Cum se ridică un oraş în Pipera

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 15 aprilie 2024 719 afişări

Pe 23 de hectare ale fostei platforme Pipera creşte acum Nusco City, un complex care va reuni 4.000 de apartamente, un parc central, un spital, o zonă comercială, grădiniţă şi şcoală, un hotel şi birouri – un orăşel în Capitală. Pe lângă acest proiect, care are o valoare estimată de peste 1 miliard de euro şi implică regenerarea urbană a zonei, dezvoltatorul Nusco Imobiliara mizează acum şi pe un proiect de vile, Nusco Green Homes, amplasat în zona Tunari, a cărui primăfază va fi livrară în 2024. Care sunt planurile pentru dezvoltarea proiectelor, ce aşteptări are de la viitor şi care sunt elementele cheie în strategia companiei, povesteşte Michele Nusco, CEO al Nusco Imobiliara.

„Nimic nu se pierde, totul se transformă”, spunea chimistul francez Antoine Lavoisier. Principiul se oglindeşte şi în povestea platformei Pipera, care şi-a scris primele capitole în vremea comunismului, când zona a găzduit o zonă industrială de elită, destinată electronicii şi electrotehnicii din România. Venirea capitalismului a schimbat destinul platformei, care acum se află într-un proces amplu de regenerare urbană de mari dimensiuni şi va găzdui Nusco City. „Fără doar şi poate suprafaţa mare a terenului a făcut ca visul meu să devină tot atât de mare, astfel că de când mă ocup de operaţiunile de business din România acesta a devenit visul meu – realizarea şi dezvoltarea celui mai mare proiect de regenerare urbană din Bucureşti.

Sigur, de-a lungul zecilor de ani de când deţinem cele 23 de hectare ale fostei platforme Pipera am avut multiple oferte din partea mai multor investitori, numai că răspunsul a fost de fiecare dată <nu>, întrucât aşteptam acest moment matur pentru ca piaţa să poată primi un ansamblu mixt de asemenea dimensiuni. Fiind în România de peste 15 ani, am traversat fiecare etapă de maturizare a pieţei, astfel că vedeam cum zona Pipera, Aviaţiei, Floreasca se dezvoltă şi cresc tot mai mult”, povesteşte Michele Nusco, CEO al Nusco Imobiliara cum s-a născut ideea acestui proiect.

Nusco City va reuni 4.000 de apartamente, din care au fost livrate 622. În acest moment, proiectul se află în faza a doua a dezvoltării rezidenţiale, care reuneşte 828 de apartamente. În această fază este inclusă realizarea unui parc interior de 8.000 mp. „Totodată, odată cu livrarea acestei faze vom da în folosinţă către comunitatea noastră şi parcul natural pe care îl extindem la o suprafaţă totală de 14.000 mp, de la cei aproximativ 10.000 de mp de acum”, afirmă Michele Nusco. Tot el adaugă că planurile pentru proiect vizează şi construirea unei şcoli, dar aceasta se află, în prezent, în faza finală de concept, fiind în discuţii strânse cu viitorul beneficiar, urmând etaptele de autorizare şi construcţie. Reprezentantul Nusco Imobiliara se aşteaptă ca în septembrie 2026 primii elevi să treacă pragul şcolii. Întrucât planurile proiectului includ un hotel şi un spital, în prezent compania se află în discuţii cu potenţiali chiriaşi. Din cele 828 de apartamente care urmează să fie livrate în a doua fază a proiectului, 285 de unităţi au fost tranzacţionate în trei luni de la eliberarea autorizaţiei de construcţie. „Planurile noastre de dezvoltare au avut mereu o determinare aparte, astfel că, prin Nusco City ne-am dorit să îndeplinim conceptul de oraş de 15 minute (15 minutes city), pentru că proiectul nostru permite cu adevărat acest lucru şi oferim clienţilor noştri toate facilităţile de care au nevoie la doar câteva minute de casă”, susţine Michele Nusco.


„Atât jucătorii din industrie, cât şi clienţii îşi doresc nu doar metri pătraţi, ci un real reper de locuire. În acest moment, proiectele care se vând bine sunt cele care au înţeles acest lucru şi oferă clienţilor un stil de viaţă complet.”

