Bomba demografica - asa arata viitorul Romaniei

Postat la 10 noiembrie 2009 658 afişări

Pe agenda viitorului presedinte si a urmatorului guvern ar trebui sa se afle, la loc de frunte, si problema demografica, pentru ca mandatele lor reprezinta perioada cand se mai poate face ceva pentru dezamorsarea problemei demografice a Romaniei. Este o bomba cu ceas, in care timpul se masoara in vieti omenesti.

Romania este o tara de unde oamenii pleaca, dar este in stare sa si primeasca? "Imigratia este folositoare daca vrem sa privim numai cifrele. Dar trebuie tinut cont si de capitalul uman si ar trebui sa remarcam sistemele de imigratie selectiva practicate in Canada sau Statele Unite", spune Traian Arghisan.

De altfel, jocul cifrelor oficiale au facut din Romania o tara "in care lumea a venit"; dar, repetam, aceasta numai prin prisma cifrelor oficiale, care difera mult de realitatea plecarilor si a sosirilor in Romania. Pe de alta parte, ar trebui ca Romania sa isi fixeze un set de prioritati: vrem capital uman de calitate, atunci avem nevoie de o politica de imigratie selectiva. Deocamdata, conteaza mai putin ca vin mai curand basarabeni (care pleaca mai departe in Europa) si chinezi (care se grabesc apoi sa se intoarca acasa) si nu nemti sau britanici, dar o reusita mult mai mare ar fi daca i-am pastra pe ai nostri acasa. "Daca Romania incepe sa-si revina economic, daca incepem sa cream locuri de munca si sa avem salarii competitive, nu vad de ce ne-ar mai pleca oamenii din tara. Dar mai e pana atunci", enunta Coman.

Pe de alta parte, Romania va beneficia, intr-o masura oarecare, de politicile aplicate la nivel european - mecanisme compensatorii, politici de emigrare -, dar acestea nu vor lucra de la sine, ci necesita pregatirea terenului. De exemplu, cu crearea de locuri de munca.

Cert e ca daca actuala stare de lucruri se va perpetua, falimentul sistemului public de pensii este inevitabil, iar sistemul de sanatate il va urma. "Sistemul de sanatate nu pune accent pe preventie, este unul curativ", spune Laurian Arghisan, care subliniaza ca preventia este mai ieftina, dar ca trebuie ceva mai mult decat "nu mancati sare, zahar si grasimi" - de pilda, crearea obisnuintei unui consult medical anual.

Si un amanunt cat se poate de important: evitarea conflictelor intre generatii, inutile, daca nu stupide. Cum poti caracteriza declaratia unui alt ministru din guvernul Romaniei care spune ca din cauza pensiilor nu are tara autostrazi?

Pentru ca, stiti?, toti vom imbatrani. Iar cresterea sperantei de viata este de fapt o victorie, cel putin acolo unde pensionarii sunt priviti altfel decat niste intretinuti ai societatii. Este cazul Japoniei, una din cele mai "batrane" tari din lume, acolo unde exista "o alta cultura a muncii si o imbatranire activa", spune Traian Arghisan. Si programe sociale de genul "20-80", adica sa ajungi la 80 de ani cu 20 de dinti naturali in gura.

Pana la programe de acest tip, ce masuri ar trebui luate in fereastra de oportunitate? Investitii cu ajutorul fondurilor structurale si cu atragerea de investitori in locuri de munca, in calitatea invatamantului, in politici demografice coerente, in calitatea vietii. "In Romania, ingrijoratoare este lentoarea cu care se elaboreaza o strategie demografica. Bulgarii au facut acest pas si, chiar daca au inceput dupa noi, au terminat in 2006. Acum constata ca ii ajuta mult in zona sociala si de sanatate", spune Arghisan. Practic, prioritatile sunt accesul la serviciile de sanatate, inclusiv sanatatea reproducerii, acces la serviciile sociale, programe de imbatranire activa, corelarea legislatiei cu strategia nationala demografica.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/bomba-demografica-asa-arata-viitorul-romaniei-5086971
5086971
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.