Reportaj din orasul unde orice este permis: Amsterdam

Postat la 26 ianuarie 2010 343 afişări

Da, in titlu sunt obisnuitele clisee despre Olanda (mai lipsesc morile de vant), dar la Amsterdam ele au acoperire in realitate 100%. Adaugati la aceasta farmecul cladirilor de sute de ani si faimoasa atitudine libertina a locuitorilor, carora le place sa spuna ca “tot ceea ce catolicii interzic noi facem”.

Altminteri, sutele de ani si umezeala erodeaza rezistenta constructiilor, iar de-a lungul canalelor pot fi vazute cladiri inclinate, care se sprijina pur si simplu de cele vecine. Noroc cu stilul arhitectonic care a dictat ca aceste case cu etaje sa se ingramadeasca unele in altele. In esenta, tot taxele locale au fost cele care au condus la acest stil, pentru ca de la 1600 impozitul se platea pe deschiderea la strada a unei cladiri, si nu pe suprafata. Prin urmare, toate cladirile au o inselatoare fatada de modestie, caci in spatele peretelui de la strada se pot intinde sute de metri patrati de constructie si gradini interioare. Niciunde in oras nu se pot vedea insa curti ce imprejmuiesc casa.

Inselatoare pentru ochi e si intrarea la Madame Tussaud, muzeul figurilor de ceara. La prima vedere s-ar spune ca sigla de deasupra intrarii e o simpla reclama si ca acea cladire nu are loc sa gazduiasca un muzeu. Explicatia e simpla, odata ce te-ai obisnuit cu stilul capitalei olandeze: doar intrarea e modesta, caci muzeul - cu sute de statui din ceara ale celebritatilor din showbiz, politica sau din lumea stiintifica - ocupa un spatiu generos structurat pe trei etaje. Ca element de culoare suplimentar, periplul in muzeu incepe cu o introducere in istoria }arilor de Jos din Evul Mediu, cu barcagii, hamali sau preoti in costume de epoca. Pretul unui bilet variaza intre 15 si 30 de euro (in functie de rezervari prealabile si discounturi de grup), iar o poza cu statuia de ceara a presedintelui american Barack Obama (ce poate fi facuta doar la intrare) costa 8 euro. Filiala londoneza a muzeului a realizat in 2007 venituri de circa 3 milioane de euro.

Afara, canalele aproape ca egaleaza numarul de strazi, iar demne de vazut sunt podurile cu arhitectura ce cadreaza perfect cu stilul dantelat al capitalei. Olandezii au reconstruit o nava veche celebra, in care functioneaza acum un restaurant de lux. Piata flotanta de flori e si ea la indemana turistilor aflati in plimbare pe canale, zona renumita tocmai pentru amplasamentul ei, dar si pentru bogatia ofertei. Olanda este unul dintre principalii producatori mondiali de flori si cel mai mare din Europa, vanzarile anuale depasind in anii trecuti patru miliarde de euro. Cea mai mare bursa de flori din lume se afla in orasul olandez Aalsmeer, situat la 8 km de Amsterdam si cunoscut in randul comerciantilor de profil ca un Wall Street al florilor. Zilnic sunt vandute 17 milioane de flori si 2 milioane de plante. Totusi, din pricina crizei, industria olandeza de flori a scazut anul trecut cu aproape o treime.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
special,
Amsterdam,
reportaj
/special/reportaj-din-orasul-unde-orice-este-permis-amsterdam-5411611
5411611
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.