Massimiliano Fuksas, proprietar, Fuksas Studio


Din cele peste 23 de hectare ale proiectului, circa un sfert - 5,6 hectare - sunt atribuite zonelor verzi şi infrastructurii. „În prezent, lucrăm îndeaproape cu noul nostru partener Fuksas Studio – unul dintre cele mai recunoscute studiouri de arhitectură din Italia şi din lume, care desenează masterplanul întregului proiect şi care prevede creşterea spaţiului destinat zonei verzi din interiorul proiectului”, declară Michele Nusco.

Prin colaborarea cu studioul de arhitectură Fuksas, clasat pe locul 58 în lume în topul firmelor de profil, dezvoltatorul îşi doreşte să aducă în Bucureşti „proiecte cu amprenta celor internaţionale şi de mare anvergură”. Masterplanul din cadrul Nusco City de care se va ocupa Fuksas Studio va redesena frontul stradal de peste 600 de metri liniari din şoseaua Pipera 48. Odată cu acest proiect arhitectural, zona va deveni un punct emblematic pentru Bucureşti, dar şi pentru România. „Sunt încântat să contribui la acest nou context urban, unul dintre cele mai dinamice şi interesante până în prezent. Viziunea dezvoltatorului pentru proiectul său de regenerare urbană în capitala României m-a inspirat într-un mod diferit pentru a mă implica direct în designul acestui plan urban”, explică Massimiliano Fuksas, proprietar, Fuksas Studio. Firma pe care o conduce, împreună cu Doriana Fuksas, are birouri în Roma, Paris şi Shenzhen, iar pe parcursul ultimilor 50 de ani s-a implicat în proiecte variate - urbane, aeroporturi, muzee, centre culturale, spaţii pentru muzică, centre de birouri sau proiecte de amenajare interioară.

Cât priveşte investiţia destinată primei faze din Nusco City, aceasta a depăşit 70 de milioane de euro (pentru 622 unităţi livrate), iar cea de-a doua necesită o investiţie de peste 130 de milioane de euro (828 unităţi în dezvoltare). Prima fază a Nusco City a fost finanţată cu creditare obţinută de la CEC Bank, cu o valoare de 40 de milioane de euro, iar pentru cea de-a doua fază, compania se află în prezent în plină desfăşurare procesul de finanţare. Antreprenorul preconizează că pentru această fază a proiectului compania va accesa fonduri de peste 50 de milioane de euro, de la două bănci. „Bugetul previzionat al întregului proiect şi masterplan estimăm că va depăşi 1 miliard de euro”, declară Michele Nusco. Finalizarea întregului proiect Nusco City are ca termen estimat de finalizare între 5 şi 7 ani, în funcţie de factorii economici, geopolitici sau socio-politici, conform anteprenorului.

Tot el spune că proiectul reprezintă o regenerare urbană de mare anvergură pentru oraş, pentru că readuce la viaţă o zonă industrială a oraşului şi „o va transforma într-un cartier-emblemă. Suntem focusaţi, mai ales, pe calitatea vieţii în cadrul proiectelor noastre, astfel că spaţiile verzi ocupă un loc important pentru noi, iar distanţele dintre clădiri lasă cartierul să respire, plus beneficiile şi facilităţile unui ansamblu mixt, cu absolut totul la îndemână.” Zona Pipera a fost o platformă industrială, iar în jurul terenului aflat în portofoliul dezvoltatorului s-au construit multe clădiri de birouri în anii trecuţi; „iar acum noi am venit cu componentă extinsă de rezidenţial, care să echilibreze zona”, spune CEO-ul Nusco Imobiliara.

Massimiliano Fuksas (foto dreapta), proprietar al Fuksas Studio, se ocupă de masterplanul Nusco City, care implică redesenarea frontului stradal de peste 600 de metri liniari din Şoseaua Pipera 48.

