Reportaj din orasul unde orice este permis: Amsterdam

Postat la 26 ianuarie 2010 343 afişări

Da, in titlu sunt obisnuitele clisee despre Olanda (mai lipsesc morile de vant), dar la Amsterdam ele au acoperire in realitate 100%. Adaugati la aceasta farmecul cladirilor de sute de ani si faimoasa atitudine libertina a locuitorilor, carora le place sa spuna ca “tot ceea ce catolicii interzic noi facem”.

Prostituatele platesc TVA de 19%, ca orice alta industrie, "iar la fiecare trei luni trebuie sa completeze un formular pentru plata taxelor pe profit, care ajung la 30% si nu difera de cele pentru orice alt angajat din tara", declara pentru BUSINESS Magazin Mariska Majoor, cea care a fondat in 1991 Institutul de Informare despre Prostitutie (Prostitutie Informatie Centrum), ce ofera gratuit informatii de profil. De la 16 la 21 de ani, Mariska Majoor a lucrat ca prostituata, dar apoi a renuntat, spune ea, pentru ca "acum am o atitudine diferita fata de sex si relatii fata de acea vreme". Ea povesteste ca, din cand in cand, inspectorii financiari fac controale, dar de regula declaratiile sunt luate de bune, pentru ca "nu sunt nebuni, stiu cati bani poate castiga cineva".

Pentru a parasi capitala bicicletelor, a lalelelor si a canalelor pe calea aerului, mai urmeaza doar un drum de maxim 30 de minute pana la aeroport, care este al treilea din Europa si al 14-lea din lume in functie de numarul anual de pasageri. In 2008, aproape 47,5 milioane de oameni au trecut prin acest aeroport, in care pasagerii se pot si casatori daca doresc. De la venire am aflat ca Schiphol, numele aeroportului, inseamna "groapa cu nave" - in memoria vaselor scufundate, gasite atunci cand s-a drenat terenul inainte de constructia aeroportului.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
Amsterdam,
reportaj
/special/reportaj-din-orasul-unde-orice-este-permis-amsterdam-5411611
5411611
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.