Te-ai săturat să fii angajat? Ce afacere poţi porni cu 10.000 de euro

Autor: Razvan Muresan Postat la 10 iunie 2017 84556 afişări

Business Magazin a căutat răspunsuri la întrebarea pe care o au în minte cei mai mulţi dintre angajaţii din România. Se poate porni un business cu bani puţini, cu o idee şi cu tot timpul la dispoziţie? Ce cere piaţa şi care sunt domeniile care au nevoie de sânge proaspăt?

CEI CARE CRED ÎN COMERŢ ONLINE SAU IT

ORLANDO SZASZ

fondator Renania

firmă de echipamente de protecţie a muncii

„Cred că orice afacere care are la bază o idee sănătoasă, o echipă aptă să implementeze corect planul de afaceri, iar afacerea în sine deţine suficiente elemente reale de diferenţiere faţă de concurenţă, are potenţial de a creşte şi de a se dezvolta sănătos. Astăzi, domeniul IT are ramificaţii interesante cu declinări în social media şi aplicaţii mobile. El rămâne un domeniu extrem de dinamic, nu cunoaşte frontiere şi uneori nu necesită bugete exorbitante. În plus, vocabularul tehnologiei şi inovaţiilor care pot transforma viaţa oamenilor şi modul în care ei relaţionează e unul universal, chiar dacă sunt câteva ţări unde tehnologia a devenit atribut pentru brandul de ţară. România nu e departe de o astfel de poziţionare, fiind o pepinieră de talente. Într-un astfel de context, cred că aceasta ar putea fi nu doar o nişă accesibilă noilor antreprenori români, ci şi una foarte lucrativă."


ALEXANDRU OANCEA

director de marketing al VEKA România

companie cu activitate în industria profilurilor PVC destinate producţiei de ferestre sau uşi termoizolante

"În momentul actual, segmentul online pare cel mai expansiv domeniu de business. Într-o eră în care graniţele geografice au o pondere şi o importanţă tot mai mică, ideile online ingenioase pot pătrunde rapid pe diverse pieţe şi, mai mult, pot înregistra rezultate imediate. În România, pare că piaţa serviciilor online este încă la început şi mai există mult loc de dezvoltare. Deşi românii sunt în continuare reticenţi, devine evident că lucrurile încep să se schimbe uşor, iar oferta este tot mai variată. În funcţie de background-ul şi de expertiza antreprenorului, există suficiente segmente de piaţă deschise unor noi jucători. Şi chiar dacă anumite segmente sunt extrem de nişate, cu un planning bun, recuperarea investiţiei poate veni repede. Prima variantă ar fi un magazin de nişă sau o soluţie de servicii cu adresare locală. Dacă aş avea pregătire tehnică, şi aici mă refer mai ales la cunoştinţe de programare, aş încerca segmentul aplicaţiilor destinate telecom-ului. Suntem tot mai dependenţi de aplicaţiile pentru telefon şi tabletă şi sunt convins că mai sunt încă multe aspecte de exploatat în această direcţie."


ANDREI PITIŞ

preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii

"Cu 10.000 de euro aş deschide o afacere în zona online şi mobile. Există mai multe nişe în care antreprenorii pot activa. Firmă de aplicaţii mobile: cu doi oameni, un programator şi un designer/grafician, poţi deschide o astfel de firmă care creează aplicaţii mobile pentru brandurile din România. Din ce în ce mai multe branduri îşi fac aplicaţia proprie, care costă câteva mii de euro, poate şi mai mult, depinde de funcţionalitate. Cu un om de vânzări bun care găseşte contracte, cei 10.000 de euro iniţiali se investesc în imaginea firmei, materiale de promovare, promovare online şi acoperă costurile iniţiale cu sediul, birouri. Firmă de online shops: creează magazine online pentru branduri existente, aici preţurile pot varia mai mult. Problema cea mai mare în ambele cazuri este resursa umană. Firmă de produs IT: o aplicaţie proprie, mobilă sau nu. Cu 10.000 de euro poţi crea un beta cu care să mergi la investitori, de unde să iei o rundă de angel investment pentru dezvoltarea ulterioară. Cel mai important pentru un om care deschide o afacere în IT este să fie un domeniu pe care îl cunoaşte, îl înţelege şi în care îi va face plăcere să lucreze. Antreprenoriatul nu se face neapărat pentru bani, este mai degrabă o formă de manifestare a unei libertăţi de a face ceea ce-ţi place, de a-ţi îndeplini un vis."


ALEXANDRA ROATĂ

managing partner la Softlead, platformă integrată dedicată soluţiilor software

"10.000 de euro nu înseamnă, într-adevăr, o sumă semnificativă atunci când vorbim despre un start-up, dar valoarea ei creşte înzecit atunci când 10.000 de euro sunt exact diferenţa între execuţie şi a sta pe margine. Cu siguranţă, din punct de vedere personal, o astfel de investiţie ar viza domeniul IT, în special industria software, şi nu pentru că a devenit un trend folosit în eficientizarea şi optimizarea proceselor de lucru, ci pentru că este o zonă permisivă, maleabilă, dinamică. Iar provocarea nu este aceea de a înlocui oamenii cu aplicaţii, ci de a genera valoare prin coordonare şi prin organizare, de a putea urmări rezultate complexe, pe care, însă, omul să le interpreteze.

Limbaje distincte de programare, diferenţe culturale sau sociale, teama de digitalizare? Nu există, pentru că toţi vorbim limba software. Martori ne sunt smartphone-ul din mână, laptopul din geantă sau tableta de pe care am ţinut o prezentare recent."

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/cover-story/te-ai-saturat-sa-fii-angajat-ce-afacere-poti-porni-cu-10-000-de-euro-12125380
12125380
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.