În Nusco City principalul client este cel care lucrează în zonă, desigur acest lucru este datorat chiar zonei. Dat fiind că în zonele Floreasca, Aviaţiei, Pipera reunesc, în prezent, peste un milion de metri pătraţi de birouri, locuinţele din proiectul care se dezvoltă pe platforma Pipera îi vizează direct pe cei care lucrează în aceste zone. „Totodată, în ultimul an, din cauza evenimentelor geopolitice, am observat un aflux de clienţi din afara ţării, care doresc să îşi securizeze cât mai bine investiţiile, alături de investitorii locali. Însă, desigur, avem şi clienţi din zonă, care şi-au dorit şi îşi doresc un upgrade, clienţi cu profesii liberale, avocaţi, notari, arhitecţi, antreprenori, dar şi angajaţi ai companiei şi colaboratori”, punctează Michele Nusco.

Nusco City a fost lansat în iarna anului 2020 şi a livrat prima fază în al doilea trimestru din 2023. Faza a doua se află în plină dezvoltare, construcţia începând în toamna anului trecut, iar primele unităţi vor fi livrate în al treilea trimestru din 2025. Constructorul proiectului Nusco City este compania Pedro Construct, iar de vânzările proiectului se ocupă compania de consultanţă imobiliară North Bucharest Investments.

Miza pe Tunari

În portofoliul dezvoltatorul Nusco Imobiliara se regăseşte şi Nusco Homes - un nou ansamblu rezidenţial de vile în nordul Capitalei - în zona verde a oraşului Tunari, cu o investiţie estimată la peste 30 de milioane de euro. Pe un teren de peste 50.000 de mp, Nusco Homes va găzdui 118 de vile de şase tipuri şi este dezvoltat în două faze. Acest proiect este dezvoltat în două faze, prima fază, care reuneşte 52 de vile, urmând să se finalizeze în vara acestui an. „Credem cu tărie în zona Tunari, astfel că vom continua planul de dezvoltare în această zonă cu terenul pe care îl deţinem chiar vis a vis de terenul proiectului Nusco Green Homes, unde avem disponibil un lot de 30.000 mp şi unde vom dezvolta în viitor un proiect de apartamente şi zone comerciale”, susţine antreprenorul. Tot el punctează că pentru dezvoltarea celei de-a doua faze compania se află în proces pentru accesarea unei finaţări de 6 milioane de euro, iar termenul de finalizare se leagă de avize, autorizaţii, factorii economici şi geopolitici.

„Cu Nusco Green Homes, vrem să aducem în Tunari acelaşi nivel de calitate şi stil de viaţă cu care sunt obişnuiţi clienţii din Bucureşti. Am pus accent pe zona de infrastructură, spaţii verzi comune şi ideea de comunitate privată. În paralel cu prima fază, lucrăm şi la grădiniţa care va avea o capacitate de peste 150 de copii. Ulterior primei faze, vom demara şi faza a doua, cu care vrem să închidem zona de vile şi să dezvoltăm centrul comercial din cadrul Nusco Green Homes”, conform lui Michele Nusco. În acest proiect de case, sunt utilizate, conform reprezentantului companiei, finisaje de top, precum panouri fotovoltaice, pompe de căldură, faţade parţial ventilate, sisteme de climatizare de ultimă generaţie, tâmplărie Pinum Doors & Windows sau terase finisate tip deck. Facilităţile ansamblului includ un parc de peste 2.000 de mp, alei şi spaţii verzi, locuri de joacă, zone de sport, dar şi spaţii dedicate animalelor de companie, spaţii de socializare şi de relaxare.

Ansamblul rezidenţial se adresează familiilor care îşi doresc un altfel de stil de viaţă, într-un proiect complet integrat şi departe de aglomerarea urbană, dar cu acces rapid la mijloace de transport, la aeroport, la şcoli, grădiniţe, spitale, centre comerciale, dar şi cu ieşire facilă către drumurile spre munte şi spre mare. Proiectul oferă şase tipuri de vile: Toscana, Lombardia, Campania, Sicilia, Calabria şi Sardinia, cu diverse compartimetări şi suprafeţe, fiecare cu grădini proprii, atent amenajate.

