masura in care le permit doctrinele, pentru diminuarea declinului demografic. Prin documente elaborate, planuri de actiune, gradinite, scoli duminicale sau scoli confesionale ori protestand fata de avorturi. Laurian Arghisan vorbeste si el de o posibila implicare a Bisericii Ortodoxe in Comisia pentru Populatie. Pe de alta parte insa, trebuie sa fim constienti ca problema demografica transcende si autoritatile, si biserica, si ONU, si capitalismul. Niciunul dintre factorii enumerati nu poate impune cetateanului, familiei, cati copii sa faca. Dar autoritatile si ONU si biserica si capitalismul trebuie sa faca astfel incat cetateanului sa-i fie bine, sa-si ocupe locul care i se cuvine in lume.

Iar viitorul presedinte roman si viitorul guvern ar trebui sa fie constienti ca pot ramane in istorie in multe feluri. In cel mai rau caz, drept cei ce au asistat, indiferenti sau neputinciosi, la topirea de pe harta demografica globala a Romaniei asa cum o stim astazi.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/bomba-demografica-asa-arata-viitorul-romaniei-5086971
5086971
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.