O discuţie legată de preţ

Antreprenorul spune că în cazul proiectului dezvoltat în Pipera, în faza a doua a Nusco City preţul mediu este, în prezent, de 2.600 euro Ă TVA/mp. În cadrul Nusco Green Homes, preţul este per unitate, „dat fiind că aici avem un proiect de case, unde infrastructura reprezintă un aport mare din preţ, plus toate celelalte beneficii şi facilităţi dezvoltate şi create pentru această nouă comunitate exclusivistă. Preţurile aici pornesc de la 295.000 euro Ă TVA per unitate”, spune reprezentantul companiei. Pe viitor, preţurile finale ale unităţilor rezidenţiale vor fi marcate şi influenţate aproape întotdeauna de costurile cu materialele de construcţii, schimbarea imprevizibilă a măsurilor fiscale, lipsa forţei  de muncă. Toate aceste componente joacă un rol important în ecuaţia preţurilor în domeniul imobiliar. „În ceea ce ne priveşte, un alt factor care contribuie la preţul final al apartamentelor şi caselor dezvoltate de noi este însăşi nivelul ridicat de calitate al întregului proiect şi produs pe care îl livrăm clienţilor noştri. În ceea ce priveşte întreaga piaţă, cine va avea stoc spre vânzare va putea dicta preţul în piaţă, însă blocajul autorizărilor ultimilor ani a dus şi va duce la o scădere a ofertei în piaţa rezidenţială din Bucureşti. De asemenea, un alt factor care aduce noi creşteri în preţurile unităţilor rezidenţiale este calitatea proiectelor livrate în piaţă, calitate net superioară, având în vedere continua maturizare a pieţei autohtone de real estate”, punctează Michele Nusco.

El este de părere că odată cu pandemia a apărut necesitatea spaţiilor de locuire mai mari, dar şi posibilitatea de a avea o curte privată. Ca urmare, a crescut apetitul clienţilor pentru vile. „Deja vedem că apar proiecte, cum este şi al nostru, care vor să integreze toate facilităţile extinse care există în proiectele de apartamente din cadrul oraşului. De asemenea, şi apartamentele la parter prevăzute cu o curte interioară privată sunt foarte solicitate în Nusco City. Astfel, ne dorim ridicarea standardului de dezvoltare a pieţei de case şi apartamente la parter cu grădină proprie. Proiectele noastre sunt foarte bine primite de piaţă, de către cumpărători şi de investitori. De altfel, pe piaţa de apartamente deja proiectele nu mai concurează în finisaje, ci în setul de facilităţi oferite clienţilor”, afirmă antreprenorul.

El admite totuşi că apartamentele vor suscita, în continuare, cel mai mare interes, din motive absolut fireşti, legate de bugete, stoc, disponibilităţi şi o ofertă variată în piaţă. „Casele şi vilele, deşi dorite de noi toţi au un public mai restrâns, astfel că şi oferta va rămâne sub cea a apartamentelor. Încă un motiv semnificativ, în raportul dintre acestea, este oraşul aglomerat şi care nu permite dezvoltarea caselor aşa cum permite dezvoltarea apartamentelor”, subliniază Michele Nusco. El spune că a observat în ultimii ani o atenţie tot mai mare a dezvoltării pentru proiecte de calitate. Atât jucătorii din industrie, cât şi clienţii îşi doresc nu doar metri pătraţi, ci un real reper de locuire. În acest moment, „proiectele care se vând bine sunt cele ale dezvoltatorilor care au înţeles acest lucru şi oferă clienţilor un stil de viaţă complet. Credem că acest trend o să devină din ce în ce mai accentuat şi datorită noilor norme de sustenabilitate. Iar dacă viziunea dezvoltatorului este către frumos, calitate şi facilităţi, atunci vom avea proiecte cu adevărat spectaculoase”, susţine Michele Nusco.

El crede că în România, deşi aflată în plină dezvoltare, sunt încă foarte multe oportunităţi „ce pot fi potenţate de oameni de business cu viziune, care au un ochi bun în identificarea unei locaţii pentru investiţii inteligente. Poziţionarea geopolitică a ţării, creşterea economică constantă post comunism, depăşirea - de cele mai multe ori - cu succes a numeroaselor crize din numeroase surse, sunt doar câteva din avantajele României pe harta investiţională a Europei”, consideră antreprenorul.

Despre dezvoltarea afacerii antreprenorul de origine italiană spune că fiecare investiţie şi achiziţie realizată de companie reprezintă un moment cheie, „deoarece acestea au format, cărămidă cu cărămidă, parcursul nostru. Iar faptul că am ajuns – în sfârşit – la îndeplinirea visului meu cel mai mare de când sunt prezent în România (care a devenit, practic, casa mea) şi anume dezvoltarea celui mai mare proiect de regenerare urbană din Capitală, mă face să mă simt foarte bucuros de acest milestone atins de compania noastră.”

Michele Nusco îşi aminteşte că încă din copilărie a văzut cum se implica tatăl său în afaceri. „Practic, eu aşa am crescut, primele mele amintiri sunt din fabricile noastre din Italia, unde tata mă lua cu el, iar eu mă jucam în rumeguş. Şi tot practic, am crescut din rumeguş şi până la viziune de management şi strategii de business, de la noi din familie şi din întreaga experienţă acumulată până acum. Iar, cel mai frumos lucru în acest domeniu este că dinamica în care se desfăşoară te ţine în continuă şi continuă învăţare.” În opinia lui, niciun produs nu seamănă cu celălalt, proiectele sunt din ce în ce mai axate pe calitate, facilităţile şi standardele de locuire sunt tot mai performante, piaţa se află în permanent proces de maturizare, iar clientul este tot mai sofisticat. 

Dezvoltatorul imobiliar a fost evaluat anul trecut la valoarea de peste 400 milioane de euro, procesul de evaluare fiind realizat de compania KPMG în România. Efectuat la cererea companiei Nusco Imobiliara, procesul de evaluare a durat două luni şi a inclus  toate activele din portofoliul dezvoltatorului imobiliar, precum şi proiectele de dezvoltare avute în vedere în perioada viitoare.

Afacerea familiei Nusco pe plan local a început în 1991, primii paşi fiind legaţi de producţia de uşi la o fabrică din Pipera; ulterior, Mario Nusco a preluat integral unitatea de producţie, iar numele companiei este Pinum. După 2000, antreprenorul italian şi-a diversificat activitatea pe piaţa românească, avându-i alături pe fii săi, Michele şi Luigi. Portofoliul de business al familiei originare din zona Napoli din Italia cuprinde pe lângă afacerile imobiliare şi producătorul de uşi Pinum. Deşi o bună parte din timpul său Michele Nusco o petrece lucrând, executivul-antreprenor îşi dedică finalul de săptămână pasiunilor şi familiei, indiferent că alege să rămână în România sau să meargă în Italia.

Michele Nusco este căsătorit şi are trei copii. El este CEO al Nusco Imobiliara de 16 ani, fiind implicat în afacerile familiei de 25 de ani; el reprezintă a treia generaţie de lideri a afacerii de familie. Fiecare zi de muncă începe, pentru el, cu o vizită pe şantiere, la fiecare proiect care este în dezvoltare, aşa cum a văzut şi a învăţat de la toţi liderii familiei Nusco. Se implică în toate proiectele şi cunoaşte detalii despre fiecare aspect al afacerii, începând cu cercetările şi studiile, deciziile privind locaţiile, arhitecţii şi designerii, marketingul, PR şi vânzările. „Cea mai bună decizie este ca am rămas şi preluat, din generaţie în generaţie, businessul de familie. Experienţa este, de fapt, întreaga lecţie a oricărui om de business, în ideea în care traversarea tuturor etapelor au, desigur sensul lor, astfel că acestea vin – de fiecare dată - la pachet cu lucruri bune şi mai puţin bune. Provocările ne ajută mereu să creştem, să devenim mai buni în ceea ce facem, astfel că orice trăim poate fi o lecţie, dacă acesta ne este mindsetul”, conchide Michele Nusco.   

Portofoliu

Nusco Imobiliara a construit 1.300 de apartamente până la finalul anului trecut, iar în 2024 are în dezvoltare alte 828 apartamente şi 118 de vile. Portofoliul companiei include proiecte precum:

  Premio – ansamblu de tip rezidenţial premium boutique

►  complex rezidenţial Citta Park

clădirea de birouri Nusco Towers

clădirea de birouri Caramfil

clădirea de birouri Floreasca One

clădirea de birouri Floreasca Two

Parcul Comercial Pipera

Nusco City Faza 1; Nusco City Faza 2 – lansată şi în dezvoltare; Nusco City

Faza 3 – pregătită pentru lansare

Nusco Homes - ansamblu de vile din Nordul Capitalei

SURSA: compania

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.